Ιστορία|09.05.2024 07:55

Ο θρυλικός πιλότος μαχητικών των ΗΠΑ είχε έναν άδοξο θάνατο – Γιατί η είδηση του χαμού του μπήκε 2η στις εφημερίδες

Newsroom

Ο θρυλικός πιλότος μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑΡίτσαρντ Μπονγκ, είχε έναν άδοξο θάνατο και αν και ήταν αγαπητός στους Αμερικανούς, η είδηση του χαμού του μπήκε 2η στις εφημερίδες. Ποιος είχε γίνει 2η είδηση; Ο άνθρωπος που είχε καταρρίψει πάνω από 40 ιαπωνικά αεροπλάνα, αλλά είχε χάσει τη ζωή του τόσο άδοξα.

Ο Ρίτσαρντ Άιρα Μπονγκ, για τους φίλους του Ντικ, είχε γεννηθεί το 1920 στο Σουπίριορ του Ουισκόνσιν και ήταν γιος μετανάστη από τη Σουηδία. Από μικρός, ο Ρίτσαρν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα αεροπλάνα και περνούσε τις ώρες του κατασκευάζοντας μανιωδώς μοντέλα αεροσκαφών.

Κι όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μπονγκ άρπαξε την ευκαιρία: κατατάχθηκε στο Πρόγραμμα Δόκιμων της Πολεμικής Αεροπορίας. Γρήγορα ο Μπονγκ ξεδίπλωσε το ταλέντο του στο πιλοτάρισμα και πολύ σύντομα θα πετούσε με το δικό του αεροπλάνο. Ο Ρίτσαρντ Μπονγκ έφτασε μέχρι τον βαθμό του επισμηναγού και τα κατορθώματά του στον νότιο Ειρηνικό τον είχαν μυθοποιήσει στη συνείδηση πολιτών και στρατιωτικών.

Ερωτευμένος με τη Μάρτζορι Βάτενταλ, ο Μπονγκ, ονόμασε το αεροπλάνο του- ένα P-38- «Μάρτζι», κόλλησε την εικόνα της στην άτρακτο και μ’ αυτό έγινε το τρόμος των Ιαπώνων. Το «Μάρτζι» κατέπεσε με άλλον πιλότο στο χειριστήριο, στη Νέα Γουινέα· πρόσφατα μάλιστα, 80 χρόνια μετά τη συντριβή του, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει έρευνα για την ανακάλυψη των συντριμμιών.

Δεινός πιλότος και εξολοθρευτής

Ο Μπονγκ κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα εχθρικά αεροσκάφη. Λέγεται μάλιστα ότι θεωρούσε πως η ακρίβεια του πυροβόλου του δεν ήταν αξιόπιστη γι' αυτό και πλησίαζε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους στόχους του για να βεβαιωθεί ότι τους χτύπησε. Σε πολλές περιπτώσεις, ο Μπονγκ, πέταξε μέσα στα συντρίμμια των εχθρικών αεροσκαφών και, μάλιστα, σε μια περίπτωση συγκρούστηκε με ένα αεροπλάνο, το οποίο κατέγραψε στις επιτυχίες του. Το 1944 ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ παρασημοφόρησε τον Ρίτσαρντ Μπονγκ με το Μετάλλιο της Τιμής γιατί είχε πάρει μέρος σε αποστολές μάχης παρά την ιδιότητά του ως εκπαιδευτής.
Προς το τέλος του πολέμου, ο Μπονγκ επέστρεψε στις ΗΠΑ και έγινε πιλότος δοκιμαστής στο εργοστάσιο της Lockheed στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου του 1945 και η ημερομηνία εκείνη έμεινε ανεξίτηλη στην Ιστορία, όχι όμως γιατί εκείνη την ημέρα σκοτώθηκε ο Ρίτσαρντ Μπονγκ. Ο Μπονγκ, πετούσε με ένα μαχητικό αεροσκάφος P-80 Shooting Star, όταν παρουσίασε πρόβλημα η αντλία καυσίμου. Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα χωράφι πλάι στην οδό Oxnard και τη λεωφόρο Satsuma, στο Βόρειο Χόλιγουντ.
Ο θάνατος του Μπονγκ έγινε πρωτοσέλιδος σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα χαμηλά των εφημερίδων όμως, γιατί πρώτο θέμα ήταν η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα!

ΗΠΑειδήσεις τώραπιλότοςΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςθάνατος