Ιστορία|17.12.2022 07:55

Σφαγή του Μαλμεντί: Ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα πολέμου - Γερμανοί εκτελούν Αμερικανούς αιχμάλωτους – Η τιμωρία του ενόχου 32 χρόνια μετά

Newsroom

Την ονόμασαν Σφαγή του Μαλεντί και μια μέρα σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου του 1944, Γερμανοί των Waffen-SS εκτέλεσαν Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου!

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να βρίσκεται στην τελική φάση του, οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις - κυρίως οι Αμερικανοί - αναμετρήθηκαν με τους επικίνδυνους σαν το πληγωμένο θηρίο Ναζί, στη Μάχη των Αρδεννών.

Η Σφαγή του Μαλμεντί (Malmedy) διαπράχθηκε από στρατιώτες των Waffen-SS κοντά στην πόλη Malmedy , στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια της Μάχης των Αρδεννών (16 Δεκεμβρίου 1944 – 25 Ιανουαρίου 1945). Οι στρατιώτες της διαβόητης ομάδας Kampfgruppe Peiper υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Γιόακιμ Πάιπερ σκότωσαν 84 αιχμαλώτους πολέμου του αμερικανικού στρατού που είχαν παραδοθεί έπειτα από σύντομη μάχη. Οι SS είχαν ομαδοποιήσει τους Αμερικανούς αιχμαλώτους σε χωράφι και με πολυβόλα και πιστόλια τους εξόντωσαν. H ώρα ήταν μία μετά το μεσημέρι.

Εκτός από τη συνοπτική εκτέλεση των 84 αιχμαλώτων με τον όρο: Σφαγή του Μαλμεντί, συμπεριλαμβάνονται επίσης κι άλλες σφαγές αμάχων και αιχμαλώτων σε βελγικά χωριά και πόλεις. Κάποιοι από τους Αμερικανούς γλύτωσαν τη ζωή τους προσποιούμενοι τους νεκρούς ή καλυπτόμενοι με πτώματα συναδέλφων τους.

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 43 Αμερικανοί, που επέζησαν από τη σφαγή βγήκαν από τις κρυψώνες τους και αναζήτησαν βοήθεια στην κοντινή πόλη Malmedy, την οποία κατείχε ο αμερικανικός στρατός.

Ο διοικητής της Πρώτης Στρατιάς έμαθε για τη σφαγή στο Μαλμεντί περίπου τέσσερις ώρες μετά το γεγονός. Μέχρι το βράδυ, οι φήμες ότι τα Waffen-SS εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες Αμερικανούς αιχμαλώτους είχαν απλωθεί στους στρατιώτες. Ανεπίσημες εντολές διαδόθηκαν τάχιστα, να μην συλλαμβάνεται κανένας άνδρας των SS. Αμερικανοί στρατιώτες της 11ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων εκτέλεσαν αργότερα με συνοπτικές διαδικασίες συνοπτικά 80 αιχμαλώτους της Βέρμαχτ στην αποκαλούμενη Σφαγή του Τσενόν, την 1η Ιανουαρίου 1945.

Οι Αμερικανοί έφτασαν στον τόπο της Σφαγής του Μαλμεντί στις 14 Ιανουαρίου. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες φωτογράφισαν τη σκηνή του εγκλήματος και τα παγωμένα πτώματα που κείτονταν στο χιόνι τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για νεκροψία και ταφή. Το 1949, μια έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη Μάχη των Αρδεννών, διάρκειας 36 ημερών, οι στρατιώτες της Kampfgruppe Peiper δολοφόνησαν μεταξύ 538 και 749 αιχμαλώτων!

Οι εγκληματίες δικάστηκαν στο Νταχάου!

Στις δίκες των εγκληματιών πολέμου που ακολούθησαν, το αμερικανικό στρατοδικείο που συνεδρίαζε στο διαβόητο Νταχάου καταδίκασε 46 μέλη των Waffen SS, συμπεριλαμβανομένου και του Γιόακιμ Πάιπερ, σε θάνατο με απαγχονισμό για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Συμμάχων Αιχμαλώτων. Άλλοι 23 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι υπόλοιποι άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια. Αυτό που συνέβη τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, παραμένει ενδιαφέρον.

Οι καταδικασθέντες άνδρες των SS ισχυρίστηκαν ότι οι Αμερικανοί ανακριτές χρησιμοποίησαν παράνομες μεθόδους, ακόμη και βασανιστήρια και ότι όλες οι καταθέσεις που δόθηκαν ήταν προϊόντα εξαναγκασμού. Οι ισχυρισμοί περί κακοποίησης, που υποστηρίχθηκαν από Γερμανούς βετεράνους πολέμου, από Γερμανούς πολίτες και θρησκευτικές οργανώσεις, που επιθυμούσαν την απελευθέρωση των εγκληματιών πολέμου, είχαν επίσης και Αμερικανούς υποστηρικτές. Κι έπειτα από αυτή την τροπή της υπόθεσης, στις 20 Μαρτίου 1948, οι 31 από τις θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια κάθειρξη - εκτός από του Πάιπερ και άλλων 11. Επίσης, 13 από τους αρχικούς 74 καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, επικαλούμενοι ανεπαρκή στοιχεία.

Το τέλος του Πάπιερ

Και η ποινή του Πάιπερ μειώθηκε περαιτέρω το 1954. Ο Γιόακιμ Πάιπερ - καθώς και όλοι οι κρατούμενοι - αφέθηκε ελεύθερος το 1956. Κάποιοι θα πουν ότι η δικαιοσύνη ήρθε για τον Γερμανό αξιωματικό 32 χρόνια μετά τη δίκη στο Νταχάου, όταν έχασε τη ζωή του σε ηλικία 61 ετών, στο σπίτι του στη Γαλλία τον Ιούλιο του 1976. Πώς πέθανε;
Την Ημέρα της Βαστίλης, 14 Ιουλίου του 1976, Γάλλοι αντιναζί επιτέθηκαν και πυρπόλησαν το σπίτι του Πάιπερ στο χωριό Traves στην ανατολική Γαλλία όπου ζούσε από το 1972. Όταν η φωτιά κατασβέστηκε, οι πυροσβέστες βρήκαν τα απανθρακωμένα λείψανα ενός άνδρα που κρατούσε στο χέρι ένα πιστόλι. Διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος εκείνος είχε πεθάνει από τις αναθυμιάσεις. Η αντιναζιστική πολιτική ομάδα The Avengers ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό που σκότωσε τον Πάιπερ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΝαζίΕγκληματίες Πολέμουειδήσεις τώρασαν σημερα