Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ
Και για τις δύο παθήσεις οι επιστήμονες τονίζουν: Αποφεύγουμε συγχρωτισμό-άσκοπες μετακινήσεις, μένουμε σπίτι, ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η πανδημία από τον κορονοϊό (COVID-19) δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και όπως αναφέρουν επιστήμονες των ομάδων βρογχικού άσθματος και ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, «οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Σημειώνουν ότι εάν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. «Ο κορονοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας», προσθέτουν.
Για τους ασθενείς με άσθμα
Για τους ασθενείς με άσθμα οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. «Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά», τονίζουν.
Όπως προσθέτουν, για «τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, ώστε να αξιολογηθούν πριν πάνε στο νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο», υπογραμμίζουν.
Για τους ασθενείς με ΧΑΠ
Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύουν να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν, να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους. Υπενθυμίζεται, ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας. Και για τις δύο παθήσεις οι επιστήμονες τονίζουν: Αποφεύγουμε συγχρωτισμό-άσκοπες μετακινήσεις, μένουμε σπίτι, ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.
Διαβάστε ακόμη
Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα
Κορονοϊός: Τι να κάνετε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα
Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία - Το σχέδιο για να «αντέξουν»
Πρόβλεψη-«βόμβα» καθηγητή για κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες»
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr