Ιστορία|27.10.2022 22:00

Τι θα συνέβαινε εάν έπεφτε μια πυρηνική βόμβα στο φεγγάρι; Το αλλόκοτο αμερικανικό σενάριο που γεννήθηκε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου

Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επινοήσει πολυάριθμα σχέδια για να καθιερωθούν ως η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Αμερικανοί έπρεπε να ανταγωνιστούν τη Σοβιετική Ένωση. Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, καθώς η ΕΣΣΔ σταδιακά πλησίαζε τεχνολογικά τις ΗΠΑ, έγιναν προετοιμασίες για να καταδειχθεί στο αμερικανικό κοινό ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να έχουν το πάνω χέρι. Ένα τέτοιο σχέδιο θα συγκλόνιζε τον κόσμο όταν αποχαρακτηρίστηκε.

Σπούτνικ

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση αύξησε τις επιστημονικές της προσπάθειες. Οι Σοβιετικοί έφταναν σιγά σιγά τις ΗΠΑ, χάρη στην κλεμμένη γερμανική έρευνα και την εισροή επιστημόνων από τις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές τους.

Αυτό έγινε σαφές το 1949, όταν η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να κατασκευάσει τη δική της ατομική βόμβα, καθιστώντας την τη δεύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Μόλις τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη της βόμβας υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ξεκίνησε μια νέα μορφή κούρσας εξοπλισμών, η οποία όμως δεν είχε ως στόχο τη μεγιστοποίηση του θανάτου. Τόσο η ΕΣΣΔ όσο και οι ΗΠΑ άρχισαν να αλλάζουν τον στόχο τους από τους εχθρούς τους, στα αστέρια. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε η περίφημη «κούρσα του διαστήματος».

Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη που πέτυχε τον «στόχο» της κούρσας με την εκτόξευση του Sputnik 1, του πρώτου δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη.

Το περιστατικό αυτό σόκαρε το αμερικανικό κοινό και πολλοί πολίτες ανησυχούσαν ότι η Σοβιετική Ένωση κέρδιζε το πάνω χέρι στον Ψυχρό Πόλεμο. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησίαζαν τα δικά τους ορόσημα στην κούρσα του διαστήματος, η Ουάσινγκτον εξέτασε διάφορους τρόπους για να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι εξακολουθεί να είναι η ηγετική δύναμη. Από αυτές τις συζητήσεις προέκυψε μια επικίνδυνη ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριχναν μια πυρηνική βόμβα στο φεγγάρι;

Τι θα συνέβαινε εάν έπεφτε μια πυρηνική βόμβα στο φεγγάρι;

Σύμφωνα με το historyofyesterday προαναφερθέν ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά το 1958 από ειδικούς του Armour Research Foundation. Ο οργανισμός αυτός μελετούσε τις περιβαλλοντικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων και παρουσίασε το θέμα του τι θα συνέβαινε αν γινόταν μια πυρηνική έκρηξη στο φεγγάρι.

Όταν συνέβη η κρίση του Σπούτνικ, ο στόχος του προγράμματος άλλαξε. Καθώς ο αμερικανικός λαός φοβόταν όλο και περισσότερο τις σοβιετικές τεχνολογικές εξελίξεις, οι ΗΠΑ αναζητούσαν τρόπους για να αποδείξουν την κυριαρχία τους. Η αρχική πρόθεση ήταν να πυροδοτηθεί μια πυρηνική βόμβα σε ένα τμήμα του φεγγαριού που δεν λάμβανε το φως του ήλιου, αλλά εξακολουθούσε να είναι ορατό από τη Γη. Αυτό θα αύξανε την ορατότητα της έκρηξης και θα επέτρεπε σε ολόκληρο τον κόσμο να τη δει.

Το σχέδιο ακυρώθηκε λόγω ανησυχιών για επιπλοκές με την εκτόξευση της πυρηνικής συσκευής και για το ενδεχόμενο αναστολής του μελλοντικού αποικισμού του φεγγαριού.

Πάντως, όπως προκύπτει και από το βίντεο του Kurzgesagt, στο υποθετικό σενάριο που θα λάμβανε χώρα η πυροδότηση μιας πυρηνικής βόμβας 100 μεγατόνων, η έλλειψη ατμόσφαιρας στο φεγγάρι θα προκαλούσε αρκετές βασικές διαφορές μεταξύ μιας έκρηξης που βασίζεται στη Γη. Όχι μόνο δεν θα υπήρχε «πυρηνικό μανιτάρι» ή ωστικό κύμα που θα μπορούσε να καταστρέψει μία ολόκληρη πόλη, αλλά όποιος βρισκόταν κοντά στην έκρηξη πιθανότατα θα λάμβανε μια θανατηφόρα δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Η έκρηξη πιθανότατα θα δημιουργούσε επίσης μια έκρηξη από συντρίμμια φεγγαριού, ενώ η χαμηλότερη βαρύτητα θα διευκόλυνε τους βράχους και τη σκόνη να ξεφύγουν εύκολα από τη βαρύτητα του φεγγαριού. Έπειτα, τα συντρίμμια θα εκτοξεύοντας στο διάστημα, αλλά θα έπεφταν και πάνω στη Γη, δημιουργώντας βροχές μικρομετεωριτών ορατές στον νυχτερινό ουρανό. Επιπλέον, τα συντρίμμια θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς.

Οι ΗΠΑ αναζήτησαν νέα μέσα για να επιδείξουν τη δύναμή τους στη διεθνή σκηνή, και μέχρι το 1969, η υπερδύναμη είχε προσεδαφίσει τρεις ανθρώπους στο φεγγάρι, φέρνοντας τον διαστημικό αγώνα στο τέλος του με τη διεθνή συναίνεση να δείχνει τη νίκη των ΗΠΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕΣΣΔπυρηνική βόμβαψυχρός πόλεμοςφεγγάριΗΠΑ