Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης στη γυναίκα
Μια ύπουλη πάθηση, που ευθύνεται για πολλά ανεξήγητα συμπτώματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Γράφει ο
Θεοδόσιος Μπίσδας
Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Αναπλ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Universitatsklinkikum Munste
Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης (ΣΠΣ) είναι μια πάθηση που αφορά κυρίως τις γυναίκες (στους άντρες η αντίστοιχη πάθηση ονομάζεται κιρσοκήλη) και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Συχνά όμως, δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, παρόλο που οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι σοβαρές. Ας δούμε τι είναι ακριβώς το σύνδρομο αυτό, ποια είναι τα συμπτώματα, οι αιτίες του και οι τρόποι αντιμετώπισης.
Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;
Το ΣΠΣ είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες της πυελικής περιοχής (δηλαδή, στην κατώτερη κοιλιά και γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες και την ουροδόχο κύστη) διαστέλλονται και παραμένουν διογκωμένες. Οι διατεταμένες αυτές φλέβες ονομάζονται κιρσοί και μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, κυρίως κατά την περίοδο ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή σωματική κόπωση.
Η περιοχή της πυέλου περιέχει πολλά ζωτικά όργανα, και όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά, μπορεί να προκληθούν ποικίλα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτή η κατάσταση είναι χρόνιου χαρακτήρα και μπορεί να εξελιχθεί με τον καιρό αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης;
Το κυριότερο σύμπτωμα του συνδρόμου είναι ο πόνος. Αυτός ο πόνος μπορεί να περιγράφεται από τις γυναίκες ως "βαρύς", "ενοχλητικός" ή "σφύζων", και συνήθως εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, μετά από μακροχρόνια ορθοστασία ή ακόμα και μετά από σεξουαλική επαφή.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Δυσφορία ή πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.
- Αίσθηση πρηξίματος ή βάρους στην πυελική περιοχή.
- Συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση.
- Πόνο στα πόδια λόγω της πίεσης των διατεταμένων φλεβών.
Ο πόνος αυτός δεν είναι σταθερός και μπορεί να έχει υφέσεις και εξάρσεις. Συχνά οι γυναίκες που πάσχουν από το ΣΠΣ μπορεί να παραπονιούνται ότι οι ενοχλήσεις αυτές τους περιορίζουν από το να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες ή να ζήσουν φυσιολογικά.
Υπάρχουν και κάποιες απόψεις ότι παρόμοια με την κιρσοκήλη των αντρών που επηρεάζει τη ποιότητα του σπέρματος, έτσι και το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων με συνοδό υπογονιμότητα λόγω αυξημένης θερμοκρασίας στην περιοχή των ωοθηκών.
Πού οφείλεται το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ);
Η ακριβής αιτία του ΣΠΣ δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκύπτει από την ανεπαρκή λειτουργία των βαλβίδων στις φλέβες της πυελικής περιοχής. Αυτές οι βαλβίδες κανονικά εμποδίζουν την παλινδρόμηση του αίματος, αλλά όταν δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα λιμνάζει, προκαλώντας τη διόγκωση των φλεβών.
Η εγκυμοσύνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΣΠΣ, καθώς κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται η ροή του αίματος στην πυελική περιοχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διάταση των φλεβών, η οποία ενδέχεται να μην υποχωρήσει πλήρως μετά τον τοκετό.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν;
Το ΣΠΣ εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Ειδικότερα, οι πολύτοκες γυναίκες ή αυτές με μακροχρόνιο ιστορικό κιρσών στα πόδια μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που δεν έχουν παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της κλινικής μας το ποσοστό παρουσίας ΣΠΣ σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια ήταν 10%. Επιπλέον, η οικογενειακή προδιάθεση για φλεβική ανεπάρκεια και η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του ΣΠΣ.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του ΣΠΣ είναι δύσκολη, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με άλλες γυναικολογικές ή ουρολογικές καταστάσεις. Συνήθως, οι γιατροί πραγματοποιούν διακολπικό τρίπλεξ, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή φλεβογραφία για να διαπιστώσουν την παρουσία διατεταμένων φλεβών. Ο συνδυασμός αυτών των εξετάσεων βοηθά στην ακριβή διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως οι κύστες ωοθηκών ή η ενδομητρίωση. Στην ίδια μελέτη της κλινικής μας, η ευαισθησία του διακολπικού τρίπλεξ να αναδείξει το ΣΠΣ ανερχόταν στο 99%.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η θεραπεία του ΣΠΣ εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε ελαφρές περιπτώσεις, μπορεί να προταθεί αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, βελτίωση της διατροφής και τακτική άσκηση. Η χρήση ειδικών καλσόν συμπίεσης μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται εμβολισμός, μια διαδικασία κατά την οποία εισάγεται ένα μικρό σύρμα ή σπείρα στη φλέβα για να εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος στις διατεταμένες φλέβες.
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό;
Εάν νιώθετε επίμονο πόνο στην πυελική περιοχή, ειδικά αν αυτός συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκολία στην ούρηση ή έντονο πόνο μετά από ορθοστασία, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Ένας αγγειοχειρουργός σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά και να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη λύση. Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι μια συχνή, αλλά παραγνωρισμένη πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μιας γυναίκας. Η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπισή του. Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας ανησυχεί, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.
O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διοργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI (Athens Medical Leadership and Innovation Conference ΙΙΙ), από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Συνέδριο AMLI 2024 αναμένεται να λειτουργήσει ως το «όχημα», όπου κορυφαίοι επιστήμονες από τα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις στους αντίστοιχους τομείς εξειδίκευσής τους. Μάθετε περισσότερα: Home - AMLI 2024
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr