Αυτόν τον Οκτώβριο μην περιμένεις … Πώς ένα ραντεβού μου έσωσε τη ζωή

Χριστίνα Δημητρέλου

Οκτώβριος μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.

Η τυπικότητα στις ιατρικές μου εξετάσεις είναι αυτό που μου έσωσε τη ζωή. Ζούμε τη ζωή μας σαν να είμαστε άτρωτοι, πιστεύοντας ότι οι μεγάλες, κακές ειδήσεις αφορούν πάντα κάποιους άλλους.

Ώσπου μια μέρα, η μοίρα έρχεται να μας αποδείξει το αντίθετο. Το άκουσμα της φράσης “εντοπίσαμε κάτι ” ήταν για μένα μια στιγμή απόλυτου σοκ. Ένιωσα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, ενώ το μυαλό μου γέμισε με φόβο και αβεβαιότητα. Όλα ξαφνικά άλλαξαν.

Το πρώτο συναίσθημα ήταν η αίσθηση αδικίας. “Γιατί σε εμένα; Τι έκανα λάθος;” Σκεφτόμουν όλα εκείνα που θα μπορούσα να χάσω, τις στιγμές που ίσως δεν θα ζήσω. Μέσα σε αυτή την καταιγίδα σκέψεων, μια άλλη ερώτηση άρχισε να αναδύεται: “Γιατί όχι σε εμένα;”.

Σταδιακά συνειδητοποίησα πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πως όλοι μπορούμε να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Και εκεί, μέσα σε αυτή την εσωτερική πάλη, κατάλαβα πως η συνέπειά μου στις εξετάσεις ήταν το κλειδί. Ήταν αυτή η τυπικότητα που μου χάρισε την ευκαιρία να προλάβω το χειρότερο. Μια απλή κίνηση, που στην αρχή μπορεί να φαινόταν ανούσια, τελικά έκανε τη διαφορά.

Δεν μοιράζομαι αυτή την εμπειρία μόνο για να εκφράσω τα συναισθήματά μου, αλλά γιατί νιώθω υποχρέωση να το κάνω. Θέλω όλες να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να μην αμελούμε τον εαυτό μας. Μια απλή εξέταση, που ίσως να τη θεωρούμε τυπική και περιττή, μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Όπως συνέβη σε εμένα. Και όσο δύσκολη κι αν ήταν η στιγμή που άκουσα τα νέα, ήταν η ίδια η τυπικότητά μου που με κράτησε ασφαλή. Αυτή η εξέταση μου έδωσε την ευκαιρία να προλάβω αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

Ο μήνας Οκτώβριος, αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι η ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλες πως οι μικρές αυτές κινήσεις, που μπορεί να θεωρούμε ασήμαντες, έχουν ανεκτίμητη αξία. Μια στιγμή φροντίδας για τον εαυτό μας μπορεί να μας χαρίσει χρόνια ζωής. Και αυτή δεν είναι μια αόριστη θεωρία. Είναι η πραγματικότητα. Είναι αυτό που με έσωσε.

Στον δύσκολο δρόμο που ακολούθησε τα νέα, συνειδητοποίησα επίσης πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η υποστήριξη των ανθρώπων γύρω μου. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, στάθηκαν δίπλα μου, με κρατούσαν δυνατή. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν το φως μου στις πιο σκοτεινές στιγμές. Μου έδωσαν το κουράγιο να συνεχίσω και να παλέψω. Όμως, όσο και αν η αγάπη τους με κράτησε όρθια, ήταν η έγκαιρη διάγνωση που μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω αυτόν τον αγώνα.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στη ζωή, αλλά μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Και αυτή η ευθύνη, η τυπικότητα στις εξετάσεις μας, είναι αυτό που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Ας μην αφήσουμε την αμέλεια ή τον φόβο να μας κρατήσουν μακριά από κάτι τόσο σημαντικό. Ας φροντίσουμε τους εαυτούς μας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους που μας αγαπούν και μας χρειάζονται.

Η ζωή μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή, αλλά η δύναμη βρίσκεται στο να είσαι έτοιμη να την προλάβεις.

Η συνέπεια και η φροντίδα για τον εαυτό μας είναι το κλειδί για να συνεχίζουμε να ζούμε με ελπίδα, όχι με φόβο.

Ένα καλά οργανωμένο πλάνο πρόληψης μπορεί να μας βοηθήσει να παραμένουμε υγιείς και να προλαμβάνουμε σοβαρές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού. Παρακάτω σου προτείνω ένα βασικό πλάνο πρόληψης, το οποίο μπορείς να ακολουθήσεις ή να προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σου.

Μηνιαία αυτοεξέταση μαστού

Πότε: Κάθε μήνα, λίγες ημέρες μετά το τέλος της περιόδου.

Τι να κάνεις: Διενεργείς μόνη σου την ψηλάφηση του στήθους, αναζητώντας αλλαγές στο μέγεθος, σχήμα ή οζίδια. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μπροστά στον καθρέφτη, στο ντους ή ξαπλωμένη.

Αν μάθεις να γνωρίζεις το σώμα σου, θα μπορείς να εντοπίσεις νωρίς τυχόν αλλαγές.

Μαστογραφία

Πότε: Από την ηλικία των 40 και άνω, μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά αν έχεις ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια. Αν είσαι κάτω των 40, μπορεί να χρειαστείς υπέρηχο μαστού αντί μαστογραφίας.

Τι περιλαμβάνει: Είναι μια απλή εξέταση που ανιχνεύει ανώμαλα οζίδια ή αλλαγές στους ιστούς του στήθους, που δεν μπορούν να γίνουν αισθητά στην ψηλάφηση.

Είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Υπερηχογράφημα Μαστών

Πότε: Ανάλογα με τις ανάγκες σου, μία φορά το χρόνο ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Τι περιλαμβάνει: Το υπερηχογράφημα είναι μια μη επεμβατική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν αλλαγές ή οζίδια στους μαστούς. Είναι μια συμπληρωματική εξέταση που μπορεί να δώσει σαφέστερη εικόνα, ειδικά αν η μαστογραφία δεν είναι επαρκής.

Οργάνωσε τις εξετάσεις σου με τη βοήθεια του γιατρού σου και κράτησε ένα αρχείο με τις ημερομηνίες για να μη χάνεις τις τακτικές σου επισκέψεις.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό σας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα και το είδος των εξετάσεων που χρειάζεσαι.

Ακολουθώντας αυτό το πλάνο μπορείς να έχεις τον έλεγχο της υγείας σου στα χέρια σου και να προλάβεις εγκαίρως τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν.

Μην αφήσεις το φόβο ή την αμέλεια να σε αποτρέψουν από το να φροντίσει τον εαυτό σου.

πηγή: SHEO.blog

καρκίνος του μαστούεξετάσειςΟκτώβριος