Brain Fog … Πως καταλήγεις να ψάχνεις το τηλεκοντρόλ στο ψυγείο!

Χριστίνα Δημητρέλου

Σηκώνεσαι το πρωί με όρεξη να κατακτήσεις τον κόσμο, αλλά κάπου στη διαδρομή προς την κουζίνα ξεχνάς τι ακριβώς πήγαινες να κάνεις. Μην ανησυχείς! Αυτό που βιώνεις είναι το περίφημο brain fog , το μυστηριώδες σύννεφο που αποφασίζει να εμφανιστεί όταν περάσεις τα 40 και κάνει το μυαλό σου να νιώθει σαν υπολογιστής που προσπαθεί να φορτώσει… σε σύνδεση dial-up!

Το brain fog μοιάζει με εκείνες τις μέρες που ανοίγεις δεκαπέντε tabs στον υπολογιστή και δεν θυμάσαι σε ποιο site μπήκες πρώτα. Μόνο που, αυτή τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι στον υπολογιστή, αλλά στον εγκέφαλό σου. Και τι φταίει για αυτό; Τα οιστρογόνα σου έχουν πάρει άδεια και το άγχος έχει αποφασίσει να κατασκηνώσει στο κεφάλι σου. Το αποτέλεσμα; Μια ομίχλη μόνιμης σύγχυσης, που κάνει κάθε σκέψη να μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Τι είναι το Brain fog;

Φαντάσου το εξής , πατάς pause και το μυαλό σου αποφασίζει να… ξεχάσει να ξαναπατήσει play.

Ξεχνάς τα κλειδιά σου, αναρωτιέσαι γιατί άνοιξες το ψυγείο, και, φυσικά, ποτέ δεν θυμάσαι σε ποιον τηλεφώνησες τελευταία φορά. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της λεγόμενης «ομίχλης του εγκεφάλου», που έρχεται συχνά μετά τα 40 εξαιτίας αλλαγών όπως η μείωση των οιστρογόνων, το άγχος, και η κούραση.

Γιατί συμβαίνει;

Ο πρώτος ένοχος είναι οι ορμονικές αλλαγές. Τα οιστρογόνα, που βοηθούσαν τον εγκέφαλο να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, αρχίζουν να μειώνονται όσο πλησιάζουμε την εμμηνόπαυση, αφήνοντας τον εγκέφαλό μας να… ξύνει το κεφάλι του. Πρόσθεσε σε αυτό το άγχος της καθημερινότητας και την έλλειψη ύπνου, και έχεις την τέλεια συνταγή για brain fog

Τι μπορείς να κάνεις;

Καλά τα νέα! Παρόλο που δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε εντελώς την ομίχλη, υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσουμε

Υγιεινή διατροφή

Εστίασε σε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το ψάρι, τα καρύδια και το λιναρόσπορο, που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Άσκηση

Ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να δώσει στον εγκέφαλό σου την ώθηση που χρειάζεται για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Καλός ύπνος

Το να κοιμάσαι καλά είναι το κλειδί. Προσπάθησε να έχεις μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και να αποφύγεις τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο.

Πρακτικές αναπνοής και χαλάρωσης

Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στο brain fog, οπότε ασκήσου σε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή ή γιόγκα.

Γέλιο, το καλύτερο φάρμακο!

Και φυσικά, το χιούμορ πάντα βοηθάει!

Αν ξεχάσεις πού άφησες τα κλειδιά σου, θυμήσου ότι το να γελάς με τον εαυτό σου είναι το καλύτερο φάρμακο.

Το brain fog μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά με λίγο χιούμορ και τις παραπάνω συμβουλές, θα καταφέρεις να το διαχειριστείς.

Άλλωστε, ποιος χρειάζεται να θυμάται τα πάντα όταν μπορεί να γελάει με τα πάντα;

Τώρα, τι έλεγες ότι πήγες να κάνεις;

Πηγή: SHEO.blog

γυναίκα