Μειώσεις και πάγωμα τιμών στα φάρμακα - Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης - Κικίλιας
Οι τιμές των γενοσήμων ορίζονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να συζητήσουν για τα φάρμακα αλλά και τις τιμές τους, δεδομένης της κατεπείγουσας τροπολογίας του Βασίλη Κικίλια που προβλέπει «πάγωμα» των τιμών αλλά και μειώσεις.
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία απαγορεύει τις αυξήσεις στα φάρμακα, ενώ σε κάποια άλλα σκευάσματα θα γίνουν και μειώσεις τιμών της τάξης του 7%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ψηφίσει διάταξη που προέβλεπε αύξηση τιμών κατά 10%, κάτι που θα γινόταν σε 2.500 φάρμακα. Προεκλογικά, όμως, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, δεν εξεδόθη ποτέ το νέο δελτίο τιμών με τις αυξήσεις.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε: «Υλοποιούμε μια προεκλογική δέσμευση, νομοθετώντας διάταξη με την οποία δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στα φάρμακα και θα γίνουν και μειώσεις που θα φθάσουν στο 7%. Με τη ρύθμιση αυτή γίνεται εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, αλλά μειώνεται σημαντικά και η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα. Είναι σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει αύξηση στα φάρμακα 10%».
Το υπουργείο Υγείας με την κατεπείγουσα τροπολογία του διατηρεί τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζεται στην τροπολογία ότι «δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις τιμών».
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας προβλέπουν μειώσεις στις τιμές κατά 7% αφού όπως επισημαίνεται: «Εφόσον υπάρχει διαφορά υψηλότερη ανάμεσα στην τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους, τότε η τιμή θα μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών με κατώτερο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης».
Οι όποιες μειώσεις, πάντως, αναμένεται να διαφανούν στο νέο δελτίο τιμών το οποίο θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα γίνει ανατιμολόγηση των παλαιών φαρμάκων, ενώ θα βγουν στην αγορά και νέα σκευάσματα.
Επειδή οι τιμές στα γενόσημα φάρμακα διαμορφώνονται με βάση τις τιμές των πρωτοτύπων, αφού οι τιμές των γενοσήμων ορίζονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς, μειώσεις τιμών αναμένεται να έχουμε και στα γενόσημα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτός των άλλων, επιχειρεί να εξοικονομήσει και κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» να βγουν νέα σκευάσματα στην αγορά.
Άλλωστε, με την τροπολογία φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να τιμολογηθούν και να βγουν στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και νέα σκευάσματα όπως γενόσημα, αλλά και biosimilars και πρωτότυπα, που αναμένουν εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.
Πρόκειται για σκευάσματα που αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα, δεδομένου ότι εξοικονομούν δαπάνες στο σύστημα, ενώ διευκολύνουν τους ασθενείς που αναμένουν εδώ και καιρό να λάβουν νέες θεραπείες.
Οι ασθενείς, πάντως, μόλις γίνει η ανατιμολόγηση των φαρμάκων και εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών θα δουν μειωμένες τις συμμετοχές τους τόσο για πρωτότυπα φάρμακα όσο και για γενόσημα. Άλλωστε, οι συμμετοχές των ασθενών διαμορφώνονται με βάση τις αρχικές τιμές των σκευασμάτων.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr