Ιστορία|28.02.2022 07:50

Απαγωγή Λίντμπεργκ: Η υπόθεση που συγκλόνισε στη 10ετια του ’30 – Γιατί τώρα υποστηρίζεται ότι ο ίδιος ο διάσημος αεροπόρος σκότωσε το παιδί του

Newsroom

Η απαγωγή του μικρού γιου του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ, που πρώτος πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό, συντάραξε τις ΗΠΑ του ’30. Ο απαγωγέας και δολοφόνος του Τσαρλς τζούνιορ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε φωνάζοντας ότι είναι αθώος. Σήμερα, από πολλούς υποστηρίζεται ότι ο ίδιος ο πατέρας ήταν πίσω από τον θάνατο του παιδιού….

Ήταν περίπου 10:00 το βράδυ της 1ης Μαρτίου το 1932, όταν η γκουβερνάντα πήγε για να ελέγξει για τελευταία φορά τον 20 μηνών Τσαρλς Λίντμπεργκ τζούνιορ, γιο του διάσημου αεροπόρου, που είχε πρώτος διασχίσει τον Ατλαντικό πετώντας με το θρυλικό αεροπλάνο του «Spirit of St. Louis».
Προς μεγάλη της έκπληξη, η γκουβερνάντα, διαπίστωσε ότι το βρέφος έλειπε από το κρεβάτι του. Έτρεξε αμέσως να βρει τη μητέρα του για να διαπιστώσει αν το είχε πάρει εκείνη. Η Αν Λίντμπεργκ δεν είχε το μωρό και έτσι η γκουβερνάντα πήγε στον Τσαρλς που εργαζόταν στο γραφείο του.

Ούτε εκείνος είχε το μωρό και ανησύχησε όταν άκουσε ότι ο μικρός Τσαρλς δεν ήταν στην κούνια του.
Έσπευσε στο παιδικό δωμάτιο για να δει και ο ίδιος τι συμβαίνει. Το μωρό ήταν άφαντο! Κοιτώντας ένα γύρω στο δωμάτιο, το μάτι του έπεσε σε έναν λευκό φάκελο πάνω στο περβάζι του παραθύρου: Ένα ανορθόγραφο κείμενο έλεγε: «Αγαπητέ κύριε να έχετε έτοιμα 50.000 δολάρια. Τα 25.000 Σε 20δολαρα, τα 15.000 σε 10δολαρα και 10.000 σε 5δολαρα. Μετά τέσσερις ημέρες θα σας ενημερώσουμε για το που θα αφήσετε τα χρήματα».
Το σημείωμα τον προειδοποιούσε επίσης να μην πει σε κανέναν για την απαγωγή. O Λίντμπεργκ αγνόησε την προειδοποίηση και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Έπειτα από εξονυχιστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο δράστης ή οι δράστες, είχαν μπει στο δωμάτιο από το παράθυρο με δύο σκάλες που βρέθηκαν παρατημένες κοντά στο σπίτι· ένα σκαλί μάλιστα της μίας, ήταν σπασμένο.

Και ο Αλ Καπόνε προσφέρθηκε να βοηθήσει!

Οι Λίντμεργκ καταρρακωθεί καν και ζητούσαν απεγνωσμένα το παιδί τους. Ο ίδιος ο διάσημος αεροπόρος προσφέρθηκε να βοηθήσει την αστυνομική έρευνα με κάθε δυνατό τρόπο. Επικοινώνησε όμως και με αρκετά άτομα του υποκόσμου με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να βρουν τον γιο του. Δύο από αυτούς έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μιλώντας όμως και στις εφημερίδες για να πουλήσουν άγνωστες πληροφορίες σχετικά με την απαγωγή.
Λέγεται μάλιστα ότι ακόμα και ο διαβόητος κακοποιός Αλ Καπόνε προσφέρθηκε να βοηθήσει από την φυλακή, όπου βρισκόταν έγκλειστος, προφέροντας 10.000 δολάρια προς τους απαγωγείς για να ελευθερώσουν το παιδί, αλλά και για να μειωθεί γη ποινή του. Πέντε ημέρες μετά, ο Τσαρλς έλαβε δεύτερο μήνυμα για λύτρα. Οι απαιτήσεις των απαγωγέων είχαν τώρα αυξηθεί στις 70.000 δολάρια. Ακολούθησε τρίτο και τέταρτο μήνυμα και σε αυτό το κρίσιμο σημείο εμφανίστηκε, με αγγελία του σε εφημερίδα, ένας αξιοσέβαστος συνταξιούχος, διευθυντής σχολείου της περιοχής, ο οποίος προσφέρθηκε να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Πρότεινε στην οικογένεια να επιχειρήσει να έρθει σε απευθείας επαφή με τους απαγωγείς βάζοντας αγγελίες στις τοπικές εφημερίδες. Αν ο απαγωγέας απαντούσε τότε εκείνος θα αναλάμβανε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις.
Αν και παρακινδυνευμένη η κίνηση, έφερε αποτελέσματα. Ο απαγωγέας ανταποκρίθηκε και από εκείνο το σημείο και μετά όλα τα μηνύματα στέλνονται απευθείας στο συνταξιούχο. Σε ένα από αυτά, του δόθηκαν οδηγίες να συναντήσει έναν άγνωστο στο νεκροταφείο της Νέας Υόρκης. Ο συνταξιούχος υπάκουσε συνάντησε τον άγνωστο και συζήτησε μαζί του τον τρόπο παράδοσης των λύτρων. Σε αντάλλαγμα ο άγνωστος έδωσε στον συνταξιούχο το πυτζαμάκι του μωρού, ως απόδειξη ότι είχε στα χέρια του τον μικρό Τσαρλς. Όταν οι Λίντμεργκ είδαν το ρουχαλάκι το αναγνώρισαν αμέσως. Έπειτα από ανταλλαγή πολλών μηνυμάτων, ο συνταξιούχος συναντήθηκε άλλη μία φορά με τον άγνωστο άντρα. Του έδωσε 50.000 δολάρια και πήρε την πληροφορία ότι το παιδί βρισκόταν σε ένα σκάφος στη Μασαχουσέτη. Οργανώθηκε αποστολή διάσωσης, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ εκείνο το σκάφος.

Το παιδί βρέθηκε νεκρό!

Κι έπειτα ήρθε η τραγική είδηση: Στις 12 Μαΐου, σχεδόν 2,5 μήνες μετά την απαγωγή, βρέθηκε το πτώμα του παιδιού μισό θαμμένο και σε αποσύνθεση σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το σπίτι των Λίντμπεργκ. Το κεφάλι του ήταν σπασμένο υπήρχε μία τρύπα στο κρανίο ενώ έλειπαν το αριστερό του πόδι και τα χέρια!
Το πτώμα αναγνωρίστηκε ότι άνηκε στον μικρό Τσαρλς και αποτεφρώθηκε έπειτα από απαίτηση των γονέων του αμέσως την επόμενη μέρα. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι το παιδί ήταν νεκρό περίπου δύο μήνες και ότι αιτία του θανάτου ήταν το πλήγμα στο κεφάλι.
Η αστυνομία δεν είχε καν πλησιάσει στα ίχνη του δολοφόνου, παρόλο που προσφέρθηκε χρηματική αμοιβή 25.000 δολαρίων. Γνώριζαν πως ο πιθανότερος τρόπος να πιάσουν τον απαγωγέα ήταν να τον παγιδεύσουν, όταν θα επιχειρούσε να ξοδέψει τα λύτρα τα οποία του είχαν καταβληθεί σε χρεόγραφα χρυσού με προσημειωμένους αριθμούς.
Ένα τέτοιο ύποπτο χρεόγραφο εντοπίστηκε σε μία τράπεζα του Μπρονξ. Οι αστυνομικοί ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία του εγγράφου έφτασαν σε ένα πρατήριο βενζίνης στο βόρειο Μανχάταν. Ο πρατηριούχος θυμήθηκε ότι είχε κρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του ανθρώπου που του το είχε δώσει γιατί «…του είχε φανεί ύποπτος».

