Ιστορία|04.06.2024 07:55

Πολύ μπροστά από την εποχή τους, χωρίς να το ξέρουν: τι έκρυβαν τα βαμμένα μάτια των Αιγυπτίων και τα ξίφη των Βίκινγκ

Newsroom

Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους, χωρίς όμως να το γνωρίζουν. Τι ουσίες έκρυβαν τα βαμμένα μάτια των αρχαίων Αιγυπτίων και πως έγιναν «ανίκητα» τα ξίφη των Βίκινγκ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι- όπως τους βλέπουμε σε αγαλματίδια και εικονογραφημένες παραστάσεις- φορούσαν γύρω από τα μάτια ένα χοντρό (κάτι σαν) eyeliner, πιστεύοντας ότι είχε μαγικές ιδιότητες· δεν είχε σίγουρα, αλλά, εν αγνοία των χρηστών, εκείνο το υλικό διέθετε φαρμακευτικές ιδιότητες που απέτρεπε τις μολύνσεις των ματιών από επιπεφυκίτιδα.

Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί, στο απώτατο βόρειο άκρο της Ευρώπης σφυρηλατούσαν τα ξίφη τους με οστά ζώων, έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτόν θα εμποτιστούν οι λεπίδες με το πνεύμα και τη δύναμη των άγριων θηρίων· ασφαλώς και δεν γινόταν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, εν αγνοία των σιδηρουργών, η χρήση οστών δημιούργησε ένα είδος χάλυβα που βελτίωσε σημαντικά την ανθεκτικότητα των σπαθιών. Κι έτσι, από μια δοξασία, μια πεποίθηση, έναν μύθο ξεπήδησαν, κατά καιρούς σημαντικές ανακαλύψεις. Για να δούμε…

Πω πω κάτι μάτια...

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ευαίσθητοι σε μολύνσεις των οφθαλμών, όπως της φλεγμονής της διαφανούς μεμβράνης, που καλύπτει το βλέφαρο και τον βολβό του ματιού, της επιπεφυκίτιδας.
Κάποια εποχή, οι υπήκοοι των Φαραώ, χρησιμοποίησαν ένα eyeliner, που πίστευαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες γιατί ήταν εμποτισμένο με τις… ευλογίες του του θεού του ήλιου, του ουρανού και της θεραπείας Horus. Σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι εκείνο το σκεύασμα ήταν πραγματικά αποτελεσματικό· όχι λόγω των μαγικών ιδιοτήτων του, λόγω του θεού, αλλά επειδή οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν παράξει μια φόρμουλα που λειτουργούσε θετικά στην πρόληψη φλεγμονών του ματιού.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αγνοώντας τους κινδύνους της δηλητηρίασης από τον μόλυβδο, χρησιμοποιούσαν το στοιχείο εκείνο σε πολλά από τα καλλυντικά τους. Όσον αφορά εκείνο το eyeliner, πέρασαν από μια χρονοβόρο διαδικασία για να συνδιάσουν διάφορα είδη αλάτων μολύβδου· εκείνα τα άλατα είχαν αντιμικροβιακές ιδιότητες και όταν εφαρμόζονταν σε μορφή eyeliner, εμπόδιζαν τα επιβλαβή βακτήρια να επηρεάσουν στα μάτια. Επιπλέον, ακριβώς επειδή ο μόλυβδος είναι επιβλαβής και το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στο κακό, η εφαρμογή του μολύβδου σαν eyeliner πυροδότησε μια φλεγμονώδη απόκριση. Όλο εκείνο το γεγονός, τελικά, αποδείχθηκε κρυφή ευλογία.

Τα δυνατά όπλα των Σκανδιναβών

Το μόνο διαθέσιμο μέταλλο των αρχαίων Σκανδιναβών ήταν ένα είδος μαλακού σιδήρου που εξόρυχναν από βαλτώδεις περιοχές. Η ανεπάρκειά του μετάλλου εκείνου, έφερε τους Σκανδιναβούς σε μειονεκτική θέση έναντι των γειτόνων τους, που ήταν οπλισμένοι και θωρακισμένοι με ισχυρό σίδερο. Ωστόσο, οι θρησκευτικές τους δοξασίες και πεποιθήσεις, οδήγησαν τους Σκανδιναβούς- άθελά τους- να σφυρηλατήσουν μια πρώιμη εκδοχή των χαλύβδινων σπαθιών και αυτό τους έδωσε προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους.
Οι Σκανδιναβοί πίστευαν ότι αν ανακάτευαν τα οστά των σκοτωμένων ζώων με το μέταλλο που χρησιμοποιούσαν για να σφυρηλατούν τα ξίφη τους, το όπλο που θα προέκυπτε θα ήταν εμποτισμένο με το πνεύμα- και τη ρώμη- του σκοτωμένου θηρίου. Τα ξίφη που προέκυψαν ήταν αρκετά δυνατά παρ' όλα αυτά και σίγουρα η αιτία δεν ήταν το πνεύμα των σκοτωμένων ζώων, αλλά η επιστήμη.
Τα οστά των θηρίων περιείχαν άνθρακα- όπως κάθε οργανική ύλη- που σε συνδυασμό με το σίδηρο έδιναν μια υποτυπώδη μορφή χάλυβα.


Όταν οι σύγχρονοι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα και ανέμειξαν άνθρακα από κόκκαλα με σίδηρο για να σφυρηλατήσουν ξίφη, ανακάλυψαν ότι η διαδικασία βελτίωσε σημαντικά το σπαθί. Ο άνθρακας από τα οστά διείσδυσε σε βάθος έως και τρία χιλιοστά στο σίδερο και παρήγαγε ένα σημαντικά ισχυρότερο όπλο. Και έτσι, όλως τυχαίως, γράφεται η ιστορία των ανθρώπων…

ΣκανδιναβίαμακιγιάζόπλαΑίγυπτοςειδήσεις τώρα