Η χώρα που μεσολαβούσε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες Ελλάδας και Τουρκίας: Πότε έγινε η πρώτη κλήση και από ποια ελληνική πόλη
Κώστας ΑσημακόπουλοςΣε μία περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυμπανίζει πως δεν πρόκειταν να σηκώσει ποτέ το... τηλέφωνο του σε εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης μας έδωσε την ευκαιρία να ανατρέξαμε στο χρονοντούλαπο του αρχείου των ελληνικών εφημερίδων για να βρούμε πότε έγινε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως επικοινωνούσαν μέχρι τότε οι δύο χώρες.
Με ανοικτές πληγές
Η πρώτη τηλεφωνική σύνδεση των δύο χωρών, λοιπόν, έγινε πριν από 90 χρόνια. Έντεκα χρόνια μετά τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής όπου οι πληγές ήταν ακόμα ανοικτές.
Ηταν όμως μία περίοδος που τόσο ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ όσο και ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχαν απορροφηθεί στα εσωτερικά προβλήματα, στην οργάνωση των χωρών τους και κυρίως στη λύση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων διότι το κραχ στις ΗΠΑ και η αναρρίχηση του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό.
Ξεκίνησε η πρώτη σύνδεση
Στις αρχές Αυγούστου του 1933 οι τεχνικοί των τηλεφωνικών υπηρεσιών της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεργάστηκαν προκειμένου να συνδέσουν τηλεφωνικά τις δύο χώρες. Η τεχνολογία της εποχής δεν επέτρεπε τη σύνδεση πόλεων που βρίσκονταν σε μεγάλες αποστάσεις.
Η Νέα Ορεστιάδα συνδέθηκε πρώτη
Έτσι από ελληνικής πλευράς για την τηλεφωνική σύνδεση επιλέχθηκε η Νέα Ορεστιάδα που βρίσκεται κοντά στα ελληνοτουρικά σύνορα. Από τουρκικής επιλέχθηκαν η Αδριανούπολη κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και στη συνέχεια η Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο χωρών με την καθοδήγηση των αξιωματικών του στρατού. Όλα τα μηνύματα που λάμβανε η ελληνική πλευρά στη Νέα Ορεστιάδα μεταφέρονταν με το εσωτερικό δίκτυο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Μιλούσαν μέσω Βουλγαρίας
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μέχρι τότε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας γίνονταν μέσω Σόφιας. Οι Βούλγαροι είχαν το ρόλο του μεσολαβητή στην επικοινωνία των δύο χωρών που ήταν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.
Μεγάλες αναμονές
Ωστόσο η ανάγκη για άμεσες συνομιλίες, η ανάγκη να γίνουν απόρρητες και απευθείας επικοινωνίες μεταξύ των δύο χωρών και το φορτωμένο δίκτυο της Βουλγαρίας που συχνά έβαζε μεγάλες αναμονές γιατί δεν είχε διαθέσιμες γραμμές, ανάγκασε Ελληνες και Τούρκους να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο για να φτιάξουν την πρώτη απ΄ευθείας τηλεφωνική σύνδεση. "Το γεγονός αυτό είνε από πάσης απόψεως σημαντικόν και ως τοιούτον αξίζει να χαιρετισθή με ενθουσιασμόν", έγραφε ο Τύπος της εποχής.
- Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
- Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
- Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
- Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει