Ιστορία|07.05.2024 07:55

Οι Αμερικανοί τρομάζουν με νέο υπερόπλο: μη επανδρωμένο υποβρύχιο θα σαρώνει τις θάλασσες

Newsroom

Πόλεμος πάντων μεν πατήρ έστι, πάντων δε βασιλεύς… και οι Αμερικανοί τρομάζουν με το νέο υπερόπλο τους, ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο!

Δεν είναι μακριά η ημέρα που σε ένα πεδίο μάχης θα εμφανιστούν και στρατιώτες ρομπότ, που θα έχουν πάρει τη θέση των ανθρώπων… Ο πόλεμος αλλάζει!

Σήμερα υπάρχουν τρία είδη ρομποτικών οχημάτων που επιχειρούν στα πεδία των μαχών: μη επανδρωμένο επίγειο όχημα (UGV), μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) και τέλος μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV). Αυτό το τελευταίο, το Manta Ray, δοκιμάστηκε πρόσφατα από τους Αμερικανούς, που φιλοδοξούν μετά τον αέρα, τα Drones να κατακτήσουν και τις θάλασσες.

Από τη δεκαετία του '50

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, υποβρύχια drones έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη δεκαετία του 1960, μάλιστα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί υποβρύχιες κάμερες ενσωματωμένες σε Drones για να ανακτεί χαμένο εξοπλισμό από τον βυθό και να εξερευνεί ναυάγια.

Αυτές τις μέρες, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες του πρωτότυπου μη επανδρωμένου υποβρύχιου σκάφους Manta Ray, που έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Northrop Grumman και είναι υποβρύχιο όχημα χωρίς πληρώματα (UUV) που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση των δοκιμών. Τα πρώτα τεστ διεξήχθησαν στις ακτές της νότιας Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024. Οι δοκιμές που διενεργήθηκαν, εξέτασαν την υδροδυναμική απόδοση του Manta Ray και ειδικότερα τις λειτουργίες που αφορούν τους τρόπους πλεύσης του.

Για να αποστείλει το όχημα από το Μέριλαντ στην Καλιφόρνια, η Northrop Gumman έπρεπε να το μεταφέρει σε κομμάτια, πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να επανασυναρμολογηθεί στη Δυτική Ακτή. Σύμφωνα με τον Δρ. Κίλι Γουέρνερ, τον διευθυντή προγράμματος του Manta Ray, η ευκολία με την οποία το υποβρύχιο drone μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, να αποσταλεί και να επανασυναρμολογηθεί δείχνει πόσο πολύτιμο θα είναι για το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ένα εύχρηστο πολυεργαλείο

Όπως εξηγεί σε δελτίο Τύπου: «Η αποστολή του οχήματος απευθείας στην προβλεπόμενη περιοχή δράσης του, εξοικονομεί ενέργεια και χρήμα. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί με πολλές θέσεις ωφέλιμου φορτίου πολλαπλών μεγεθών και τύπων ώστε να του επιτρέπει να λαμβάνει μέρος σε μια μεγάλη γκάμα ναυτικών αποστολών».
Το Manta Ray είναι το πρώτο μιας «νέας κατηγορίας μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων που έχουν μεγάλη αυτονομία, μεγάλη εμβέλεια, ικανά για να μεταφέρουν μεγάλο ωφέλιμο φορτίο» και μπορούν να επιχειρήσουν σε θαλάσσια βάθη όπου ο άνθρωπος αδυνατεί.

Οι εργασίες κατασκευής του υποβρυχίου έχουν διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια. Η Northrop Grumman εξηγεί ότι το υποβρύχιο όχημα, όχι μόνο διαθέτει υπερσύγχρονες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά είναι επίσης εξοπλισμένο με προηγμένες δυνατότητες πλοήγησης, ελέγχου και επικοινωνιών. «Οι επιτυχημένες, πλήρους κλίμακας δοκιμές του Manta Ray επαληθεύουν την ετοιμότητα του οχήματος και το καθιστούν έτοιμο στο να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες.

Ο Αϊνστάιν έχει πει ότι: «Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά ο 4ος θα γίνει με ξύλα και πέτρες». Για την ώρα τα drones έχουν μπει στην παραγωγή κάτι που αφήνει μια αχτίδα φωτός ότι θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι να πιάσουν τα ξύλα και τις πέτρες στον 4ο Παγκόσμιο Πόλεμο…

υποβρύχια dronesΗνωμένες Πολιτείεςυποβρύχιαπόλεμοςειδήσεις τώρα