Ιστορία|08.01.2023 07:55

Γαλιλαίος, Νεύτων, Αϊνστάιν, Χόκινγκ: Όταν το σύμπαν συνωμοτεί για τις πιο απίθανες συμπτώσεις – Τι κοινό είχαν oι τέσσερις επιστήμονες

Newsroom

Τι εντυπωσιακό κοινό είχαν οι Γαλιλαίος, Στίβεν Χόκινγκ, Νεύτων και Αϊνστάιν; Την επιστήμη τους; Λάθος!
Για τους τέσσερις τιτάνες των θετικών επιστημών, κατά ένα παράξενο τρόπο, το σύμπαν συνωμότησε να έχουν κοινές συνιστώσες.

Μια ήμερα σαν σήμερα, το 1642, πέθανε ο άνθρωπος που συνέβαλε στη γέννηση της σύγχρονης επιστήμης: O Γκαλιλαίο Γκαλιλέι, φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου. Ο Γαλιλαίος, όπως είναι γνωστός στον τόπο μας, συνέχισε να δέχεται επισκέπτες και να συζητά για το έργο του, μέχρι και τη χρονιά του θανάτου του από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 χρονών.

Την ίδια χρονιά με τον θάνατο του Γαλιλαίου, τα Χριστούγεννα του 1642, γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων, ο άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Ο Νεύτων θεωρείται ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο Νόμο της Βαρύτητας!

Και τώρα προσέξτε: Την ίδια ημερομηνία με τον θάνατο του Γαλιλαίου, στις 8 Ιανουαρίου και ακριβώς τρεις αιώνες αργότερα γεννήθηκε ίσως ο πιο λαμπρός επιστημονικός νους της γενιάς του, ο Στίβεν Χόκινγκ!
Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε την ημερομηνία που πέθανε ο Γαλιλαίος και πέθανε στις 14 Μαρτίου του 2018. Στις 14 Μαρτίου του 1879 είχε γεννηθεί ο Άλμπερτ Αϊνστάιν! Συμπτώσεις ή το σύμπαν συνωμότησε για τους τέσσερις μεγάλους επιστήμονες ώστε να τους συνδέσει με τρία κοινά: τις αναζητήσεις τους, τη ζωή και τον θάνατός τους!

Ο Γαλιλαίος καθόρισε τους νόμους της βαρύτητας και εξερεύνησε τους νόμους της κίνησης στη γη . Ο Νεύτωνας πρώτος επιβεβαίωσε οριστικά τους νόμους της κίνησης και τους συνέδεσε με τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι δικαίως διάσημος για την επινόηση της θεωρίας της σχετικότητας , η οποία έφερε επανάσταση στην κατανόηση του χώρου, του χρόνου, της βαρύτητας και του σύμπαντος.

Ο Ισαάκ Νεύτων και ο Γκαλιλαίο Γκαλιλέι ήταν δύο από τους πιο κορυφαίους επιστήμονες του 17ου αιώνα. Οι δυο τους δεν αντάμωσαν ποτέ, αφού ο ένας πέθαινε κι ο άλλος γεννιόταν.

Ο Γαλιλαίος

Ο Γαλιλαίος ντι Βιντσέντσο Μποναγιούτι ντε Γαλιλέι ήταν γιος ενός πλανόδιου οργανοπαίχτη: λαουτιέρη. Ο μικρός Γαλιλαίος είχε όνειρο να γίνει ιερέας, αλλά σπούδασε γιατρός. Λαουτιέρης έγινε κι ο μικρός αδελφός του Γκαλιλαίο, ο Μικελάντζελο, αλλά επειδή δεν μπορούσε να ζήσει από τα πενιχρά χρήματα που κέρδιζε, ο αδερφός τους βρήκε τρόπο να βγάζει χρήματα για όλους: έφτιαξε τηλεσκόπιο και παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης, ανακάλυψε ότι η Σελήνη στρέφει πάντα προς τη Γη το ίδιο ημισφαίριό της, παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, τον δακτύλιο του Κρόνου, ανακαλύπτοντας 4 από τους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ. Ο Γαλιλαίος, για όλα αυτά, κατηγορήθηκε από την Παπική Εκκλησία ως αιρετικός. Δεν είπε ποτέ το «Και όμως κινείται», αλλά διατάχτηκε να μην ξαναμιλήσει ποτέ για την άποψη της ακινησίας του Ήλιου και της κίνησης της Γης και φυλακίστηκε. Μετά 350 χρόνια από τον θάνατό του, η Παπική Εκκλησία κατάλαβε ότι η Γη εκινείτο και αθώωσε τον Γαλιλαίο!

