Σαρώνουν γρίπη και ιώσεις: Έξαρση σε παιδιά και ενήλικες - Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο
Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Πτώση της θερμοκρασίας και συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, κατά κύριο λόγο, αλλά και τα γενικώς ελλιπή μέτρα υγιεινής, καθιστούν τους χειμερινούς μήνες την περίοδο όπου οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση.
Σε εξάπλωση βρίσκεται και η εποχική γρίπη, με υψηλό πυρετό, αδυναμία, κακουχία, κεφαλαλγία, βήχα και ρινική καταρροή να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρχει και για την περίπτωση που αυτή εξελιχθεί σε πνευμονία. Τόσο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όσο και το αντιγριπικό θεωρούνται επιβεβλημένα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς διαθέτουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Έξαρση των ιώσεων σημειώνεται πέρα από τους ενήλικες, πλέον και στα παιδιά.
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στο «Τώρα Μαζί» του OPEN για την κατάσταση:
Κάνουν θραύση γρίπη Α και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
Αύξηση της νοσηρότητας, κυρίως σε παιδιά και κατά δεύτερο λόγο σε ενήλικες, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως φυσιολογική και αναμενόμενη για τους χειμερινούς μήνες και να τονίζουν ότι οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, με εξαίρεση κάποια ευάλωτα άτομα με συννοσηρότητες.
Η ενδημική γρίπη Α, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλονται σε κοινούς ιούς και λιγότερο ο κορονοϊός κάνουν θραύση αυτό το διάστημα και αναμένεται να συνεχίσουν να κυριαρχούν μέχρι την άνοιξη με περιόδους έξαρσης και ύφεσης.
Το σημαντικότερο όλων και ταυτόχρονα αισιόδοξο μήνυμα, όπως τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, είναι ότι έχουμε επιστρέψει απολύτως σε μία κανονικότητα, μετά το τεράστιο σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αφού οι νόσοι που καταγράφονται είναι οι συνήθεις για την εποχή και τα συμπτώματα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ελεγχόμενα.
Κυρίαρχη η ενδημική γρίπη Α
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, παρατηρείται μία έξαρση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, με την ενδημική γρίπη Α να γίνεται κυρίαρχη μέσα στην περίοδο των γιορτών.
«Πριν από κάποιο διάστημα είχαμε τους ρινοϊούς, δηλαδή το συνάχι. Ο κορονοϊός παρουσίασε μία μικρή αύξηση πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο, πλέον βρίσκεται σε κάμψη. Μέσα στις γιορτές κυριάρχησε η ενδημική γρίπη Α με ήπια συμπτώματα, η οποία προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα σε άτομα με συννοσηρότητες. Πέρυσι είδαμε ότι η γρίπη Α ήρθε λίγο νωρίτερα, όμως, φέτος ήρθε κανονικά. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, είναι η απολύτως αναμενόμενη, ίδια με αυτήν που βλέπουμε κάθε χειμώνα. Είναι σημαντικό ότι έχουμε επιστρέψει απολύτως στην κανονικότητα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
Κατά τον ίδιο, σποραδικά καταγράφονται κάποια κρούσματα αδενοϊών, ενώ την εμφάνισή του έχει κάνει και ο RSV, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κρυολογήματος. Ο RSV την περσινή περίοδο εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο.
«Η γρίπη Β είναι πιθανό να έρθει τον Μάρτιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και είναι το απολύτως φυσιολογικό και λογικό, είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η περίοδος των γιορτών έκανε την… ζημιά στα παιδιά
Για σημαντική αύξηση της νοσηρότητας στα παιδιά έκανε λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν την περίοδο των γιορτών.
«Μέσα στις γιορτές τα παιδιά πήγαν σε πάρτι, σε εκδηλώσεις, ήρθαν σε επαφή με ασθενή άτομα και κόλλησαν. Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη, ο κορονοϊός και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλονται σε κοινούς ιούς. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλός, βήχας, καταρροή και μπούκωμα. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ο έντονος και επίμονος βήχας, ο οποίος ταλαιπωρεί τα παιδιά αλλά ταλαιπωρεί και εμάς τους γιατρούς, αφού δυσκολευόμαστε να τον αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, δεν παρατηρούμε κάτι διαφορετικό από άλλες χρονιές, ούτε έχουμε πνευμονίες ή άλλες βαριές επιπλοκές σε βαθμό ανησυχητικό», λέει ο κ. Νταλούκας.
Κατά τον ίδιο, η γρίπη και οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ήρθαν στα παιδιά λίγο νωρίτερα χρονικά από το αναμενόμενο. Παράλληλα, εκτιμάει ότι πιθανότατα η νοσηρότητα θα παραμείνει σε έξαρση τις επόμενες περίπου δέκα μέρες και στη συνέχεια θα παρουσιάσει μία ύφεση. Η τελευταία θα διαρκέσει περίπου δέκα-είκοσι μέρες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα παρατηρηθεί πιθανότατα μία ακόμα έξαρση.
«Με το άνοιγμα των σχολείων και το συγχρωτισμό θα έχουμε μία ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, αφού πιθανότατα θα κολλήσουν και τα παιδιά που δεν ασθένησαν μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό θα πρέπει οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όταν ασθενούν, ώστε να μην κολλήσουν και άλλοι μαθητές. Μέχρι να αντιληφθεί το σχολείο ότι το παιδί είναι άρρωστο, η ζημιά έχει ήδη γίνει», υποστηρίζει ο κ. Νταλούκας.
Κίνδυνος από τον κοκκύτη
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, χτυπάει το «καμπανάκι του κινδύνου» για τον κοκκύτη, ο οποίος, όπως λέει, παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο χρόνο και έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τρεις ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας, εκ των οποίων τα δύο ήταν βρέφη.
Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ότι η λύση αντιμετώπισής του είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων που βρίσκονται στο περιβάλλον βρεφών αλλά και των εγκύων στους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης. Όπως λέει, επανειλημμένα έχει ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον εμβολιασμό από τους παιδίατρους των ενηλίκων που βρίσκονται σε άμεση επαφή με βρέφη, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εισακουστεί.
«Τρεις φορές έχω συναντηθεί για το ζήτημα με τον υπουργό Υγείας και άλλες τρεις με την αναπληρώτρια υπουργό, προκειμένου εμείς οι παιδίατροι να συνταγογραφούμε εμβόλια σε ενήλικες που βρίσκονται σε άμεση επαφή με βρέφη. Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κωφεύει και δεν καταλαβαίνω τους λόγους που το κάνει αυτό. Θα δημοσιοποιήσω και επιστολή για το ζήτημα, η οποία θα τους καθιστά υπεύθυνους, για ό,τι συμβεί. Έχουμε ήδη τρεις θανάτους από κοκκύτη, εκ των οποίων τα δύο βρέφη. Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι θα κάνει, ό,τι πει ο ΕΟΔΥ. Μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και απλώς συνέστησε τον εμβολιασμό των ενηλίκων. Έτσι, όμως, κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα. Δυστυχώς, υπάρχει ολιγωρία. Θα έπρεπε να είχε γίνει εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης από την Πολιτεία. Πρέπει να πιεστούν και οι μαιευτήρες να κάνουν εμβόλιο στις εγκύους, Δυστυχώς, πολλοί δεν το κάνουν και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων που σχετίζονται με βρέφη αποτελεί διεθνή οδηγία», υποστηρίζει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.
Γιατί είναι συχνότεροι οι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: Ποιές περιοχές είναι πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – Οι προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία
Μπλίνκεν: «Βέβαιος» για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Σημαντική η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ σε πιθανές διαπραγματεύσεις
Πέθανε η «The Viviene» από τη Βρετανία σε ηλικία μόλις 32 ετών, νικήτρια του «Ru Paul's Drag Race» - Άγνωστη η αιτία θανάτου
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Η γλωσσολογική διάσταση μιας θρησκευτικής εορτής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr