Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου αρχίζουν να σμιλεύονται οι Τέσσερεις Γίγαντες του όρους Ράσμορ – Η σκοτεινή ιστορία τους
NewsroomΉταν 4 Οκτωβρίου του 1927 όταν ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις των φουρνέλων στο γρανιτένιο ύψωμα του Ράσμορ, στην Νότια Ντακότα. Οι Αμερικανοί γκρέμιζαν τον ιερό τόπο των ινδιάνων και έχτιζαν την Ιστορία τους.
Πάντα οι άνθρωποι θεμέλιωναν τους ναούς τους, ύψωναν τα αγάλματά τους, άφηναν το σημάδι τους (σαν τα αρσενικά σκυλιά…) εκεί που ζούσαν και προσκυνούσαν οι προηγούμενοι. Έτσι να για τους δείξουν ότι αυτοί τώρα είναι οι κυρίαρχοι! Στη θρησκεία, στον πολιτισμό, στην ισχύ! Οι Χριστιανοί – για παράδειγμα γκρέμισαν τους αρχαίους ναούς και πάνω στα ερείπια τους σήκωσαν εκκλησίες.
Και οι Αμερικάνοι, οι πιο πολλοί κατακάθια της ευρωπαϊκής ηπείρου, που σχεδόν απελάθηκαν στη νέα ήπειρο, όταν εξόντωσαν τους αυτόχθονες και ρήμαξαν τον πολιτισμό τους, ύψωσαν τα μνημεία τα δικά τους για να δείξουν το «power» του (ανύπαρκτου) πολιτισμού τους.
Ένα τέτοιο μνημείο ματαιοδοξίας και ανθρώπινης μεγαλομανίας είναι και οι τέσσερις γίγαντες του όρους Ράσμορ.
Χτισμένο στην ιερή γη των ιθαγενών της Αμερικής, των ινδιάνων Λακότα, στη Νότια Ντακότα και σμιλεμένο από έναν άνδρα με δεσμούς με το Κου Κλουξ Κλαν, το Εθνικό Μνημείο Mount Rushmore, προκάλεσε αντιπαραθέσεις πριν ακόμα ολοκληρωθεί. Το μνημείο αποδίδει «πατριωτικό φόρο τιμής» σε τέσσερις προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών: τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, τον Τόμας Τζέφερσον, τον Θεόδωρο Ρούσβελτ και τον Αβραάμ Λίνκολν, με τα πρόσωπά τους ύψους 18 μέτρα και 56 μέτρα πλάτος, από το δεξί αυτί του Τζορτζ Ουάσιγκτον μέχρι το αριστερό του Αβραάμ Λίνκολν.
Οι Έξι ιεροί παππούδες των Ινδιάνων
Πριν γίνει γνωστό ως το όρος Ράσμορ, η φυλή των ινδιάνων Λακότα το ονόμαζε «Tunkasila Sakpe Paha» δηλαδή Έξι παππούδες. Ήταν τόπος ιερός, προσευχής και διαλογισμού.
Ήταν το κέντρο του σύμπαντος για τις κοινότητες όχι μόνο των Λακότα, αλλά και των Τσεγιέν και Αραπάχο. Ο τόπος δεν ήταν μόνο σημαντικός πνευματικά , ήταν επίσης ο χώρος όπου οι φυλές συγκέντρωνα τρόφιμα και φυτά που χρησιμοποιούσαν στην ιατρική και για τον βιοπορισμό τους. Παρά τις συμφωνίες με τους Αμερικανούς, ότι δεν θα πειραχτεί η γη τους, οι Ινδιάνοι εκδιώχτηκαν και αφανίστηκαν όταν ο χρυσός βρέθηκε στην περιοχή τους.
Και τα χρόνια πέρασαν και οι ιθαγενείς δεν πήραν ποτέ πίσω ό,τι έχασαν κι ένα πρωί έπεσε η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου, που, αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον, που οραματίστηκε μια ωδή στο Far West... Η κατασκευή του Μνημείου άρχισε στις 4 Οκτωβρίου του 1927. Ο δημιουργός του Γκάτζον Μπόργκλουμ, (γνωστός στη Τζόρτζια για τους ισχυρούς δεσμούς του με την Κου Κλουξ Κλαν) δεν ήθελε μόνο να τιμήσει τους τέσσερις αυτούς προέδρους αλλά ήθελε να χτίσει ένα μνημείο που να θυμίζει το μεγαλείο του έθνους.
Ο Μπόργκλουμ πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1941, πριν προλάβει να θαυμάσει το έργο του. Ο γιος του, Λίνκολν τελείωσε το μνημείο και το παρέδωσε στις 31 Οκτωβρίου του 1941.
Πάντα η Ιστορία κάνει τα στραβά μάτια...
Να πούμε βέβαια ότι η Ιστορία των ΗΠΑ έκανε τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι οι δυο από τους τέσσερις προέδρους που απεικονίζονται ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων, οι Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τόμας Τζέφερσον, με τον δεύτερο να αποκτά έξι παιδιά με μια νεαρή σκλάβα που βίαζε από τα 14! Επίσης ότι ο Θεόδωρος Ρούζβελτ ήταν ο ενορχηστρωτής του διωγμού των Ινδιάνων από την Οκλαχόμα. Ακόμη και ο Λίνκολν έχει τη μαύρη σελίδα του όταν έστειλε αμερικανικά στρατεύματα στη Μινεσότα για να καταστείλει την εξέγερση των ινδιάνων Σιού της Ντακότα!
Και κάτι τελευταίο: Το όρος Ράσμορ ήταν το σκηνικό στο φινάλε της καταδίωξης στο θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1959 North by Northwest (Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων, ελληνιστί) . Ωστόσο, τα γυρίσματα πυροδότησαν διαμάχη. Το 1958, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου έδωσε στον Χίτσκοκ την άδεια να κινηματογραφήσει στο μνημείο με την προϋπόθεση ότι δεν θα είχε βίαιες σκηνές. Ο Χίτσκοκ τήρησε εν μέρει την υπόσχεσή του, γυρίζοντας σκηνές στο πάρκινγκ και την καφετέρια του μνημείου. Στη συνέχεια, συνέχισε να γυρίζει τη βίαιη σκηνή της τελευταίας καταδίωξης της ταινίας σε ένα αντίγραφο τόσο ρεαλιστικό που οι θεατές πίστεψαν ότι γυρίστηκε στο Ράσμορ. Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου και το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν από τη Metro-Goldwyn-Mayer να αφαιρέσει από τους τίτλους στο τέλος της ταινίας τις ευχαριστίες για τη συνεργασία τους... Και οι Τέσσερις Γίγαντες απολαμβάνουν έκτοτε την πέτρινη ηρεμία τους…
Επίσης σαν σήμερα το: 1912 αρχίζει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζουν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης.
Το 1993, στη Μόσχα, περίπου 10 ώρες μετά την επέμβαση των αρμάτων μάχης και των πιστών στον Μπορίς Γιέλτσιν καταδρομέων, παραδίδονται οι εκατοντάδες έγκλειστοι του ρωσικού Κοινοβουλίου. που τυλίγεται στις φλόγες. “Νομιμόφρων” στρατηγός μιλά για 500 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές της Μόσχας, οι νεκροί ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 219.
Το 1999 έξι νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης στα Τέμπη φορτηγού με το πούλμαν που μεταφέρει φιλάθλους του ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ (1-1) στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Τέλος σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας και η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής