Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 25%
Η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
![Φωτογραφία:Pixabay](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/4063581c-6560-49f7-9811-9d97271a1932.jpg)
Κατά 25% μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αν υιοθετήσουμε τη μεσογειακή διατροφή, δηλαδή περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης δείχνουν τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.
Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ. Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.
Θα μπορέσει η Καμάλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ; Τα υπέρ και τα κατά της υποψηφιότητάς της
Βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια με πυροβολισμούς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
«Μας είπε ότι κάτι τον έκαψε στην κοιλιά»: Πώς περιγράφουν οι συνοριοφύλακες τον τραυματισμό του συναδέλφου τους στον Έβρο
«Είχε κανονίσει να κάνει τις εξετάσεις, δεν πρόλαβε»: Συγκλονίζει στενή φίλη της Ντέμης Γεωργίου - Τι είπε για τις τελευταίες της στιγμές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr