Ιστορία | 08.04.2021 23:17

Σαν σήμερα: Ημέρα που θέλουν να ξεχάσουν, αλλά και να θυμούνται στη Γεωργία

Newsroom

Είναι η μέρα που θα θυμάται για πάντα η Γεωργία, αλλά είναι και μια μέρα που θέλει να ξεχάσει:  Η 9η Απριλίου έχει σημαδέψει τον τόπο που γέννησε τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς – Στάλιν.

1989, η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο. 1989 και μια μέρα σαν και σήμερα, 9 Απριλίου, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σοβιετικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο κέντρο της Τιφλίδας. Τα σοβιετικά άρματα τράνταξαν την Τιφλίδα, και οι Γεωργιανοί κατάλαβαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ότι το καθεστώς του Γκορμπατσόφ δεν ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα. Χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές, κυρίως νέοι, είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Γεωργίας στην Τιφλίδα, διαμαρτυρόμενοι για τη σοβιετική κυριαρχία και εξέφρασαν αιτήματα όπως μεγαλύτερη αυτονομία και πλουραλισμό έως και πλήρη ανεξαρτησία. Στις πρώτες ώρες της 9ης Απριλίου, ο Γεωργιανός Πατριάρχης Ηλία Β΄ απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές και αφού τους εξέφρασε την υποστήριξή του, τους προειδοποίησε για επικείμενο κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: Η Τάμτα περιγράφει τα δύσκολα παιδικά χρόνια στη Γεωργία: Δεν είχαμε ούτε ρεύμα

Τα ξημερώματα, σοβιετικά άρματα άρχισαν να κινούνται στο κέντρο της Τιφλίδας, αποκλείοντας την πόλη και επιτρέποντας στις ειδικές δυνάμεις των Σοβιετικών να περικυκλώνουν τους διαδηλωτές και να τους χτυπήσουν απάνθρωπα· άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς, 18 από αυτούς γυναίκες και 427 τραυματίες. Ακριβώς δύο χρόνια μετά στις 9 Απριλίου, σε μια συμβολική κίνηση, στη μνήμη της τραγωδίας, η Γεωργία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1940 η  Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στη Δανία και τη Νορβηγία. Το 1941 Οι ναζιστικές δυνάμεις εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη.

νεκροίΕΣΣΔΓεωργία