Ιστορία|22.06.2024 00:00

Το κέντρο του Σύμπαντος το ορίζει η Εκκλησία και όχι η Επιστήμη! Ο Γαλιλαίος διαφώνησε; Ποιος νοιάζεται…

Newsroom

Σημείο τριβής ήταν το Κέντρο του Σύμπαντος. Οι θεωρίες του Γαλιλαίου δεν άρεσαν στην Εκκλησία, που τις κατακεραύνωσε!

Το 1534 ο Πολωνός μαθηματικός και αστρονόμος, Νικόλαος Κοπέρνικος είχε δημοσιεύσει την πραγματεία του Περί των περιστροφών των ουρανίων σφαιρών, όπου υποστήριζε ότι ο Ήλιος ήταν το κέντρο του σύμπαντος και όχι η Γη. Η θεωρία αυτή έγινε γνωστή ως Ηλιοκεντρισμός και ήταν αντίθετη με τον Γεωκεντρισμό, την αντίληψη ότι το σύμπαν περιστρεφόταν γύρω από τον πλανήτη μας.

Ο Κοπέρνικος πέθανε τις μέρες που κυκλοφόρησε το βιβλίο του όπου κατέθετε τις αποδείξεις ότι ο κόσμος μας δεν είναι σταθερός κι ότι περιστρέφεται. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας ιππότης κάλπασε με το γρήγορο άλογο του και παρέδωσε το πρώτο τυπωμένο αντίτυπο του βιβλίου στα χέρια του Κοπέρνικου λίγες ώρες πριν ξεψυχήσει ο μεγάλος αστρονόμος…

Μετά περίπου 80 χρόνια, ο Γαλιλαίος ντι Βιντσέντσο Μποναγιούτι ντε Γαλιλέι, ο Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος Γαλιλαίος δηλαδή, υποστήριξε τον Ηλιοκεντρισμό. Το 1616 η ρωμαιοκαθολική Ιερά Εξέταση ερεύνησε το έργο του Γαλιλαίου και τον κατηγόρησε ως αιρετικό. Μια ομάδα θεολόγων ανέλαβε να εξετάσει τη θεωρία του Ηλιοκεντρισμού, που τόσο αψήφιστα είχε υποστηρίξει ο Γαλιλαίος, και να αποφανθεί κατά πόσον είχε κάποια αξία. Η κύρια αποστολή των θεολόγων ήταν ασφαλώς η υπεράσπιση της Καθολικής Εκκλησίας και της Βίβλου.

Απαγορεύεται η Επιστήμη!

Η ετυμηγορία εκδόθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ανακοίνωσαν ότι ο Ηλιοκεντρισμός ήταν αντίθετος προς τις Γραφές και ως εκ τούτου η θεωρία του Κοπέρνικου ισοδυναμούσε με αίρεση. Διέταξαν τον Γαλιλαίο να πάψει να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη θεωρία, και όλα τα έργα που συνδέονταν με αυτήν, ανάμεσά τους και τα δικά του, απαγορεύτηκαν εν αναμονή των κατάλληλων διορθώσεων. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 22 Ιουνίου του 1633 και η Εκκλησία (νόμιζε πως) είχε νικήσει την Επιστήμη.

Ο Γαλιλαίος συνέχισε το έργο του περιμένοντας να καταλαγιάσει η υπόθεση· παρ’ όλη την αντιπαράθεση, υποστήριζε ακλόνητα τον Ηλιοκεντρισμό, αλλά είχε φτάσει ήδη τα 50 και κατά περιόδους τον ταλαιπωρούσε η υγεία του – κάτι που επιβράδυνε σημαντικά την έρευνά του. Το ότι η «Γη κινείται», θα έστελνε τον ανοιχτόμυαλο επιστήμονα στη φυλακή την ίδια χρονιά. Και η Εκκλησία (νόμιζε πως θα) κοιμόταν ήσυχη πλέον…

σύμπανσαν σημεραΕκκλησίαΓαλιλαίοςειδήσεις τώρα