Ερευνα-επανάσταση: Γονίδιο επιτρέπει να τρώμε χωρίς να παχαίνουμε!
Τα πρώτα πειράματα έχουν γίνει σε ποντίκια. Τώρα, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι εύχονται να ισχύει και στους ανθρώπους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Όλοι ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θέλει απλώς να χάσει βάρος, αλλά επιθυμεί να μπορεί να τρώει όσο θέλει, χωρίς να παχαίνει. Τώρα, μια νέα μελέτη μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτά. Το κλειδί έγκειται στην ανακάλυψη ενός και μόνο γονιδίου, γνωστού ως RCAN1.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Flinders διαπίστωσαν ότι όταν το εν λόγω γονίδιο αφαιρέθηκε τεχνητά από ποντίκια πειραματόζωα, τότε αυτά δεν πήραν καθόλου περιττά κιλά, παρά τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στην οποία υποβλήθηκαν και, μάλιστα, για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Τώρα, η επιστημονική ομάδα πίσω από το εύρημα αυτό ελπίζει ότι η αναστολή του γονιδίου στους ανθρώπους θα παράγει παρόμοια αποτελέσματα, επιτρέποντας μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης.
Η έρευνα βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο τύποι λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Το καφέ λίπος είναι το “καλό λίπος” και χρησιμοποιείται για την καύση ενέργειας, ενώ το λευκό λίπος είναι το “κακό λίπος”, που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την αποθήκευση ενέργειας.
Όπως αποδεικνύεται, η παρεμπόδιση λειτουργίας του γονιδίου RCAN1 βοηθάει στη μετατροπή του ανθυγιεινού λευκού λίπους σε υγιές καφέ λίπος, παρέχοντας μια πραγματική λύση στην ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει αναπτυχθεί μια σειρά φαρμάκων που στοχεύει εκείνη την πρωτεΐνη που παράγει αυτό το γονίδιο. Τώρα, βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης αυτών για να διαπιστώσουν εάν όντως αναστέλλουν το γονίδιο RCAN1 και αν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Το καλύτερο απ' όλα είναι, πάντως, ότι η έρευνα έδειξε ότι η αναστολή του εν λόγω γονιδίου είχε παρόμοιες θετικές επιδράσεις ανεξάρτητα από τη διατροφή των υποκειμένων.
«Εξετάσαμε μια ποικιλία από διαφορετικά διατροφικά μοντέλα, για διάφορες χρονικές περιόδους, που κυμαίνονταν από δύο έως έξι μήνες και σε κάθε περίπτωση είδαμε βελτιώσεις στην υγεία των πειραματόζωων όταν απουσίαζε το γονίδιο RCAN1», εξήγησε ένας καθηγητής Ιατρικής.
Τώρα, ο ίδιος και η ομάδα του μελετούν εάν το γονίδιο αυτό μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Λέτε να ισχύει;
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr