Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δρουν καλύτερα όταν λαμβάνονται το βράδυ
Μια έρευνα βρήκε την επίδραση που έχει η χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία ο ασθενής παίρνει το αντιυπερτασικό του φάρμακο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση πριν από τον ύπνο παρά κατά την πρωινή αφύπνιση περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η εφημερίδα Guardian.
Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "European Heart Journal", είναι η πρώτη που διερεύνησε την επίδραση που έχει η χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία ο ασθενής παίρνει το αντιυπερτασικό του φάρμακο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Ο καθηγητής Ραμόν Ερμίδα, βασικός συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, είπε ότι η επίδραση του χρόνου εξηγείται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, καθώς οι χημικές διεργασίες μέσα στο σώμα μας ποικίλουν κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Αυτό σημαίνει, κατά τον καθηγητή, ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα αν χορηγηθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα, πράγμα που ονομάζεται "χρονοθεραπεία".
Ο Ερμίδα εξήγησε ότι το ίδιο αντιυπερτασικό, στην ίδια δόση χορηγούμενο δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, έχει τελείως διαφορετική φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική και έτσι συμπεριφέρεται σαν δύο διαφορετικά φάρμακα.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υπέρταση κατά τον ύπνο και οι μικρές διαφορές μεταξύ της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Έχουν επίσης διεξαχθεί μελέτες που δείχνουν ότι η φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση όταν λαμβάνεται το βράδυ έχει καλύτερη δράση και κατά συνέπεια μπορεί να μειώνει τον αριθμό εγκεφαλικών και των καρδιακών επεισοδίων.
Η παρούσα μελέτη επιδίωξε να διερευνήσει την μακροπρόθεσμη επίδραση πρόσληψης αυτού του φαρμάκου πριν από τον ύπνο ή κατά την πρωινή αφύπνιση.
Η ερευνητική ομάδα χώρισε περισσότερους από 19.000 ενήλικες με υπέρταση σε δύο ομάδες. Στη μία ζήτησε από τους ασθενείς να παίρνουν την αγωγή πριν κοιμηθούν και στην άλλη κατά την πρωινή αφύπνιση. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για μια περίοδο από τέσσερα έως οκτώ χρόνια με την αρτηριακή πίεση να μετράται μια φορά το χρόνο επί 48 ώρες. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.752 καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.
Αν και η δράση του φαρμάκου στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες, αυτοί που έπαιρναν το φάρμακο πριν κοιμηθούν παρουσίασαν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και σημαντική διαφορά στην αρτηριακή τους πίεση όταν κοιμούνταν σε σχέση με όταν ήταν ξύπνιοι.
Ο Ερμίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξηγεί ότι ήταν γνωστό ότι η δραστηριότητα του ορμονικού συστήματος που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση κορυφώνεται όταν κοιμόμαστε, αυτό σημαίνει ίσως ότι τα φάρμακα που αλληλοεπιδρούν με αυτό το σύστημα έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνονται πριν από τον ύπνο.
Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν τα φάρμακα πριν κοιμηθούν διέτρεχαν 56% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, 49% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 44% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συγκριτικά με την άλλη ομάδα.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο φάσμα εθνοτήτων και εργαζομένων.
Ο καθηγητής Στέφαν Μακ Μάχον, διευθυντής του Ινστιτούτου George για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι μια τέτοια επίδραση στα καρδιαγγειακά επεισόδια δείχνει εκπληκτική, δεδομένων των πολύ μικρών διαφορών στην αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, ο Ερμίδα είπε ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να παίζουν ρόλο σε πολλές διαφορετικές βιολογικές διεργασίες των οποίων η δραστηριότητα ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εκτός από την επίδραση στην αρτηριακή πίεση, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν το φάρμακο πριν κοιμηθούν παρουσίασαν επίσης καλύτερη λειτουργία των νεφρών και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
"Η μελέτη αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούμε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση", είπε ο Πολ Λίσον, καθηγητής καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πηγή: European Society of Cardiology, The Guardian
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr