Ιστορία|08.09.2022 07:55

Πόλεμος της μπανάνας: Πώς οι ΗΠΑ χτύπησαν κράτη για τα συμφέροντα εταιριών φρούτων – Ο αμερικανός στρατηγός που κατήγγειλε το σύστημα πέθανε μυστηριωδώς στα 58 του

Newsroom

Έμεινε στην Ιστορία ως ο Πόλεμος της Μπανάνας: Οι ΗΠΑ εισέβαλαν σε κράτη για τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών Στην Ιστορία έμεινε και ο αμερικανός στρατηγός που κατήγγειλε το σύστημα, ο Σμέντλι Μπάτλερ, που πέθανε μυστηριωδώς στα 58 του...

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου του 1919, όταν αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στην Ονδούρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιριών της μπανάνας.

Ήταν η εποχή, που ακουγόταν (ακόμα και) στη μακρινή αμερικανική ήπειρο ότι κάποιοι λαοί επαναστάτησαν και έστειλαν στον άλλο κόσμο τους δυνάστες τους και οι αθλίως μεταχειριζόμενοι εργαζόμενοι σε όλη την Κεντρική Αμερική πήραν τα πάνω τους… Είχαν απαυδήσει να εργάζονται ώρες ατέλειωτες σε σκληρές συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να δυσφορούν και να γκρινιάζουν. Κάποιοι μάλιστα - άκου να δεις τώρα - έκαναν και απεργία. Κάποιοι άλλοι που... είχαν διαβάσει και Μαρξ μάζεψαν ενόπλους και άρχισαν εξεγέρσεις για να πολεμήσουν για καλύτερες συνθήκες. Και τότε ήρθαν οι Αμερικάνοι!

Όταν μια εξέγερση στη Δομινικανή Δημοκρατία, για παράδειγμα, κατέστρεψε μια αμερικανική φυτεία ζαχαροκάλαμου, εστάλησαν αμερικανικά στρατεύματα. Οι πεζοναύτες κατέλαβαν ένα μικρό κάστρο που ονομαζόταν Fort Ozama, σκότωσαν τους άνδρες που το υπερασπίζονταν και εγκαθίδρυσαν στρατιωτική παρουσία για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων τους!

Στρατεύματα εκστράτευσαν επίσης στην Αϊτή για να καταπνίξουν την Εξέγερση του Κακάο το 1915, με λίγα λόγια για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Αϊτινής-Αμερικανικής Εταιρείας Ζάχαρης. Ο αμερικανικός στρατός έμεινε στο νησί ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου, περιπολώντας στους δρόμους της Αϊτής, φροντίζοντας να μην τηρηθεί η... τάξις.

Η Ονδούρα στο στόχαστρο

Και στην Ονδούρα, όπου η United Fruit Company και η Standard Fruit Company ανησυχούσαν για τις πωλήσεις μπανάνας τους, ο Αμερικανικός Στρατός επενέβη σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις στις αρχές του 20ού αιώνα (το 1903, 1907, 1911, 1912, 1919, 1924 και 1925). Μερικές φορές οι πεζοναύτες καλούνταν να συντρίψουν απεργιακές κινητοποιήσεις, άλλες φορές για να καταπνίξει επαναστάσεις - αλλά πάντα, ήταν για τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών! Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες ντόπιοι πέθαναν στους Πολέμους της Μπανάνας. Οι απεργίες και οι επαναστάσεις συντρίφτηκαν και τερματίστηκαν και τα κέρδη μιας χούφτας εταιρειών πολλαπλασιάστηκαν.

Οι αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν μάλιστα τόσο συχνά σε επεμβάσεις σε κράτη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που εκδόθηκε και ένα εγχειρίδιο προς «ναυτιλλομένους», το « The Strategy and Tactics of Small Wars», το 1921. Κι επειδή η υπόθεση είχε γίνει πια «μπίζνα», να μην μείνουν έξω και οι υπόλοιποι: κάποιες φορές, το Πολεμικό Ναυτικό παρείχε υποστήριξη με κανονιοβολισμούς και επίσης στρατεύματα του πεζικού έμπαιναν στις πόλεις που είχαν αφήσει οι πεζοναύτες τα αποκαΐδια τους και τις αποτελείωναν. Τέτοια όμορφα!

Οι... ομορφιές της Ονδούρας

Η Ονδούρα είναι διάσημη για την πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο, το Σαν Πέδρο Σούλα, όπου σύμφωνα με τις στατιστικές καταγράφονται τρεις ανθρωποκτονίες την ημέρα!
Η Ονδούρα επίσης είναι διάσημη για το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου, στην πρωτεύουσά της, Τεγουσιγάλπα. Αφού να φανταστείτε, οι ταξιδιώτες προτιμούν να προσγειωθούν στο Σαν Πέδρο Σούλα όπου μπορεί και να γλυτώσουν από τις συμμορίες παρά να ρισκάρουν μια συντριβή στην Τεγουσιγάλπα.
Τέλος οι Ονδούρα είναι διάσημη για τις μπανάνες της· Πέμπτη θέση στην παγκόσμια εξαγωγή του κίτρινου καρπού παγκοσμίως! Ε, σιγά μην άφηνε η διαβόητη United Fruit Company να σηκώσει κεφάλι (και) η Ονδούρα…

Η παγκόσμια διαχειρίστρια φρούτων και κρατών, United Fruit Company έχει υπό την κατοχή της τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Κόστα-Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κολομβία το Εκουαδόρ και , και, και.
Όλες αυτές οι (δήθεν) δημοκρατίες αποκαλούνται Μπανανίες. Αφού ουσιαστικά κυβερνάει εκείνος που έχει τις μπανάνες, δηλαδή οι πολυεθνικές εταιρίες. Η εκλεγμένη κυβέρνηση; Για τις μαϊμούδες…

Ο Επαναστάτης Στρατηγός

Ίσως ο πιο δραστήριος στρατιωτικός στους Πολέμους της Μπανάνας ήταν ο Υποστράτηγος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Σμέντλι Μπάτλερ, ο οποίος έλειωσε αμπέχονα στο να επιβάλει τη δημοκρατία της μπανάνας στους απείθαρχους ιθαγενείς.

Ο Μπάτλερ άρχισε από την Ονδούρα το 1903, υπηρέτησε στη Νικαράγουα επιβάλλοντας την Pax Americana από το 1909 έως το 1912, συνέτριψε την Επανάσταση του Κακάο στην Αϊτή το 1915, φόρτωσε το χιτώνιο της στολής του με μετάλλια και με κάποιους λεκέδες αίματος, που όμως τους ξέπλυνε η μετέπειτα ιστορία του, και το 1935 αποκαμωμένος πια και ώριμος σαν τις μπανάνες (όχι σάπιος προς θεού…), ο Μπάτλερ κάθισε κι έγραψε το διάσημο βιβλίο του «Ο πόλεμος είναι τυχοδιώκτης» (War is a Racket). Και τι έγραψε σ’ αυτό; Απολαύστε:
«Έζησα 33 χρόνια και τέσσερις μήνες ως ενεργός στρατιωτικός υπηρετώντας με ευσυνειδησία τη θητεία μου. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου ως αξιωματικός ειδικών αποστολών, μπράβος καλύτερα, για μεγάλες επιχειρήσεις, τη Wall Street και τους Τραπεζίτες. Με λίγα λόγια, ήμουν τυχοδιώκτης και γκάνγκστερ εξυπηρετώντας τον καπιταλισμό. Βοήθησα να γίνει το Μεξικό και ειδικά το Ταμπίκο ασφαλές για τα αμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα το 1914. Βοήθησα να γίνει η Αϊτή και η Κούβα ένα αξιοπρεπές μέρος για τα Golden Boys της Εθνικής μας Τράπεζας. Βοήθησα στον βιασμό μισής ντουζίνας δημοκρατιών της Κεντρικής Αμερικής προς όφελος της Wall Street. Βοήθησα να εξαγνιστεί η Νικαράγουα για την International Banking House of Brown Brothers το 1902-1912. Έκανα πιο συμφέρουσα τη Δομινικανή Δημοκρατία για τα αμερικανικά συμφέροντα της ζάχαρης το 1916. Βοήθησα να καταντήσει η Ονδούρα υποτελής των αμερικανικών εταιρειών εισαγωγής φρούτων το 1903.

»Στην Κίνα το 1927 βοήθησα να διασφαλιστεί ότι η Standard Oil θα συνέχισε τον δρόμο της ανενόχλητη. Και τώρα... Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν σκέπτομαι τώρα ότι, θα μπορούσα να είχα δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές στον Αλ Καπόνε… Κι αυτός δηλαδή το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει τυχοδιώκτης σε τρεις περιοχές (των ΗΠΑ), ενώ εγώ αντίθετα δραστηριοποιήθηκα σε τρεις ολόκληρες ηπείρους»!

Εμείς τι άλλο να πούμε τα είπε όλα ο στρατηγός, που είχε το προσωνύμιο Ο Μαχητής Κουάκερος!

Από 17 χρονών πεζοναύτης!

Μεγαλωμένος από επιφανείς γονείς Κουάκερους, ο Σμέντλεϊ Μπάτλερ αγνόησε την ειρηνιστική φιλοσοφία της οικογένειάς του και κατατάχτηκε στους Πεζοναύτες λίγο πριν τα 17α γενέθλιά του. Σε ηλικία 48 ετών, ο Μπάτλερ είχε γίνει ο νεότερος στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών.
Ο Μπάτλερ αποδείχτηκε περισσότερο επαναστάτης από όσο θα επέτρεπε για το αμερικανικό σύστημα κι έτσι μπήκε στο περιθώριο.
Ο Μπάτλερ είχε πει ακόμα πως η Ιταλία του Μουσολίνι ήταν ένα έθνος τρελών σκύλων. Τότε στις ΗΠΑ έτρεφαν συμπάθεια για τον φασίστα Ντούτσε! Το 1931, ο Μπάτλερ είπε σε μια συνέντευξη του, ότι ο Μπενίτο Μουσολίνι φέρεται να χτύπησε ένα παιδί με το αυτοκίνητό του σε ένα ατύχημα και το εγκατέλειψε αβοήθητο. Ο Μουσολίνι διαμαρτυρήθηκε και ο τότε πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ έδωσε εντολή να περάσει στρατοδικείο ο Μπάτλερ, που τελικά γλύτωσε με επίπληξη.

Ο Μπάτλερ κατήγγειλε, κάποτε, στο Κογκρέσο συνωμοσία για την ανατροπή του προέδρου Ρούσβελτ, γνωστή ως Το Πραξικόπημα των Επιχειρηματιών. Τα στοιχεία που αναφέρονταν εναντίον των εταιρειών που χρηματοδοτούσαν το πραξικόπημα (Μόργκαν, Ντιπόν και Ρέμινγκτον), εξαφανίστηκαν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σε κανένα αρχείο!

Ο Μπάτλερ αποστρατεύτηκε «ευδοκίμως τερματίσας την καριέρα του» το 1931. Από καιρό είχε αρχίσει να αμφισβητεί την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις· είχε φτάσει σε σημείο… παραφροσύνης να πιστεύει ότι ο πόλεμος - ιδιαίτερα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος - δεν ήταν τίποτε άλλο από μια κερδοφόρα επιχείρηση για λίγους, σε βάρος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Είχαν πιάσει τουφέκι στα χέρια τους;

Στο ίδιο βιβλίο - «Ο πόλεμος είναι τυχοδιώκτης» - είχε γράψει Ο Μπάτλερ: «Στον Παγκόσμιο Πόλεμο μια χούφτα ανθρώπων συγκέντρωσε όλα τα κέρδη από τη σύγκρουση. Τουλάχιστον 21.000 νέοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι ξεπήδησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου! Πόσοι από αυτούς τους εκατομμυριούχους είχαν πιάσει τουφέκι στα χέρια τους;»… Μεγάλες αλήθειες, που σκεπάστηακνα από ψεύτικα μεγάλα λόγια... Ο Μπάτλερ θεωρούσε τον εαυτό του ως γρανάζι στην ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή! Ε, τέτοιον στρατηγό τι να τον κάνεις πια;

Ο Σμέντλι Μπάτλερ πέθανε τον Ιούνιο του 1940, σχεδόν έναν χρόνο πριν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο από εκείνον της μπανάνας ή τον Α' Παγκόσμιο, μόλις στα 58 χρόνια του. Ο γιατρός του, περιέγραψε την ασθένειά του ως μια ανίατη πάθηση του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα που πιθανότατα ήταν καρκίνος. Λέγεται ότι ο Μπάτλερ πέθανε από καρκίνο. Λέγεται...

μπανάνεςΗΠΑμπανάναπεζοναύτεςειδήσεις τώραΚεντρική Αμερικήσαν σημερα