Ο Νεύτων

Ο Νεύτων δεν είχε ποτέ - από ό,τι φημολογείτο - ερωμένες ή εραστές, πέθανε παρθένος, άσπιλος, με τον τρόμο για την απειλή των μεταδοτικών ασθενειών και φορτωμένος τρελές φαντασιώσεις.
Όμως εκείνος ο άτολμος άνθρωπος είχε το σθένος να ερευνήσει και να μας αποκαλύψει: την κίνηση των άστρων, τη σύνθεση του φωτός, την ταχύτητα του ήχου, τη μεταγωγή της θερμότητας και τον νόμο της βαρύτητας!

Ο Αινστάιν

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας και μέχρι τα 16 του είχε παραιτηθεί της γερμανικής υπηκοότητας! Παντρεύτηκε την μοναδική φοιτήτρια που παρακολουθούσε τα μαθήματά του, την Μιλέβα Μάριτς και λίγα χρόνια μετά της έδωσε όσα χρήματα πήρε από το Βραβείο Νόμπελ (32.250 δολάρια) για να την χωρίσει και να παντρευτεί την πρώτη του εξαδέλφη! Ο γιος του Αϊνστάιν ήταν σχιζοφρενής και πέρασε όλη τη ζωή του σε ιδρύματα, ενώ την κόρη του από την πρώτη γυναίκα του δεν την είδε ποτέ… Ο άνθρωπος, που διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας - και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών – είχε φάκελο στο FBI, 1.427 σελίδων γιατί οι Αμερικανοί υποψιάζονταν ότι ήταν ρώσος κατάσκοπος!

Ο Χόκινγκ

Ο Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942. Όταν έφτασε η ώρα να φοιτήσει με υποτροφία στο Γουεστμίνστερ, ο 13χρονος Στίβεν ήταν άρρωστος την ημέρα της εξέτασης κι έτσι ο μικρός έμεινε στο παλιό σχολείο του το Σαιντ Άλμπανς πλάι στους φίλους του με τα επιτραπέζια παιχνίδια, την κατασκευή πυροτεχνημάτων, τα μοντέλα αεροπλάνων και καραβιών… Στο σχολείο τον αποκαλούσαν «Αϊνστάιν», αλλά το έλεγαν έτσι για να γελάσουν, αφού ο Στίβεν δεν ήταν καλός μαθητής. Κάποτε αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά, αλλά ο πατέρας του τον συμβούλεψε να σπουδάσει ιατρική, ανησυχώντας ότι υπήρχαν λίγες θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχους μαθηματικών και ο Χόκινγκ αποφάσισε να στραφεί στη φυσική και τη χημεία…

Στα 21 του ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με ALS (νόσος του κινητικού νευρώνα - αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) και οι γιατροί του έδωσαν προσδόκιμο ζωής δύο χρόνων! Έζησε μέχρι τα 76 του! Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας· παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Ο Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times επί 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Λεπτομέρειες...

Ποιο ήταν το IQ του Στίβεν Χόκινγκ; Παρόμοιo με του Αϊνστάιν! Ο θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε εκτιμώμενο δείκτη νοημοσύνης 160 , ωστόσο είναι άγνωστο αν έκανε ποτέ τεστ IQ….

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε πει: Ένας από τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος είναι ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Η τελειότητα απλά δεν υπάρχει. Χωρίς τις ατέλειες δεν θα υπήρχα ούτε εγώ ούτε εσείς. Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε έναν ασήμαντο πλανήτη στο σύστημα ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν. Αυτό μας κάνει ξεχωριστούς.

Ο Αϊνστάιν είχε χιούμορ: Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί πετυχημένη, οι Γερμανοί θα με πουν Γερμανό και οι Γάλλοι πολίτη του κόσμου. Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί λάθος, τότε οι Γάλλοι θα με πουν Γερμανό και οι Γερμανοί Εβραίο. Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.

Ο Γαλιλαίος έλεγε: Όλες οι αλήθειες είναι εύκολα κατανοητές από τη στιγμή που ανακαλυφθούν. Το θέμα είναι να ανακαλυφθούν. Μέτρησε ό,τι είναι μετρήσιμο και κάνε μετρήσιμο ό,τι δεν είναι.

Ο Νεύτων υποστήριζε συχνά: Μπορώ να υπολογίσω την κίνηση των ουρανίων σωμάτων, αλλά όχι την τρέλα των ανθρώπων. Είμαστε νάνοι στους ώμους γιγάντων και γι’ αυτό μπορούμε να βλέπουμε πιο μακριά απ’ αυτούς.

αστρονομίαΝεύτωναςΓαλιλαίοςΣτίβεν ΧόκινγκαστροφυσικόςΆλμπερτ Αϊνστάινφυσικήειδήσεις τώρα