Ένας από τους μεγαλύτερους ψεύτες του κόσμου: Εξαπάτησε την ολλανδική κυβέρνηση, έκανε τον Ναζί Γκέρινγκ να κλάψει και τον ζωγράφο - θρύλο Βερμέερ να τον ζηλέψει…
NewsroomΉταν ένας από τους μεγαλύτερους ψεύτες του κόσμου! Το όνομά του Χαν φαν Μέγκερεν. Εξαπάτησε την ολλανδική κυβέρνηση, έκανε τον Νο2 Ναζί Χέρμαν Γκέρινγκ να κλάψει και τον ζωγράφο - θρύλο Γιοχάνες Βερμέερ να τον κοκκινίσει στον τάφο του από ζήλια…
Πρωταπριλιά σήμερα και το (καλοπροαίρετο) ψέμα γιορτάζει. Όμως ξεφυλλίζοντας το χοντρό βιβλίο της Ιστορίας ανακαλύπτεις απεχθή ψεύδη που προκάλεσαν αντιδράσεις και ταραχή: «Πόσο γελαστήκαμε…»!
Ας περιγράψουμε σήμερα με χρώματα ζωηρά και έντονα, όπως οι πίνακες του Βερμέερ, τη ζωή ενός καλλιτέχνη που έκανε το ψέμα τέχνη, κέρδισε εκατομμύρια και προκάλεσε τριγμούς στο στερέωμα των εικαστικών της Ευρώπης.
«Δεν ήταν Βερμέερ, ήταν φαν Μέγκερεν»!
Ο φαν Μέγκερεν υποστήριξε με κατεβασμένο το κεφάλι: «Ο πίνακας που βρέθηκε στα χέρια του Γκέρινγκ δεν είναι, όπως υποθέτετε, ένας Βερμέερ, αλλά ένας φαν Μέγκερεν! Εγώ τον ζωγράφισα»! Και για να σώσει τη ζωή του, ο ζωγράφος προσπάθησε να αποδείξει ότι ήταναπλά ένας πλαστογράφος.
Ο φαν Μέγκερεν είχε αποφοιτήσει από τη σχολή Καλών Τεχνών το 1914 και εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής· συμπλήρωνε το εισόδημά του ζωγραφίζοντας πορτρέτα, χριστουγεννιάτικες κάρτες με τοπία και εμπορικούς πίνακες για διαφημίσεις. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ωστόσο, οι παλιές σχολές ζωγραφικής που εξέφραζε ο φαν Μέγκερεν ήταν παρωχημένες. Οι κριτικοί, που είχαν γοητευτεί από μοντέρνες μορφές τέχνης όπως ο κυβισμός και ο σουρεαλισμός, χλεύαζαν το έργο του. Μέχρι το 1930, ο φαν Μέγκερεν ήταν ένας παρίας στον κόσμο της τέχνης.
Τα εκατομμύρια έπεσαν βροχή...
Το «Δείπνο στο Εμμαούς» προκάλεσε ταραχή στον κόσμο της τέχνης. Ο πίνακας αγοράστηκε από το ίδρυμα The Rembrandt Society για περίπου 4.640.000 ευρώ με σημερινές τιμές, με τη, αρωγή του βαθύπλουτου εφοπλιστή Willem van der Vorm και δωρήθηκε στο Μουσείο «Boijmans Van Beuningen» στο Ρότερνταμ. Το 1938, ο πίνακας παρουσιάστηκε σε ειδική έκθεση με αφορμή τη το ιερό Ιωβηλαίο της βασίλισσας Βιλελμίνης, μαζί με 450 έργα ολλανδών κλασσικών ζωγράφων, που χρονολογούνταν από το 1400 έως το 1800.
Ο δημοσιογράφος A. Feulner έγραψε στο περιοδικό «Magazine for History of Art»: «Στην μάλλον απομονωμένη αίθουσα όπου δέσποζε ο πίνακας του Vermeer, επικρατούσε τόση μυσταγωγία όση σε ένα παρεκκλήσι. Η αίσθηση του καθαγιασμού ξεχειλίζει στους επισκέπτες, αν και η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τελετουργία ή εκκλησία». Παρά την παρουσία αριστουργημάτων του Ρέμπραντ και του Γκρίνεβαλντ, ο πίνακας του Βερμέερ ήταν τότε «το επίκέντρο όλης της έκθεσης».
Με τα έσοδα, ο φαν Μέγκερεν αγόρασε μια πανάκριβη έπαυλη 12 δωματίων στη Νίκαια της Γαλλίας και άρχισε να παράγει περισσότερα ψεύτικα αριστουργήματα. Στους τοίχους της έπαυλης κρέμονταν αρκετοί γνήσιοι πίνακες κλασσικών ολλανδών ζωγράφων, αλλά και δικοί του.
Όταν άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο ζωγράφος γύρισε στην Ολλανδία από τη Γαλλία, αλλά ο πόλεμος τον βρήκε και εκεί. Η ναζιστική κατοχή δεν σταμάτησε τον φαν Μέγκερεν να παράγει πλαστά έργα. Το 1942, ένα από τα ψεύτικα αριστουργήματά του, ο «Χριστός με τη Μοιχαλίδα» - δήθεν του Βερμέερ - πουλήθηκε σε έναν ναζί έμπορο τέχνης, ο οποίος με τη σειρά του το πούλησε στον Νο2 μετά τον Χίτλερ, Χέρμαν Γκέρινγκ. για το ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές.
Όταν έκλαψε ο Γκέρινγκ...
Ο Γκέρινγκ λάτρεψε τον «Χριστό με τη Μοιχαλίδα»· κόμπαζε για την αγορά του και ο πίνακας εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση στην έπαυλή του. Στις 25 Αυγούστου του 1943, ο Γκέρινγκ έκρυψε τη συλλογή του από λεηλατημένα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του «Χριστού με τη Μοιχαλίδα», σε ένα αυστριακό αλατωρυχείο, μαζί με άλλα 6.750 έργα τέχνης. Στις 17 Μαΐου του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν στο αλατωρυχείο και ο λοχαγός Χάρι Άντερσον ανακάλυψε τον θησαυρό. Ανάμεσα στα αριστουργήματα συμπεριλαμβανόταν ο «Χριστός με τη Μοιχαλίδα», μαζί με αποδείξεις γνησιότητας που συνέδεαν το έργο με τον φαν Μέγκερεν.
Όπως ήταν λογικό, οι Αρχές δεν τον πίστεψαν. Έτσι, ο φαν Μέγκερεν προσφέρθηκε να δημιουργήσει ακόμα μια πλαστογραφία, που αυτή τη φορά με την ποιότητά της θα εξαργύρωνε τη ζωή του, κυριολεκτικά.
Παρουσία δημοσιογράφων και διορισμένων από το δικαστήριο μαρτύρων, ο φαν Μέγκερεν άρχισε να ζωγραφίζει έναν ακόμα «Βερμέερ»· χρησιμοποίησε τα ίδια υλικά και τεχνικές για την παραγωγή του «Νεαρού Χριστού στο Ναό», έργο το οποίο οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι παρήχθη από το ίδιο χέρι που είχε δημιουργήσει το «αριστούργημα» που αγόρασε ο Γκέρινγκ.
Τότε κάποιος που επισκέφτηκε τον φυλακισμένο Γκέρινγκ, περιέγραψε την αντίδραση του αρχιναζί όταν έμαθε ότι ο «Χριστός με τη Μοιχαλίδα» ήταν πλαστός: «Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που μόλις είχε ανακαλύψει ότι υπάρχει κακό στον κόσμο»!
Από προδότης, εθνικός ήρωας, αλλά...
Όταν ο φαν Μέγκερεν απέδειξε ότι ήταν απλώς παραχαράκτης και όχι προδότης, οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες για προδοσία και συνεργασία με τον εχθρό. Ο ζωγράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τις πλαστογραφίες του, αλλά η αποκάλυψη ότι είχε εξαπατήσει τους Ναζί τον μετέτρεψε από μιαρό προδότη σε εθνικό ήρωα.
Ο φαν Μέγκερεν δεν χρειάστηκε να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε (ένας χρόνος φυλάκισης) αφού τον πρόλαβε ο Χάρος… Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1947 στην κλινική Valerius στο Άμστερνταμ. Μια βιογραφία του καλλιτέχνη, 1967 υπολόγιζε ότι ο φαν Μέγκερεν εξαπάτησε τους αγοραστές με ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα 254 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με τιμές του 2022)· στα θύματά του περιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Ολλανδίας!
Ο φαν Μένγκερεν παραμένει ακόμα ένας από τους πιο ιακνούς, ταλαντούχους και έξυπνους παραχαράκτες έργων τέχνης του 20ου αιώνα. Μετά τη δίκη του είχε παραδεχτεί: «Ο θρίαμβος μου ως παραχαράκτης ήταν η ήττα μου ως δημιουργικός καλλιτέχνης»!
Τελικά η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια, όπως είχε πει και ο Πικάσο…
- Όσα ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικό χτύπημα στου Ψυρρή - Το «καθεστώς απειλών» και τα οικονομικά κίνητρα
- Εκλογές 2023: Επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού κοινού - Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση για να αποφύγει την… χαλαρή ψήφο
- Στο στόχαστρο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εισαγγελίας εταιρείες που πουλάνε εργασίες έναντι αδρής αμοιβής
- Ένας από τους μεγαλύτερους ψεύτες του κόσμου: Εξαπάτησε την ολλανδική κυβέρνηση, έκανε τον Ναζί Γκέρινγκ να κλάψει και τον ζωγράφο - θρύλο Βερμέερ να τον ζηλέψει…
- Π. Γκεζερλής-Convert Group: Aνάπτυξη 6,7% στο e-grocery, αλλά λόγω ανατιμήσεων
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της