Ιστορία|14.08.2024 00:00

Ατίλλας ΙΙ: Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν την εισβολή στην Κύπρο

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 14 Αυγούστου του 1974, όταν οι συνομιλίες της Γενεύης, για να βρεθεί λύση, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κατέρρευσαν. Τότε ήταν που άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται ξανά στο Νησί κι ολοκληρώνουν το έγκλημα που είχαν ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου...Στις 14 Αυγούστου 1974 εκδηλώθηκε ο «Αττίλας ΙΙ» στην Κύπρο, με σοβαρές απώλειες από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά.

Περίπου μία ώρα μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης, στις 04:35, τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις καθ’ όλο το μήκος του μετώπου που είχε δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή του Ιουλίου. Στις 15 Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν αμαχητί την πόλη της Αμμοχώστου και απέκοψαν ολόκληρη τη χερσόνησο της Καρπασίας.

Οι απώλειες από ελληνοκυπριακής πλευράς ανήλθαν σε 4.500-6.000 νεκρούς και τραυματίες, 2.000-3.000 αγνοούμενους, ενώ οι Τούρκοι είχαν 1.500 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.

Απόλυτη αποτυχία!

Κατά την πρώτη εισβολή, η αποτυχία για τους Έλληνες ήταν απόλυτη: η Τουρκία εγκατέστησε προγεφύρωμα, απέκρουσε τις αντεπιθέσεις και κατάφερε να ανεφοδιάζεται. Στη συνέχεια, παραβιάζοντας την εκεχειρία, οι Τούρκοι επεξέτειναν τη ζώνη ελέγχου, οδήγησαν τη Διάσκεψη της Γενεύης σε αδιέξοδο και εξαπέλυσαν τη δεύτερη εισβολή: τον «Αττίλα ΙΙ»· κατέλαβαν περίπου το 38% της έκτασης του νησιού- το οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα υπό τουρκική κατοχή- μέσα σε τρεις μόλις ημέρες!

Από το πρωί της 14ης Αυγούστου, σε συσκέψεις στο Πεντάγωνο, εξετάστηκαν οι δυνατότητες αποστολής υποβρυχίων και αεροσκαφών, καθώς και μιας μεραρχίας. Ωστόσο, η στρατιωτική ηγεσία επισήμανε στην κυβέρνηση ότι τα αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και δεν θα είχαν καύσιμα για να επιστρέψουν!

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβιβαστούν στα πλοία της νηοπομπής ο ίδιος και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, θεωρώντας ότι η παρουσία τους θα απέτρεπε την τουρκική επίθεση? ζητήθηκε επίσης βρετανική συνδρομή για να ταξιδέψουν στην Κύπρο οι ελληνικές δυνάμεις. Όμως, πολύ γρήγορα είχε γίνει κατανοητό ότι η τουρκική επιχείρηση ολοκληρωνόταν με ταχείς ρυθμούς.

Ο «Αττίλας ΙΙ» σήμανε την de facto διχοτόμηση της Κύπρου, κατάσταση που δεν έχει αλλάξει από το 1974 έως σήμερα. Εκτοπίστηκαν 120.000 Κύπριοι, έμειναν εγκλωβισμένοι περίπου 20.000 κάτοικοι και έχαναν τη ζωή τους περίπου 3.000 Ελληνοκύπριοι.

Κύπροςεισβολή στην Κύπροειδήσεις τώρατουρκική εισβολήσαν σημερα