Ιστορία|21.07.2021 21:28

Σαν σήμερα, 22 Ιουλίου, ματώνει η Αθήνα στη διαδήλωση για την βουλγαρική κατοχή στη Μακεδονία

Newsroom

Το συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 22 Ιουλίου του 1943 πνίγεται στο αίμα από τις δυνάμεις κατοχής. Αιτία που οδήγησε τους Αθηναίους στους δρόμους; Η απόφαση των Γερμανών να αναθέσουν τα καθήκοντα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή ανατολικά του Αξιού ποταμού (εκτός από τη Θεσσαλονίκη) στους Βούλγαρους συμμάχους τους, που ήδη είχαν υπό την κατοχή τους τις περιοχές ανατολικά των Σερρών.

Αρχείο ΕΡΤ: Από το ντοκιμαντέρ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»

Η απόφαση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα προκηρύχθηκε γενική απεργία και οργανώθηκε διαδήλωση για τις 22 Ιουλίου. Η οργάνωση της απεργίας και της διαδήλωσης υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ.  Χιλιάδες κόσμου (υπολογίζονται από 200-500.000) κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, αδιαφορώντας για την απειλητική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων σε επίκαιρα σημεία της πρωτεύουσας.
Από τα σημεία συγκέντρωσης (Μοναστηράκι, πλατεία Λαυρίου, Ομόνοια κ.α.) το ανθρώπινο ποτάμι κινήθηκε προς το κέντρο, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όχι στην Επέκταση» και «Έξω οι Βούλγαροι φασίστες από τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Διαβάστε επίσης: Η Αθήνα της Κατοχής μέσα από τα μάτια Ναζί στρατιωτών (pics)

Τα κατοχικά θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου μία 17χρονη Επονίτισσα, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, προσπάθησε με το σώμα της να ακινητοποιήσει ένα άρμα. Το άρμα την συνέθλιψε.

Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην Βουλγαρική πρεσβεία, δέχτηκαν πυρά πολυβόλου από στρατιωτικό όχημα. Στη διάρκεια της διαδήλωσης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι μεταξύ των οποίων οι Θεωνάς Μαυρομματίδης (φοιτητής), Θωμάς Χατζηθωμάς (σπουδαστής), Θανάση Τεριακής, (σπουδαστής), Ε. Αντωνιάδου (φοιτήτρια), Ιωάννης Κατσαρός και Κούλα Λίλη (φοιτήτρια). Επίσης η 23χρονη Όλγα Μπακόλα, ο Αντώνης Παπαδοσταυράκης, ανάπηρος του πολέμου του 1940, ο οποίος ήταν μέλος του ΕΑΜ Αναπήρων, ο Δημήτρης Δουκάκης, ο Αλέξανδρος Δεσύπρης και ο Χρήστος Κοντός. Οι τραυματίες ήταν 53 ή 60 Πιθανόν οι τραυματίες ήταν περισσότεροι καθώς πολλοί μεταφέρθηκαν και νοσηλεύτηκαν κρυφά. Μπροστά στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, οι Γερμανοί κατακτητές αναγκάστηκαν να αναστείλουν την υλοποίηση των αποφάσεων τους.

Επίσης σαν σήμερα: Το 1970 γίνεται αεροπειρατεία σε «Boeing 727» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που πραγματοποιούσε την πτήση Βηρυτού-Αθήνας, από έξι Παλαιστίνιους, που απαιτούσαν την απελευθέρωση 7 συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει επί οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Τελικά οι αεροπειρατές αναχώρησαν, αφού απελευθέρωσαν τους 55 ομήρους τους με τη διαβεβαίωση ότι οι επτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον...

Πτώματα στις ακτές του νησιού Ουτόγια/copyright: AP PHOTOS

Το 2011 η Νορβηγία πέφτει θύμα διπλής τρομοκρατικής επίθεσης από τον ναζιστή τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η πρώτη είναι έκρηξη βόμβας με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο και η δεύτερη είναι η σφαγή σε κατασκήνωση νεολαίας στο νησί Ουτόγια. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, ενώ στο νησί Ουτόγια έχασαν τη ζωή τους 69! Ο Μπρέιβικ κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 21 χρόνια προληπτικής κράτησης στη φυλακή, τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή στη Νορβηγία...

Τέλος σήμερα είναι: Η Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους και η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου.

Κατοχήσυλλαλητήριο