Συλαμβάνεται ο Μπρούνο Χάουπτμαν

Ο αριθμός της πινακίδας κυκλοφορίας οδήγησε την αστυνομία σε κάποιον Μπρούνο Χάουπτμαν με καταγωγή από τη Σαξονία της Γερμανίας. Ο άντρας συνελήφθη και έπειτα από έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά από τα επίμαχα χρεόγραφα.
Επίσης ανακαλύφθηκαν και πολλά άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως ένα τετράδιο με το σκίτσο συναρμολογήσεις μία μιας πτυσσόμενη σκάλας σαν εκείνη που βρέθηκε στο σπίτι των Λίντμεργκ. Ανακαλύφθηκε ακόμη και ένα χαρτάκι με το τηλέφωνό του διαμεσολαβητή συνταξιούχου.
Στον Χάουπτμαν αποδόθηκαν κατηγορίες και η δική του άρχισε τον Ιανουάριο του 1935. Τα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι του μαζί με τα δείγματα γραφικού χαρακτήρα από τα σημειώματα των λύτρων οδήγησαν στην καταδίκη του σε θάνατο. Παρόλο που οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν έφεση η απόφαση εκτελέστηκε και ο Χάουπτμαν πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα το πρωί της 3ης Απριλίου του 1936.

Και από τότε αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν πάντα, σαν τους νεκροπομπούς την εξόδιο ακολουθία κάθε ιστορίας, που έζησε σαν βασίλισσα και πέθανε πάμπτωχη στο νου των ανθρώπων…

Λοιπόν, ο Μπρούνο Χάουπτμαν, μέχρι να αφήσει την τελευταία ανάσα του στην ηλεκτρική καρέκλα, υποστήριζε την αθωότητά του. Αν και του προτάθηκε να υπογράψει ομολογία που θα μετέτρεπε την ποινή του σε ισόβια δεν το έκανε! Τότε ποιος ήταν ο δολοφόνος του μικρού Τσαρλς; Μα ο ίδιος ο δημοφιλής αεροπόρος πατέρας του!

«Ο πατέρας σκότωσε τον γιό»!

Ο Γκρέγκορι Άλγκρεν και ο Στίβεν Μονιέρ διατύπωσαν τη θεωρία τους σε ένα βιβλίο, που εκδόθηκε το 1993. Η θεωρία έλεγε ότι ο Λίντμπεργκ έπαιζε με τον γιό του, όταν τον έριξε από μια σκάλα, σκοτώνοντάς τον και μετά έκρυψε το πτώμα και σκηνοθέτησε την απαγωγή… Το γεγονός ότι βιάστηκαν οι Λίντμπεργκ να κάψουν τη σορό του παιδιού χωρί σαν διενεργηθεί εμπεριστατωμένη νεκροψία – νεκροτομή, εγείρει υποψίες. Επίσης ο (αδικαιολόγητος) ακρωτηριασμός του μικρού Τσαρλς και η πολτοποίηση του κρανίου του, θέριεψαν τις θεωρίες, που υποστήριζαν ότι κάτι άλλο συνέβη και ο ένοχος μάλλον δεν ήταν ο Μπρούνο Χάουπτμαν!

Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2020, η συγγραφέας Λίζε Πέρλμαν καλεί τους αναγνώστες να εξετάσουν την πιθανότητα ο αεροπόρος να χρησιμοποίησε τη διασημότητά του για να αποκρύψει το γεγονός ότι ήταν προσωπικά - και εκ προθέσεως - υπεύθυνος για το θάνατο του γιου του. Το βιβλίο της Πέρλμαν με τίτλο «The Lindbergh Kidnapping Suspect Number 1: The Man Who Got Away» – κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Regent Press.

Η Πέρλμαν είναι η πρώτη συγγραφέας που διατύπωσε τη θεωρία ότι η δολοφονία του γιου του Λίντμπεργκ ήταν σκόπιμη και προμελετημένη και ότι έγινε στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος στο οποίο συμμετείχε ο Αλέξις Καρέλ, ο Γάλλος χειρουργός και βιολόγος που για την εργασία του στις πρωτοποριακές τεχνικές συρραφής των αγγείων κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ιατρικής του 1912.

«Δυστυχισμένος ο Λίντμπεργκ»!

Στο βιβλίο της, η Πέρλμαν επισημαίνει ότι ο Λίντμπεργκ ένιωθε δυστυχισμένος που ο πρωτότοκος γιος του «αδύναμος» με ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι, που ενδεχομένως να είχε υποστεί προγεννητική βλάβη όταν η Αν Λίντμπεργκ εισέπνευσε τοξικές αναθυμιάσεις καθώς το ζευγάρι έκανε μια πτήση αντοχής τον Απρίλιο του 1930.
Ο Καρέλ και ο Λίντμπεργκ ήταν και οι δύο υποστηρικτές της θεωρίας της «ευγονικής», και της μελέτης για το πώς να ελεγχθεί η αναπαραγωγή για να αυξηθεί η εμφάνιση κληρονομικών χαρακτηριστικών που θεωρούνται επιθυμητά, και πίστευαν ότι τα αδύναμα βρέφη έπρεπε να πεθαίνουν, γράψει στο βιβλίο της η Πέρλμαν.

Ο Λίντμπεργκ συνεργαζόταν με τον Καρέλ την εποχή της απαγωγής του γιου του. Η Πέρλμαν υποστηρίζει ότι ο Λίντμπεργκ είχε χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του, για να βελτιώσει μια «αντλία αιμάτωσης» που είχε δημιουργήσει ο Καρέλ, η οποία επέτρεπε στα ανθρώπινα όργανα να λειτουργούν έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Η Πέρλμαν πιστεύει ότι ο Λίντμπεργκ είχε κίνητρο να βοηθήσει τον Κάρελ, έχοντας την πεποίθηση ότι η έρευνά του θα μπορούσε να σώσει τη ζωή της μεγαλύτερης αδερφής της γυναίκας του, Ελίζαμπεθ Μόροου Μόργκαν, η οποία είχε παρουσιάσει έντονα καρδιακά προβλήματα μετά από ρευματοειδή πυρετό. (πέθαινε από πνευμονία μετά από σκωληκοειδεκτομή σε ηλικία 30 ετών το 1934).
Υποστηρίζοντας ότι ο Λίντμπεργκ ήταν πρόθυμος να θυσιάσει τον πρωτότοκο γιο του για την επιστήμη, η Πέρλμαν διατείνεται στο βιβλίο της, ότι ο Λίντμπεργκ δεν έχυσε ποτέ ούτε ένα δάκρυ για το θάνατο του μικρού παιδιού· το περιέγραφε επανειλημμένως ως «αυτό» και συμπεριφερόταν απέναντί του με εχθρικό τρόπο αρκετές φορές κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του!

Η Πέρλμαν θεωρεί ότι ο γιος του Λίντμπεργκ πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι του Καρέλ στις 8 Μαρτίου του 1932. Ο επιστήμων Καρέλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή πολιτικών ευγονικής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί μετά την απελευθέρωση, αλλά πέθανε σε ηλικία 71 ετών, τον Νοέμβριο του 1944, πριν προλάβει να δικαστεί.
Εν τω μεταξύ, ο Λίντμπεργκ – ο οποίος είχε καθίσει πλάι στον Αδόλφο Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο – αρχικά ζήτησε από τους Αμερικανούς να μείνουν έξω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σταμάτησε να το υποστηρίζει δημόσια μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941. Ίσως αυτές οι φιλοναζιστικές του παρεκκλίσεις να τον έφεραν σε ρόλο πρωταγωνιστή στη θεωρία που τον θέλει… Αβραάμ να θυσιάζει τον γιό του. Ποιος ξέρει… Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ πέθανε από λέμφωμα σε ηλικία 72 ετών το 1974, στη Χαβάη. 

Να πούμε ότι από την απαγωγή του μικρού Τσαρλς Λίντμπεργκ βγήκε η λέξη Kidnap που προσδιορίζει οτιδήποτε έχει να κάνει με απαγωγή προς άγραν λύτρων.

ΗΠΑθεωρίες συνωμοσίαςμωρόδολοφονίαειδήσεις τώρααπαγωγή