Αδόλφος Χίτλερ: Ο πρώτος πόλεμος που κήρυξε μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν κατά των γυμνιστών
Κώστας ΑσημακόπουλοςΛίγους μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία της Γερμανίας (επισήμως στις 30 Ιανουαρίου 1933 διορίστηκε καγκελάριος) ο Αδόλφος Χίτλερ άρχισε να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο ενάντια σε κοινωνικές ομάδες που θεωρούσε πως ήταν εχθροί της ιδεολογίας του. Από τους πρώτους διωγμούς που επέβαλε ήταν κατά των γυμνιστών. Έχοντας εκφράσει πολλές φορές ανοικτά την αντίθεση του στους γυμνιστές από το Μάιο του 1933 ο Χίτλερ εξαπέλυσε μία τεράστια εκστρατεία δίωξής τους που κατέληξε μέχρι και σε συλλήψεις των μελών αθλητικών συλλόγων που είχαν τον γυμνισμό στο καταστατικό τους.
Από τη δεκαετία του 1920 ο γυμνισμός άρχισε να κερδίζει φανατικούς οπαδούς στη Γερμανία. Το νησί Σιλτ στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας με τη Δανία αλλά και πολλές ακόμα φημισμένες παραλίες στη θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια δέχονταν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κίνημα του γυμνισμού εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και κατά τη δεκαετία του 1920 γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση. Η πρώτη κοινότητα γυμνιστών ιδρύθηκε στο Αμβούργο το 1930 και ξεκίνησε ως μια μορφή «ανταρσίας» κατά των αυστηρών ηθών του τέλους του 19ου αιώνα.
Τους μισούσε ο Χίτλερ
Ο Αδόλφος Χίτλερ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την απέχθεια του αλλά και την αποστροφή του στη σωματική απελευθέρωση των γυμνιστών αλλά και στις σαρκικές απολαύσεις που συνήθως συνόδευαν τις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν. Ήταν τέτοια η εξάπλωση του κινήματος των γυμνιστών που και οι αθλητικοί σύλλογοι είχαν τον γυμνισμό στο καταστατικό τους.
Αυστηρές ποινές προς τους παραβάτες
Έτσι το Μάιο του 1933 ο Χίτλερ έκανε το πρώτο του διάγγελμα για το θέμα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους (δηλαδή πριν ακριβώς 90 χρόνια) με δεύτερο διάγγελμα ανακοίνωσε τις αυστηρές ποινές προς τους παραβάτες.
Στα δύο διαγγέλματα του ο Χίτλερ είχε κάνει εκτενή αναφορά στη διαφθορά της γερμανικής κοινωνίας που εκφράζονταν μέσα από τον γυμνισμό αλλά και από τη δέσμευση του να περιορίσει στο ελάχιστο τα διαζύγια.
Να καταπολεμηθεί αγρίως ο γυμνισμός
Η εφημερίδα «Ακρόπολις» στο φύλλο της 27ης Μαΐου 1933 αναδημοσιεύει πληροφορίες από τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Βίνερ Μάγκαζιν»: «Ο Χίτλερ που όπως όλοι οι δικτάτορες - έτσι και αυτός - έχουν μανία με τα διαγγέλματα, εξηγεί στο διάγγελμα του πως πρέπει να καταργηθεί και να καταπολεμηθεί αγρίως ο γυμνισμός. Οι εφευρέτες του μας σέρβιραν τον γυμνισμό ως ένα χτύπημα κατά της σεμνοτυφίας. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Παριστάμεθα μάρτυρες τρομερών και απερίγραπτων ασχημιών τας οποίας προκαλεί ο γυμνισμός», μας πληροφορεί η «Ακρόπολις».
Τα 4 μέτρα κατά των γυμνιστών
Σύμφωνα με την «Ακρόπολις» τα τέσσερα κυριότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά των γυμνιστών ήταν:
1. Απαγόρευση του τίτλου «Ένωσις Γυμνιστών» ή Σύλλογος ή Ομάς γυμνιστών.
2. Τα αθλητικά σωματεία που έχουν άρθρα στο καταστατικό τους τον γυμνισμό ή σχετικές δραστηριότητες με τον γυμνισμό υποχρεούνται να τα διαγράψουν.
3. Απαγορεύτηκαν ρητώς δημόσιες αναφορές ή προπαγάνδα υπέρ του γυμνισμού.
4. Ο Αδόλφος Χίλτερ το πήγε και πιο πέρα καθώς στο ίδιο πακέτο μέτρων ανακοίνωσε μέτρα και κατά της περιβολής ανδρών και γυναικών στις παραλίες με «σκανδαλιστικά κοστούμια» στις παραλίες, οργανωμένες πλάζ σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. Σύμφωνα με τον Χίτλερ «σκανδαλιστικά κοστούμια» ήταν τα μαγιό και οι πιτζάμες με βαθύ ντεκολτέ που άφηναν εκτεθειμένο μεγάλο μέρος του σώματος της γυναίκας.
Εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες
Όπως ήταν φυσικό τα διαγγέλματα του Αδόλφου Χίτλερ προκάλεσαν σοκ αλλά και διωγμούς των γυμνιστών οι οποίοι αρχικά άρχισαν να διοργανώνουν μυστικά πάρτι τα οποία όμως έβαλε στο μάτι ο Χίτλερ και με νέο διάγγελμα τον Ιούνιο του 1933 ανακοίνωσε εξοντωτικές ποινές σε όσους συλλαμβάνονταν ή αποδεικνύονταν πως είχαν συμμετάσχει σε «πράξεις ακολασίας», δηλαδή, μυστικές συγκεντρώσεις γυμνιστών.
Η ανησυχία των συντηρητικών
Τα μέτρα του Φύρερ προκάλεσαν σοκ στο κίνημα των γυμνιστών που ήταν ιδιαιτέρως διαδομένο στην ελίτ της κοινωνίας της Γερμανίας. Μάλιστα ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένο που οι Γάλλοι και οι Ελβετοί επέκριναν αρνητικά τους Γερμανούς. Ο Γάλλος συγγραφέας Ροζέ Σαλαρντέν στον Τύπο της εποχής είχε σχολιάσει πως η Κυανή Ακτή το καλοκαίρι του 1933 θα κατακλυσθεί από γυμνιστές σε τέτοιο βαθμό που τείνουν να επηρεάσουν και τους Συλλόγους της Γαλλίας και να διώξουν από τις λουτροπόλεις τις σοβαρές και αυστηρών αρχών οικογένειες.
Βερολινέζες προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Χίτλερ
Λίγες ημέρες μετά το δεύτερο διάγγελμα του Αδόλφου Χίτλερ για τους γυμνιστές επώνυμες Βερολινέζες ζήτησαν ακρόαση από τον καγκελάριο της Γερμανίας για να του εκθέσουν τις προτάσεις τους και να του επιδώσουν υπόμνημα σε μία απέλπιδα προσπάθεια να του αλλάξουν γνώμη. Ήταν μάταιη προσπάθεια. «Το ύφος των Βερολινέζων ήταν παρακλητικόν και αβρότατον. Αι συντάκτριαι του υπομνήματος αφού ελιβάνιζαν τον δικτάτορα τον παρακάλεσαν να αναθεωρήσει τα μέτρα σχετικώς με την ελευθερίαν της τουαλέττας εις τα μπαίν μιξτ».
Τους το ξέκοψε ο Φύρερ
Τότε ο Χίτλερ με λίγες και κοφτές κουβέντες δεν άφησε περιθώρια για άλλες συζητήσεις τονίζοντας στις Βερολινέζες πως «τα μέτρα κατά των γυμνιστών και της ευπρεπούς συμπεριφοράς στις παραλίες αποτελούν μέρος του προγράμματος του για την ανόρθωση της Γερμανίας».
Οι γυμνιστές πέρασαν στην ιστορία ως η πρώτη κοινωνική ομάδα που δέχονταν τη δίωξη και τις αυστηρές ποινές του Χίτλερ και μόνο 10 χρόνια αργότερα, όταν τελείωσε ο Β παγκόσμιος πόλεμος οι γυμνιστές στη Γερμανία μπόρεσαν να εκφραστούν και πάλι δίνοντας μεγάλη δυναμική σε ένα παγκόσμιο κίνημα που κορυφώθηκε με τη γενιά των χίπις.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της