Γεωργιάδης: Και στα νοσοκομεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων – Τι είπε για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις
Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται πως είναι αποκομμένα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της οποίας χορηγούνται τα καθημερινά σκευάσματα στους ασθενείς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Και μέσα στα νοσοκομεία αναμένεται να μπει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε μιλώντας στο 7ο συνέδριο Healthcare Transformation ότι το 2025 και τα νοσοκομειακά φάρμακα θα περνούν από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται πως είναι αποκομμένα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της οποίας χορηγούνται τα καθημερινά σκευάσματα στους ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ψηφιακή καταγραφή των σκευασμάτων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στη διανομή των νοσοκομειακών φαρμάκων.
Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα που να συνδέει όλες τις πλατφόρμες χορήγησης φαρμάκων, κάτι που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη δαπάνη αλλά και στην αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών το γνωστό clawback. Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «επίκειται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία».
Σχετικά με το clawback του 2023 το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στα νοσοκομεία με ποσοστό 83%, ανέφερε ότι «ήταν εκτός ελέγχου», διευκρινίζοντας ότι τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση για τη φαρμακευτική δαπάνη θα κατευθυνθούν κυρίως στα νοσοκομειακά φάρμακα προκειμένου να ελαφρυνθεί το συγκεκριμένο κανάλι διανομής θεραπειών.
Στόχος είναι όπως υπογράμμισε, να μειωθεί η διαφορά του clawback στις κατηγορίες των φαρμάκων ώστε να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ των σκευασμάτων που διακινούνται στη λιανική, στα καινοτόμα φάρμακα αλλά και στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma, ανέφερε ότι χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου.
«Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση» είπε απευθυνόμενος στο υπουργό Υγείας.
Ο Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων ELPEN A.E. σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Έχουμε ανάγκη ένα βιώσιμο σύστημα υγείας με πρόσβαση στις θεραπείες. Υπάρχει όμως αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και υποστελέχωση. Το ζήτημα είναι ποια περιθώρια υπάρχουν λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Χρειάζεται ενίσχυση χρηματοδότησης και πάνω απ’ όλα ενιαίο μητρώο φαρμάκων».
Ο Σάββας Χαραλαμπίδης, Αντιπρόεδρος του PhARMA Innovation Forum και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος, Κύπρου και των European Distributor Markets μιλώντας για τη χορήγηση φαρμάκων στο ΕΣΥ ανέφερε: «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η άυλη είναι σταθμός και πρέπει να προχωρήσει και στα νοσοκομεία. Πρέπει να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η τεχνολογία».
Τι καθιστά τη Γροιλανδία μοναδική και γιατί την έβαλε στο μάτι ο Τραμπ: Οργή μετά τις απειλές για βίαιη προσάρτηση
Και δεύτερο κρούσμα HMPV στη χώρα μας: Θετική η σύζυγος του 71χρονου - Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Ποινική δίωξη στον καθηγητή που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της 14χρονης
Λίμπερτυ Πολύζου: Η οικογενειακή τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr