Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες: Όταν ο Πρίγκιπας του Νεπάλ σκότωσε την οικογένειά του - Τι ρόλο έπαιξε ένα γιαούρτι
NewsroomΕίναι από τα πλέον δραματικά γεγονότα που έχουν συμβεί σε βασιλική Αυλή στους αιώνες που ζούμε. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουνίου του 2001, όταν ο μεθυσμένος πρίγκιπας – διάδοχος του θρόνου του Νεπάλ Dipendra (Ντιπέντρα) Bir Bikram Shah μπήκε με ένα αυτόματο πολυβόλο στη σάλα όπου είχε συγκεντρωθεί η βασιλική οικογένεια, άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα ανθρώπους - συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, του Βασιλιά - πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.
Μέσα σε μια βραδιά ξεκληρίστηκε η βασιλική οικογένεια του Νεπάλ. Ο δολοφόνος, αφού αυτοπυροβολήθηκε, διακομίστηκε σε κώμα στο νοσοκομείο, ενώ είχε ανακηρυχθεί Βασιλιάς από τη στιγμή που είχε πεθάνει ο πατέρας του.
Ό,τι και να έγινε, το βαθύτερο αίτιο της σφαγής δεν μαθεύτηκε ποτέ. Ο μακελάρης πρίγκιπας, λίγες ώρες μετά τον αυτοτραυματισμό του ήταν εγκεφαλικά νεκρός και στον θρόνο ανέβηκε ό θείος του, Γιανέντρα. Τρεις βασιλιάδες στο Νεπάλ μέσα σε τρεις ημέρες!
Η αρχή του τέλους για το Στέμμα
Τα γεγονότα συγκλόνισαν τον λαό και προκάλεσαν εκτεταμένες ταραχές. Πλήθη κόσμου βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτύρονταν για αρκετές ημέρες, αδυνατώντας να πιστέψουν την ιστορία της σφαγής και ότι ο δημοφιλής πρίγκιπας τους, θα μπορούσε να είχε κάνει τέτοιο κακό στην οικογένειά του. Από τότε ξεκίνησε μια ταραχώδης περίοδος για το Νεπάλ που κορυφώθηκε με το γκρέμισμα της μοναρχίας επτά χρόνια μετά τη σφαγή.
Πολλοί - μέσα από την βασιλική αυλή - υποστήριζαν ότι: «Ο Πρίγκιπας δεν πήρε την αγάπη που θα έπρεπε να έχει ως παιδί. Ήταν ψυχοπροβληματικός και καταθλιπτικός». Ο πρίγκιπας Ντιπέντρα φοίτησε στο Eton College της Βρετανίας, όπου που σπουδάζουν μελλοντικοί βασιλιάδες και πρωθυπουργοί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γνώρισε την αγάπη της ζωής του, τη Ράνα, η οποία επίσης σπούδαζε στην Αγγλία και ήταν κόρη κορυφαίου πολιτικού του Νεπάλ που ήταν απόγονος Ινδού μαχαραγιά. Αλλά η βασίλισσα Αϊσχουάρια δεν συμφωνούσε με τη σχέση και επέμενε ο γιος της να παντρευτεί μια μακρινή συγγενή της. Ο πρίγκιπας Ντιπέντρα και η Ντεβιάνι συνέχισαν να βλέπονται κρυφά επό χρόνια, ενώ ο διάδοχος προσπαθούσε να πείσει τους γονείς του να τους αφήσουν να παντρευτούν.
Ένα άρθρο εφημερίδας του Νεπάλ στις 27 Μαΐου του 2001 έγραφε ότι «Ο κόσμος ρωτάει γιατί ο Πρίγκιπας είναι άγαμος σε αυτή την ηλικία (30 χρονών πια) και αν το μέλλον του ως διάδοχος του θρόνου είναι επισφαλές».
Οι λεπτομέρειες της σφαγής
Σύμφωνα με μια έκθεση της κυβέρνησης για τη σφαγή, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα εμφανίστηκε σε ένα δείπνο στο παλάτι μεθυσμένος από ουίσκι και αφού κάπνισε «ένα τσιγάρο που παρασκευάζεται από μείγμα χασίς και άλλη άγνωστη ουσία», τσακώθηκε με έναν καλεσμένο και έφυγε οργισμένος.
Από την κρεβατοκάμαρά του, κάλεσε την Ράνα τρεις φορές και της είπε, κατά την τελευταία τους συνομιλία, ότι θα πήγαινε για ύπνο. Αντίθετα, βγήκε από την κρεβατοκάμαρά του ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα και κρατώντας τρία όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός M16. Ένας φρουρός του παλατιού τον εντόπισε στη σκάλα, αλλά δεν πίστευε ότι κάτι κακό θα γινόταν, δεδομένου ότι ο Πρίγκιπας ήταν γνωστός συλλέκτης όπλων.
