Ιστορία|07.06.2021 09:40

Σαν σήμερα 7 Ιουνίου: 10.000 Γερμανοί σκοτώνονται από νάρκες μέσα σε λίγα λεπτά στη μάχη της Μεσίν

Newsroom

7 Ιουνίου 1917 και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μετράει τρία χρόνια και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η μάχη της Μεσσίν ήταν η πολεμική συμπλοκή που διεξήχθη στο δυτικό μέτωπο· διήρκεσε 17 ημέρες και όταν τέλειωσε 35.000 Γερμανοί στρατιώτες ήταν νεκροί (οι 10.000 από τις εκρήξεις ναρκών μέσα σε λίγα λεπτά) και 25.000 Βρετανοί και σύμμαχοί τους

Διαβάστε επίσης: Ο Μεγάλος Πόλεμος σε ένα infographic

Πριν από τη μάχη οι Βρετανοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί κατασκεύασαν υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους οκτώ χιλιομέτρων, 15 με 30 μέτρα κάτω από το χώμα και μέχρι τα χαρακώματα των Γερμανών. Σε 22 νευραλγικά σημεία τοποθέτησαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, τις λεγόμενες νάρκες, μάζας από 21 και μέχρι 42 τόνων της εκρηκτικής ύλης για κάθε νάρκη. Οι εργασίες διήρκησαν περίπου ένα χρόνο. Τα χαράματα της 21ης Μαΐου του 1917 οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ με 2.250 κανόνια και πυροδοτούσαν ακατάπαυστα μέχρι τις 7 Ιουνίου. Τα περισσότερα χαρακώματα των Γερμανών καταστράφηκαν. Μετά από τον βομβαρδισμό ακολούθησε η επίθεση η οποία συνοδεύτηκε από την πυροδότηση 19, από τις συνολικά 22, υπόγειων ναρκών, ενώ έγινε χρήση ασφυξιογόνων. 10.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σχεδόν ακαριαία, ενώ η Γ' Βαυαρική μεραρχία διαλύθηκε, ενώ η άμυνα των Γερμανών κατέρρευσε.

copyright: wikipedia.org

Το μέτωπο έπεσε μέσα σε τρεις ώρες. 7.500 Γερμανοί παραδόθηκαν και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Η μάχη της Μεσσίν ήταν η πιο επιτυχημένη πολεμική επιχείρηση επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νικηφόρα έκβαση της μάχης ενίσχυσε το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων. 

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα:

Το 1821 ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.
Το 1929 - Επικυρώνεται η συνθήκη του Λατερανού, με την οποία ιδρύεται το Βατικανό.
Το 1942 η ναυμαχία του Μιντγουέι ολοκληρώνεται με νίκη των Αμερικανών.

Το 1970 ο τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας Γκόρντον Μπανκς πραγματοποιεί την ιστορική απόκρουση στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ένας από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Ο Μπανγκς πέθανε το 2019 σε ηλικία 82 χρονών. 

Ο Άλαν Τιούρινγκ πεθαίνει και αφήνει λογότυπο για την «Apple»…

Σαν σήμερα πέθανε ο Άλαν Τιούρινγκ, ο βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, με σημαντικό έργο στους αλγόριθμους. Ο Τιούρινγκ έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού, γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ζωή του Τούρινγκ θα πάρει τραγική τροπή τον Ιανουάριο του 1952. Στο Μάντσεστερ, ύστερα από ληστεία στο σπίτι όπου κατοικούσε, ομολόγησε στην αστυνομία ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους υπόπτους. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις την εποχή εκείνη θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τούρινγκ δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος. Γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υποβλήθηκε σε σειρά ενέσεων με ορμόνες οιστρογόνων, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γυναικομαστία και να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τιούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισοφαγωμένο μήλο, επαλειμμένο με κυάνιο. Ήταν μόλις 41 ετών. Φημολογείται ότι η γνωστή εταιρεία πληροφορικής Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια. Η ζωή του γυρίστηκε ταινία το 2015 «Τhe imitation game» με πρωταγωνιστές τον Benedict Cumberbatch και την Keira Knightley. Η ταινία κέρδισε ένα Όσκαρ σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφια για επτά ακόμα.

ΓερμανίαΜεγαλύτερες μάχες της ιστορίαςΑ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΒρετανία