Όλα τέλειωσαν: Σημειώματα αυτοκτονίας πασίγνωστων ανθρώπων που προκάλεσαν αίσθηση - Από τον Λιαντίνη στον Μποντλέρ
NewsroomΣημειώματα αυτοκτονίας πασίγνωστων ανθρώπων, που έμεινα «καρφιτσωμένα» στις σελίδες της ιστορίας τους ως φινάλε. Να σε τι ανατρέχουμε σήμερα. Θέμα θλιβερό, αλλά ενδιαφέρον.
«Όλα τελείωσαν. Το σημείωμα να το, σύντομο, απλό, βαθύ, καθώς ταιριάζει, αδιαφορία, συγχώρηση γεμάτο για κείνον που θα κλαίει και θα διαβάζει»… Κι αν δεν αρχίσεις με τους στίχους του Κώστα Καρυωτάκη από τους «Ιδανικούς Αυτόχειρες» το θέμα που ακολουθεί, με τι άλλο να το ξεκινήσεις;
Λοιπόν, σημειώματα αυτοκτονίας. Οι τελευταίες λέξεις του αυτόχειρα που δικαιολογούν την πράξη του, μια συγγνώμη στους οικείους, μια μεταθανάτια κραυγή στους κωφεύοντες ενόσω ζούσε.«Δεν υπάρχει παρά ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: το πρόβλημα της αυτοκτονίας», έγραφε ο Αλμπέρ Καμύ στον πρόλογο του βιβλίου του «Ο Μύθος του Σίσυφου» και συμπλήρωνε: «Τη στιγμή που αποφασίζεις πως η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις, απαντάς στο βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας».
(Υ.Γ.) Και για ν’ αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν διά θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου». Η «χυδαία πράξη» στην οποία αναφέρεται στο σημείωμά του ο ποιητής,, πιθανόν να είναι η κατηγορία περί μαστροπείας που του απέδωσαν προκειμένου να τον στείλουν στην Πρέβεζα.
Περικλής Γιαννόπουλος: (Πάτρα 1869 – Αθήνα 8 Απριλίου 1910), λογοτέχνης, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, ο Περικής Γιαννόπουλος, υπήρξε ελληνολάτρης διανοητής, συγκαταλέγεται στον θλιβερό κατάλογο των αυτοχείρων. Στις 8 Απριλίου 1910, ο Περικλής Γιαννόπουλος, όπως είχε προσχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια πολύ καιρό πριν, δαφνοστεφανωμένος, καβάλησε το άσπρο άλογό του. μπήκε μαζί του στη θάλασσα του Σκαραμαγκά και αυτοκτόνησε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Το νεκρό σώμα του το έβγαλαν τα κύματα στην στεριά δέκα μέρες μετά. Πριν πεθάνει είχε αφήσει ένα γράμμα στον φίλο του στον ακριβό του φίλου Δημήτριο Καμπούρογλου (λογοτέχνης, ακαδημαϊκός, δικηγόρος, ποιητής): « Αθήναι Άνοιξης. Δημητράκη. Δύο λέξεις βιαστικές. Έχω φύγει για Θεσσαλία και από ‘κει για ταξίδι άγνωστο και μακρινό, κάθε άλλη έκδοσις διαψευσθήτω και εμποδισθήτω κάθε εκδήλωσις ανθρωποειδής. (…) Μόνο στη φύσι θα με θυμάστε εμένα. Τίποτε άλλο δεν είναι για μένα. Και στον ύπνο μου – τι γλυκός και τι δροσερός – θέλω να ξέρω ότι είμαι μόνο με τα μυστικά μόνο με τα ωραία. Έλα παιδί μου να σε φιλήσω πολύ πολύ. Τρομερά βιαστικά Περικλής»…
«...Καλύτερα να καίγεσαι παρά να σβήνεις»
Και αφήνουμε τον τόπο μας και ταξιδεύουμε στα φουρτουνιασμένα νερά των διάσημων αλλοδαπών αυτοχείρων.
Σε ένα σημείωμα που προοριζόταν για την οικογένειά του, αλλά απευθυνόταν στον φανταστικό παιδικό του φίλο «Boddah», ο Κερτ Κομπέιν, έγραφε: «…Σας ευχαριστώ όλους από το λάκκο του φλεγόμενου ναυτικού μου στομάχου για τα γράμματα και την ανησυχία σας τα τελευταία χρόνια. Είμαι πολύ άτακτος, κυκλοθυμικός, μωρό μου! Δεν έχω πια το πάθος, και γι' αυτό να θυμάσαι, είναι καλύτερα να καίγεσαι παρά να σβήνεις ξεθωριάζοντας…».
Βιρτζίνια Γουλφ: Η διάσημη συγγραφέας, η Βρετανίδα Βιρτζίνια Γουλφ βούτηξε στον ποταμό Ouse στο Σάσεξ και παραδόθηκε στην παγωμένη αγκαλιά του. Έγραψε προς τον σύζυγό της ένα σημείωμα που τοποθέτησε προσεκτικά στο τζάκι του σπιτιού τους:« Αν κάποιος μπορούσε να με είχε σώσει, θα ήσουν εσύ. Όλα έχουν φύγει από μένα εκτός από τη βεβαιότητα της καλοσύνης σου. Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο να σου χαλάω τη ζωή. Δεν νομίζω ότι δύο άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι από εμάς. V.».
Τζορτζ Σάντερς: Ο Βρετανός ηθοποιός Τζορτζ Σάντερς, διέμενε σε ένα μικρό ξενοδοχείο στη Βαρκελώνη, όταν αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής του. Έγραψε ένα σύντομο σημείωμα, πήρε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και ταξίδεψε στο επέκεινα: «Αγαπητέ Κόσμε, σε αφήνω γιατί βαρέθηκα. Νιώθω ότι έχω ζήσει αρκετά. Σε αφήνω με τις έγνοιες σου σε αυτόν τον γλυκό βόθρο. Καλή τύχη».
Σίλβια Πλαθ: Αμερικανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος, η Πλαθ, στις 11 Φεβρουαρίου του 1963 βρέθηκε νεκρή με το κεφάλι της στον φούρνο αερίου, στο σπίτι της στο Λονδίνο. Αυτό που έγραψε στο τελευταίο της σημείωμα οδήγησε πολλούς στο να συμπεράνουν ότι δεν σκόπευε να αυτοκτονήσει αλλά ότι οι ενέργειές της ήταν έκκληση για βοήθεια. Τι είχε γράψει; «Φώναξε τον Δόκτορα Χόρντερ»!
Πέρκινς Ζίλμαν: Η αμερικανίδα συγγραφέας - φεμινίστρια Πέρκινς Ζίλμαν, υπέρμαχος της ευθανασίας και της αυτοδιαχείρισης του σώματος, αυτοκτόνησε το 1935 παίρνοντας υπερβολική δόση χλωροφορμίου. Στο σημείωμά της ήταν κατατοπιστική: «Όταν τελειώσει κάθε χρησιμότητα, όταν κάποιος είναι σίγουρος για έναν αναπόφευκτο και επικείμενο θάνατο, το απλούστερο από τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι να επιλέξει έναν γρήγορο και εύκολο θάνατο αντί για έναν αργό και φρικτό. Προτίμησα το χλωροφόρμιο από τον καρκίνο»…
Ρόμπερτ Χάουαρντ: αμερικανός ποιητής και συγγραφέας της φανταστικής λογοτεχνίας και της επιστημονικής φαντασίας, γνωστός ως δημιουργός του Κόναν του Βάρβαρου, αυτοκτόνησε το 1936 στη μικρή πόλη του Τέξας, Cross Plains. Ήταν μόλις 30 χρονών. Το σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε πίσω του έγραφε: «Όλα έφυγαν, όλα τελείωσαν, οπότε αποθέστε με πάνω στην πυρά. Η γιορτή τελείωσε και τα φώτα έσβησαν».
Κι όμως δεν αυτοκτόνησαν. Είδατε ποτέ κανέναν έλατο να κατεβαίνει μοναχός του στο πριονιστήριο; Κι αυτοί έμειναν εκεί, σκιές από έλατα αγέρωχα και υπερήφανα να μας θυμίζουν ότι έζησαν... με τα σημειώματα του αποχαιρετισμού τους...
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
- Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
- Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
- «Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους