Σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου γερμανοί κομάντος απελευθερώνουν τον Μπενίτο Μουσολίνι
NewsroomΉταν 12 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν γερμανοί κομάντος απελευθερώνουν τον μέχρι πριν από λίγες ημέρες πανίσχυρο δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι από τους δεσμοφύλακές τους.
Διαβάστε επίσης: Αναπαρέστησε τον θάνατο του Μουσολίνι, έκανε τους ρατσιστές οπαδούς να σωπάσουν
Ο ισχυρός άνδρας της Ιταλίας, ο Μπενίτο Μουσολίνι, δεν ήταν πλέον και τόσο δυνατός, για την ακρίβεια ήταν σαν ένα ξεδοντιασμένο θηρίο που συρόταν από τόπο σε τόπο για να μην τον ανακαλύψουν οι δικοί του. Είναι πια 1943, οι μια ταπεινωτική ήττα διαδέχεται την άλλη για τους φασίστες και η απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία είχε φέρει τον πόλεμο στην πίσω πόρτα της Ιταλίας. Στην Ιταλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, υπήρχε ακόμα ένας βασιλιάς - σύμβολο που ήταν τόσο ισχυρός ώστε θα μπορούσε να απομακρύνει τον Μουσολίνι όποτε ήθελε. Και αυτό έκανε εκείνη τη χρονιά.
Τα συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Ρώμη και τα μέλη της κυβέρνησης στράφηκαν εναντίον του Ντούτσε. Την επομένη ο βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε καθαίρεσε τον Μουσολίνι! «Η Ιταλία έχει φθάσει στα άκρα. Οι στρατιώτες δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο. Αυτή τη στιγμή είσαι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ιταλία», του είπε και τον έδιωξε. Έξω από το παλάτι τον περίμεναν καραμπινιέροι και τον συνέλαβαν! Ο Μουσολίνι στη φυλακή! Όταν το έμαθε ο Χίτλερ αναστατώθηκε: «Τόσο εύκολα πέφτει ένας Μουσολίνι;»…
Ο Χίτλερ στέλνει τους κομάντος
Εξαγριωμένος, αλλά και φοβισμένος για τις συνέπειες μιας πιθανής συμμαχίας της Ιταλίας με τους Συμμάχους, ο Χίτλερ αποφάσισε να προσαρτήσει την Ιταλία στα εδάφη της Γερμανίας με πρώτο στόχο την απελευθέρωση του φίλου του.
Ο Χίτλερ έστειλε τον επίλεκτο αξιωματικό του και ήρωα των Ναζί Ότο Σκόρτσενι στην Ιταλία για να εντοπίσει τον δικτάτορα και να το απαγάγει. Η επιχείρηση διάσωσης του Μπενίτο Μουσολίνι είχε την κωδική ονομασία «Operation Eiche» (επιχείρηση Δρυς).
Ο Σκόρτσενι δεν άργησε πολύ να εντοπίσει τον Μουσολίνι. Οι υποκλοπές ραδιοφωνικών μεταδόσεων αποκάλυψαν ότι ο δικτάτορας κρατούνταν υπό ένοπλη φρουρά στο Hotel Campo, στα Απέννινα όρη.
Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου του 1943, ο Σκόρτσενι μια ομάδα κομάντος των SS και αλεξιπτωτιστές «Fallschirmjäger» επιβιβάστηκαν σε δέκα ανεμόπτερα DFS 230 και απογειώθηκαν από ένα μικρό αεροδρόμιο κοντά στη Ρώμη. Η πορεία της επιχείρησης δεν εξελίχθηκε όπως είχε προβλεφθεί, αλλά σε λίγες ώρες ο Σκόρτσενι και οι άνδρες του βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο που κρατείτο ο Μουσολίνι.
Η τελευταία νίκη των Ναζί
Ο γερμανός ήρωας πολέμου είχε μαζί του και τον ιταλό στρατηγό Φερνάντο Σολέτι που παρότρυνε τους φρουρούς να μην πυροβολήσουν. Οι καραμπινιέροι παραδόθηκαν χωρίς να ρίξουν μία σφαίρα. Όταν βρέθηκε ο Μουσολίνι, ο αρχηγός της Επιχείρησης ξέσπασε σε κλάματα: «Ντούτσε, ο Φύρερ με έστειλε! Είσαι ελεύθερος!», του είπε και ο Μουσολίνι δακρυσμένος απάντησε «Ήμουν σίγουρος ότι ο φίλος μου ο Αδόλφος, δεν θα με εγκαταλείψει», απάντησε.
Η επιχείρηση διάσωσης του Μουσολίνι θα γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο μέσα απο τη γερμανική προπαγάνδα του Γκαίμπελς και θα προκαλέσει αίσθηση. Ωστόσο θα είναι μία από τις τελευταίες νίκες των Ναζί πριν από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χίτλερ σοκαρίστηκε όταν αντίκρισε τον παλιό του φίλο. Ο Μουσολίνι ήταν αδυνατισμένος, καταβεβλημένος και θλιμμένος, όμως ήταν ασφαλής. Για πόσο ακόμα; Η μοίρα τους περίμενε και τους δυο δικτάτορες στη… γωνία.
Επίσης σαν σήμερα: Το 1974 εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, από μια προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία του αποστερεί κάθε εξουσία.
Το 1980 οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Κενάν Εβρέν ανατρέπει την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αναλαμβάνει επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου», που κυβερνά τη χώρα.
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή