Ουκρανία: Όταν σφαγιάστηκαν ανελέητα χιλιάδες γερμανοί στρατιώτες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους Σοβιετικούς
NewsroomΤο χώμα της Ουκρανίας είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα. Οι Γερμανοί Ναζί σκότωσαν ανελέητα, οι Ρώσοι σκότωσαν ανελέητα, οι Ουκρανοί σκότωσαν, σκότωσαν, σκότωσαν… Ο πόλεμος δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για τον τόπο όπου έχουν διεξαχθεί οι πιο πολύνεκρες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Τότε ήταν, που αυτός που χαμογέλαγε ήταν ο πεθαμένος», γράφει σε ένα ποίημα της η διάσημη Ουκρανή Ανα Αχμάτοβα. Κι αυτή την εποχή στην Ουκρανία ξανά, οι μόνοι που χαμογελούν, είναι οι πεθαμένοι. Και χρόνια τώρα οι πεθαμένοι είναι η πρώτη είδηση για τον τόπο που γέννησε την Αχμάτοβα…
Η σφαγή του Κορσούν
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1943, στον θύλακα της πόλης Κορσούν, στην Κεντρική Ουκρανία, οι Γερμανοί αποδεκατίστηκαν από Σοβιετικούς, στην προσπάθειά τους να διασπάσουν τον αποκλεισμό και να διαφύγουν. Ο σοβιετικός ταγματάρχης Κάμποφ
διηγούμενος την πανωλεθρία των Ναζί, χρόνια μετά, ήταν γλαφυρός και λεπτομερής: «Όλο εκείνο το βράδυ οι Γερμανοί ήταν σε κατάσταση υστερίας.
Τις τελευταίες μέρες, η περιοχή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί ήταν τόσο μικρή και στενή, που τα μεταγωγικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να τους φέρουν το παραμικρό εφόδιο. Και πριν όμως, ελάχιστα εφόδια είχαν πέσει στις γραμμές τους. Έτσι τρόφιμα, κάυσιμα και πολεμοφόδια ήταν κάτι σπάνιο εκείνες τις μέρες για τους Γερμανούς.
Προσπαθώντας να ξεφύγουν
Το επόμενο πρωινό λοιπόν, σχημάτισαν δύο φάλαγγες πορείας από 14.000 άντρες η καθεμία και ξεκίνησαν για τη Λισιάνκα, περιοχή όπου έσμιγαν τα δύο φαράγγια. Η Λισιάνκα βρισκόταν πέρα από την πρώτη γραμμή. Γερμανικές μεραρχίες από την άλλη πλευρά προσπαθούσαν να ανοίξουν διαδρόμο προς τα ανατολικά, αλλά δεν είχαν και πολλές ελπίδες. Δημιουργούσαν ένα παράξενο θέαμα αυτές οι δύο γερμανικές φάλαγγες που προσπαθούσαν να διασπάσουν τον αποκλεισμό. Η κάθε μια τους ήταν σαν ένα τεράστιο μπουλούκι. Η εμπροσθοφυλακή και τα πλευρά αποτελούνταν από τους άντρες των SS της ταξιαρχίας Βαλόνια και της Μεραρχίας Βίκινγκ με τις γκρίζες στολές τους. Είχαν σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Και μέσα στο Τρίγωνο βάδιζε η μάζα του τακτικού γερμανικού πεζικού, κατάκοποι με κουρελιασμένες στολές, ξεχαρβαλωμένες αρβύλες και στα πρόσωπα ζωγραφισμένη την απόγνωση και την προοπτική του θανάτου. Στο κέντρο σερνόταν ένας μικρός εκλεκτός πυρήνας από τους αξιωματικούς.
Φαίνονταν μάλιστα χορτάτοι και χαρούμενοι. Έτσι κινούνταν προς τα δυτικά κατά μήκος δύο παραλλήλων φαραγγιών. Είχαν ξεκινήσει λίγο μετά τις 4:00 ενώ επικρατούσε ακόμη απόλυτο σκοτάδι. Εμείς γνωρίζαμε την κατεύθυνση από την οποία έρχονταν. Είχαμε προετοιμάσει το στράτευμα για αιφνιδιασμό. Τους αφήσαμε να περάσουν από τις τρεις πρώτες γραμμές μας χωρίς να τους ρίξουμε ούτε σφαίρα.
Οι άμοιροι οι Γερμανοί, πιστεύοντας ότι μας είχαν αποφύγει και είχαν διασπάσει πια κάθε άμυνά μας ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς πυροβολώντας στον αέρα με τα πιστόλια και τα αυτόματα όπλα τους καθώς συνέχισαν την πορεία τους! Και τότε συνέβη.
Αμέτρητοι νεκροί, αιχμάλωτοι και πόνος
Σοβιετικές πηγές και μαρτυρίες από την πρώτη γραμμή υποστηρίζουν ότι η συνολική απώλεια σε Γερμανούς στις μάχες γύρω από το Κορσούν ήταν καταστροφική, με τις εκτιμήσεις που συλλέχθηκαν από τους ομαδικούς τάφους και το πεδίο της μάχης να αντιστοιχούν σε περίπου 55.000 νεκρούς και 18.000 αιχμαλώτους μόνο από τους περικυκλωμένους σχηματισμούς.
Τα απέραντα χωράφια της Ουκρανίας ήταν πάντα ποτισμένα με αίμα και δάκρυα… Κι όσο οι φαύλοι ηγέτες θα καλλιεργούν το μίσος τόσο ο πόλεμος θα θερίζει ψυχές.
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού