Ιστορία|25.03.2021 09:12

25η Μαρτίου 1821 - Βίντεο στο OPEN: Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης

Newsroom

Η φετινή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης δεν μοιάζει σε τίποτα με τις παλιότερες. Η φετινή 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα το 1821 και όπως είναι λογικό τόσο οι εορτασμοί όσο και οι ιστορικές ανασκοπήσεις έχουν μια πολύ πιο διευρυμένη ματιά.

Παραμονή της 25ης Μαρτίου, το OPEN φιλοξένησε τις ματιές ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τις λεπτομέρειες της Επανάστασης του 1821 και σκιαγραφήθηκαν οι ζωές και οι προσωπικότητες των μεγαλύτερων ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, εκείνων που με την παρουσία τους καθόρισαν εκείνη την εποχή.

Διαβάστε επίσης: Μαντώ Μαυρογένους: Μια ξεχωριστή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης γίνεται viral 200 χρόνια μετά

Χωρίς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη δεν θα υπήρχε ελεύθερη Ελλάδα

Την προσωπικότητα του μεγαλύτερου ήρωα της Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σκιαγράφησε ο Νικόλαος Μπουμπάρης, Ιστορικός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας, αναφερόμενος στη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο και στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε, ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί χωρίς τον Κολοκοτρώνη δεν θα υπήρχε ελεύθερο κράτος.

«Ο Κολοκοτρώνης αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό της σκέλος», σημειώνει ο διδάκτορας Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Νίκος Ζέρβας, προσθέτοντας πως τα ηγετικά του χαρίσματα και οι ηγετικές του ικανότητες εντοπίζονται σε μια σειρά από επιτυχίες κατά την πρώτη διετία της Επανάστασης στον Μοριά, με κορυφαία την απόκρουση των δυνάμεων του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Ξόδεψε όλα τα χρήματά της στον αγώνα

Την ταραχώδη ζωή της προγόνου του, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, περιγράφει ο απόγονός της, Παύλος Δεμερτζής – Μπούμπουλης. Μέσα στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, που τώρα έχει γίνει μουσείο, αναλύει τον χαρακτήρα της Λασκαρίνας, περιγράφει τις θυσίες που έκανε, καθώς έμεινε απένταρη και ξόδεψε τα χρήματά της για τον αγώνα. Εξαιρετικής σημασίας είναι και η περιγραφή του για τον τραγικό και άδικο χαμό της, όταν δολοφονήθηκε στο σπίτι της.

Τη ζωή και τον χαρακτήρα της πιο γνωστής ηρωίδας της Επανάστασης, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, περιγράφει και η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου, κάνοντας λόγο για μια γυναίκα πρωτοποριακή για την εποχή της, σε πολλούς τομείς.

Η Μανώ Μαυρογένους και ο αρραβώνας με τον Δημήτριο Υψηλάντη

Για την πανέμορφη Μαντώ Μαυρογένους, την παθιασμένη αγωνίστρια του 1821, μίλησε η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον αρραβώνα της φλογερής επαναστάτριας με τον Δημήτριο Υψηλάντη και σημειώνει γιατί δεν παντρεύτηκαν, αφού τής είχε υποσχεθεί γάμο.

Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Ανδρέα Μιαούλη

Η δημοσιογράφος Φαίη Βώκου, απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη, μίλησε για το πώς βρέθηκε η οικογένειά της από την Εύβοια στην Ύδρα, εξιστόρησε άγνωστες στιγμές από τη ζωή του πρόγονού της, ενώ μίλησε και για την προσωπικότητά του και εξήγησε πώς πήρε το επώνυμο Μιαούλης, καθώς το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος.

Αθανάσιος Διάκος: Ο μαρτυρικός θάνατος μετά την μάχη της Αλαμάνας

Για τη ζωή και το έργο του εθνομάρτυρα Αθανάσιου Διάκου μίλησε ο ιστορικός, λέκτορας ΕΚΠΑ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Θεοδωρίδης, ο οποίος περιέγραψε και τον μαρτυρικό θάνατό του μετά την μάχη της Αλαμάνας.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Φιλική Εταιρεία

Ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μιλά για τη σημαντική συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Επανάσταση, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως γενικού επιτρόπου της Φιλικής Εταιρείας. Η στρατηγική του είναι να ξεκινήσει την Επανάσταση από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες με την στήριξη των γηγενών, στην συνέχεια να κερδίσει αυτή των υπόλοιπων Βαλκανίων, Σέρβων και Βουλγάρων, για να φτάσει τελικά στην Ελλάδα. Ο ηγέτης της Επανάστασης, που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο, ήταν ευγενής γόνος της φαναριώτικης οικογένειας Υψηλάντη, είχε χάσει το δεξί του χέρι στην μάχη της Δρέσδης το 1813, ήταν αξιωματικός του Ρωσικού στρατού, υπασπιστής και φίλος του Τσάρου, Αλεξάνδρου Α’.

Ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης

Στη συμβολή του Μάρκου Μπότσαρη στην Επανάσταση του 1821 αναφέρεται ο ιστορικός, λέκτορας ΕΚΠΑ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Θεοδωρίδης, κάνοντας λόγο για έναν αγωνιστή, που πέθανε στο πεδίο της μάχης ως ήρωας.

Η ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή

Η ζωή και το έργο του πρωτομάρτυρα πριν την ελληνική επανάσταση Ρήγα Βελεστινλή, όπως την αφηγείται ο Δημήτρης Νασίκας, δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Διαβάστε επίσης: Επανάσταση 1821: 9 πρέσβεις απαγγέλλουν φιλελληνικά ποιήματα

ελληνική επανάστασηήρωες25η Μαρτίου1821Επανάσταση 1821