Ο Πρίγκιπας μπήκε στην αίθουσα των επισήμων και άνοιξε πυρ εναντίον του πατέρα του. Οι φρουροί του παλατιού προσπάθησαν να σπάσουν μια γυάλινη πόρτα για να σώσουν τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στους «New York Times», ότι αφού σκότωσε πολλούς στην αίθουσα επισήμων, ο Πρίγκιπας, αναζήτησε τη μητέρα του στον κήπο.
«Μην το κάνεις, σε παρακαλώ. Σκότωσε εμένα αν θέλεις», λέγεται ότι φώναξε ο μικρός του αδερφός Νιραγιάν ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τη Βασίλισσα. Ο Ντιπέντρα τους σκότωσε και τους δύο!
Το μακελειό συνεχίστηκε και μετά τη δολοφονία εννέα συγγενών του - συμπεριλαμβανομένων των γονιών και των μικρότερων αδερφών του - ο θείος του πρίγκιπα προσπάθησε να τον σταματήσει: «Έχεις κάνει αρκετή ζημιά, δώστε το όπλο τώρα», είπε στον ανιψιό του. Ο πρίγκιπας Ντιπέντρα τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.
Μια παράξενη ιστορία...
Οι επίσημες αναφορές για το τι συνέβη ήταν ελάχιστες. Πολλοί αναρωτιόνταν, ποιος ήταν ο επικεφαλής.
Μόλις πέρασε το πρώτο σοκ, άρχισαν να εμφανίζονται ερωτήματα και αμφιβολίες.
Πώς μπόρεσε ο διάδοχος να στραφεί εναντίον της οικογένειάς του με τόσο βίαιο τρόπο; Υπήρχαν άλλες δυνάμεις πίσω από την επίθεση; Και γιατί η έρευνα για εκείνη τη νύχτα διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα; Οι φήμες γιγαντώθηκαν από την επιμονή του πρωθυπουργού, ότι ήταν ατύχημα.
Μετά τη σφαγή, ένα άρθρο του Μπαμπουράμ Μπαταράι, ενός παράνομου μαοϊκού ηγέτη, υποστήριξε ότι οι βασιλικοί φόνοι ήταν αποτέλεσμα «πολιτικής συνωμοσίας». Δύο διευθυντές της μεγαλύτερης εφημερίδας του Νεπάλ, «Kantipur», συνελήφθησαν για προδοσία μετά τη δημοσίευσή του. Η κυβέρνηση αργότερα απέσυρε τις κατηγορίες έπειτα από έντονες αντιδράσεις.
Άλλες θεωρίες συνωμοσίας επικεντρώθηκαν στο Παλάτι. Σύντομα οι υποψίες έπεσαν στον αντιδημοφιλή θείο και διάδοχο, Γιανέντρα Μπιρ Μπικράμ Σαχ Ντεβ, ο οποίος δεν βρισκόταν στο Παλάτι τη νύχτα της σφαγής.
Οι έντονες φήμες υποστήριζαν ότι ο Γιανέντρα συνεννοήθηκε με τον γιο του Πάρας, για να πραγματοποιήσουν τους φόνους και να ενοχοποιήσουν τον Ντιπέντρα ώστε να πάρουν τον θρόνο. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν με σθένος τη συμμετοχή τους. Ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ ισχυρίστηκε επίσης - χωρίς στοιχεία - ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε μια κοινή συνωμοσία για την απομάκρυνση της βασιλικής οικογένειας.
Το μοιράιο γιαούρτι και ο Βασιλιάς
Όμως για άλλους, η σφαγή στο παλάτι ήταν απλώς μοιραία: Εκπληρώθηκε μια προφητεία!
Ένας παλιός θρύλος του Νεπάλ, που χρονολογείται από το 1769 όταν ο Πρίτβι Ναραγιάν Σαχ κατέκτησε τα τρία βασίλεια και αυτοανακηρύχτηκε μονάρχης, έλεγε ότι: Ο Βασιλιάς βάδιζε στην κοιλάδα του Κατμαντού όταν συνάντησε έναν σοφό γέροντα και του πρόσφερε λίγο γιαούρτι. Ο σοφός το δοκίμασε, και το επέστρεψε. Μη θέλοντας να φάει το γιαούρτι που είχε ήδη δοκιμάσει ο γέρος σοφός, ο Βασιλιάς το πέταξε στο χώμα. Ο σοφός επέκρινε τον Βασιλιά για την αλαζονεία του και του είπε ότι αν έτρωγε το γιαούρτι, κάθε επιθυμία του θα είχε εκπληρωθεί. Το γιαούρτι είχε λερώσει τα 10 δάχτυλα των ποδιών του Βασιλιά, «δείχνοντας» ότι η δυναστεία του θα έπεφτε έπειτα από 10 γενιές.
Σήμερα, 22 χρόνια μετά τη Σφαγή, πολλοί νοσταλγούν τη Βασιλεία στο Νεπάλ και έχουν «κουραστεί» με την Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή