Ιστορία|19.08.2024 07:55

«Αφήστε τον Μουσολίνι να σας γοητεύσει, όπως τότε»: η σειρά που θα προκαλέσει σεισμό στην Ιταλία και όχι μόνο

Newsroom

Το μότο του βρετανού σκηνοθέτη Τζο Ράιτ είναι: «Αφήστε τον Μουσολίνι να σας γοητεύσει. Θέλω το κοινό να παρασυρθεί». Η σειρά με θέμα τη ζωή του ιταλού φασίστα επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση στην προσωπικότητά του.

Έχουν περάσει 80 χρόνια κι ακόμα οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα παραμένουν επίκαιροι, είτε ως αρνητικοί είτε θετικοί πρωταγωνιστές. Κι όταν λέμε πρώτο μισό του περασμένου αιώνα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο του χρόνου εντάσσουμε και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θέλω το κοινό να γοητευτεί», λέει ο βρετανός σκηνοθέτης Τζο Ράιτ μιλώντας για τη βιογραφική σειρά που σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Μπενίτο Μουσολίνι.
Ο σκηνοθέτης της «Εξιλέωσης» της «Περηφάνειας και Προκατάληψης» και της «Πιο Σκοτεινής Ώρας» είναι σίγουρος ότι το κοινό θα γοητευτεί από τη σειρά «Μ: Son of the Century (M: Ο γιος του Αιώνα) και διευκρινίζει με νόημα: «Η δαιμονοποίηση αυτών των χαρακτήρων μας απαλλάσσει από την ηθική ευθύνη»…

Μπενίτο Μουσολίνι: ο άνθρωπος που δημιούργησε την πιο βίαιη παραστρατιωτική οργάνωση-συμμορία της εποχής του, τους Μελανοχίτωνες (τους ξεπέρασαν οι SA), εξόντωσε βιολογικά και ηθικά πολιτικούς του αντιπάλους, τρομοκράτησε τον λαό του, γκρέμισε τη δημοκρατία και εγκαθίδρυσε στυγνή δικτατορία, βύθισε τη χώρα του σε έναν πόλεμο που άφησε πίσω του μόνο νεκρούς και συντρίμμια και στο τέλος εκτελέστηκε από Παρτιζάνους.

Και τώρα, 80 χρόνια μετά, έρχεται μια βιογραφική σειρά σκηνοθετημένη από έναν σημαντικό βρετανό, τον Τζο Ράιτ, που προτείνει να παρατηρήσουμε διαφορετικά τον υπερφίαλο δημιουργό του φασισμού και να τον αφήσουμε να μας παρασύρει με την διαβολική γοητεία του! Στην πρώτη συνέντευξη του για τη σειρά του «M: Son of the Century», ο βρετανός σκηνοθέτης ξεκαθάρισε: «Αυτό που ευελπιστώ να πετύχω με την σειρά είναι κάποιες φορές να επιτρέψω στο κοινό να παρασυρθεί από τον Μουσολίνι και να ενθουσιαστεί με ό,τι κάνει. Το να δαιμονοποιούμε αυτούς τους χαρακτήρες, που σημάδεψαν τον περασμένο αιώνα, δεν μάς απαλλάσσει από την ηθική ευθύνη», πρόσθεσε ο Ράιτ. Η βιογραφική ταινία θα έχει οκτώ επεισόδια και θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 5 Σεπτεμβρίου. Η σειρά δεν καταπιάνεται ούτε και αναλύει την γέννηση του φασισμού· στόχος της είναι το να βυθίζει τον θεατή κατευθείαν στη θάλασσα του αίματος, του ιδρώτα και ανδρικής τεστοστερόνης που προκάλεσαν τη λατρεία για τον άνθρωπο που οι οπαδοί του αποκαλούσαν Il Duce.

Διευθαρμένος, αλλά έξυπνος πολιτικός

Ο Μουσολίνι παρουσιάζεται ως ηθικά διεφθαρμένο άτομο, αλλά και ως ένας έξυπνος πολιτικός, χειριστικός χαρακτήρας που έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τη βία για προσωπικά οφέλη. Ο Μουσολίνι, κάτω από τη μπαγκέτα του Τζο Ράιτ, θυμίζει λίγο «Σημαδεμένο» βυθισμένο στην rave κουλτούρας της δεκαετίας του ’90. Οι δημιουργοί της σειράς λένε ότι αν υπάρξουν στιγμές που οι θεατές θα συλλάβουν τον εαυτό τους να παρασύρεται από την ενέργεια και το πάθος της ανέλιξης στην εξουσία του γεννημένου στο Μιλάνο πολιτικού, έχουν πετύχει γιατί αυτός ήταν ο στόχος τους!

Στην Ιταλία, η σειρά είναι βέβαιο ότι θα αγγίξει ευαίσθητες χορδές. Η σειρά «M» βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του Αντόνιο Σκουράτι, που έχει πουλήσει περισσότερα από 600.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει διχάσει αναγνώστες και κριτικούς.
Ο διακεκριμένος κριτικός βιβλίου Λούκα Μαστραντόνιο στην «Corriere della Sera» χαρακτήρισε το βιβλίο ως «λογοτεχνικό εμβολιασμό» ενάντια στην επιστροφή του φασισμού, ενώ άλλοι συμφωνούν ότι το βιβλίο του Σκουράτι βοήθησε στην εξιλέωση του ιδρυτή του φασισμού.
Δυστυχώς το «εμβόλιο κατά του φασισμού» δεν έχει ακόμη δράσει στην Ιταλία. Από τη δημοσίευση του πρώτου μέρους της σειράς του Σκουράτι, το 2018, η γειτονική χώρα έχει εκλέξει την πιο δεξιά κυβέρνησή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επικεφαλής μια πρωθυπουργό, την Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας το κόμμα «Fratelli d'Italia» έχει νεοφασιστική καταγωγή.
Μιλώντας στον Guardian, ο Σκουράτι επέμεινε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ιταλία και η Ευρώπη δεν θα συμβιβαστούν ποτέ πλήρως με τον φασισμό αν κλείσουμε τα μάτια σε ένα θεμελιώδες γεγονός: ήμασταν φασίστες. Όλοι παρασύρθηκαν. Πρέπει να νιώθουμε υπεύθυνοι για αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας»!

Η σειρά του Ράιτ, σε σενάριο των Στέφανο Μπίσες και Νταβίντ Σερίνο (Gomorrah), επιλέγει μια διαφορετική στρατηγική που ενέχει περισσότερους κινδύνους: «επιχειρεί να χτίσει μια- κατά κάποιον τρόπο- ενσυναίσθηση για τον Μουσολίνι και μετά τραβάει το χαλί στον θεατή. Ο κινηματογραφικός Μουσολίνι, ο Λούκα Μαρινέλι, απευθύνεται απευθείας στο κοινό, καλώντας το να συμμετάσχει στον σκοπό του: «Ακολούθησέ με, θα με αγαπήσεις κι εσύ. Θα σε κάνω φασίστα»!

Κάποιοι θυμήθηκαν και τον Χίτλερ

Η αναβίωση των αιμοσταγών και αιματοβαμμένων δικτατόρων του 20ου αιώνα στην οθόνη εξακολουθεί να θεωρείται ως μια επικίνδυνη τάση. Η «Πτώση» του Γερμανού σκηνοθέτη Oliver Hirschbiegel έσπασε τα ταμπού γύρω από την κινηματογραφική απεικόνιση του ανθρώπου που υιοθέτησε και διασκεύασε τη θεωρία του φασισμού του Μουσολίνι, τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά επικρίθηκε έντονα από συναδέλφους του σκηνοθέτες. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς κατηγόρησε την «Πτώση» ότι ήταν αδικαιολόγητα ουδέτερη απέναντι στον Χίτλερ αρνούμενη να δείξει το νεκρό κορμί του.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να φανταστεί να κάνει μια παρόμοια σειρά για τον Χίτλερ, ο Ράιτ είπε: «Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω πραγματικά τι να απαντήσω».

Η σειρά «M: Son of the Century» αρχίζει την πορεία της πάνω στην προσωπικότητα και τα έργα του ιταλού δικτάτορα από τις ταβέρνες του Μιλάνου σε μια κομβική στιγμή τον Ιούνιο του 1924, όταν η καριέρα του κόντεψε να τελειώσει λόγω της δολοφονίας του σοσιαλιστή ηγέτη Τζιάκομο Ματεότι.
Αντιμέτωπος με ένα αγανακτισμένο Κοινοβούλιο, ο Μουσολίνι ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ως επικεφαλής του φασιστικού κόμματος και προκάλεσε τους επικριτές του να τον διώξουν· δεν τόλμησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και επέτρεψαν την κάθοδο της Ιταλίας σε μια σκληρή δικτατορία.
Κατά τον αρχικό σχεδιασμό της σειράς, ο Τζο Ράιτ είπε ότι στα πλάνα του ήταν οι διάλογοι του Μουσολίνι να είναι στα ιταλικά και οι υπόλοιπες συνομιλίες στα αγγλικά· εγκατέλειψε το σχέδιο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Μελόνι τον Οκτώβριο του 2022.
«Τότε αποφασίσαμε ότι κάθε Ιταλός έπρεπε να καταλάβει κάθε λέξη», είπε. Περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα.

σειράΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΜπενίτο Μουσολινιειδήσεις τώραΙταλία