Ιστορία|31.08.2024 07:55

Σαν ταινία με τραγικό φινάλε: Ο βασιλιάς Χουσεΐν, η στάρλετ και ο ψυχοπαθής γιος- Πίσω από όλα κρυβόταν η CIA!

Newsroom

Μια τραγική ιστορία που θα μπορούσε να ήταν σενάριο ταινίας ή και λιμπρέτο όπερας: Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν ερωτεύεται καλλονή ηθοποιό που ρίχνει στο κρεβάτι του η CIA, ο νάνος απόγονος και ένας φόνος!

Τραγικό το φινάλε- όπως σε όλες τις όπερες- που πλήγωσε την καρδιά του βασιλιά Χουσεΐν, συντάραξε όσους γνώριζαν- τότε- στις ΗΠΑ την υπόθεση και, πέφτοντας η αυλαία, απόμεινε να σέρνεται πυκνή ομίχλη που οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας την έκαναν αδιαπέραστη…

Να πώς έχει η ιστορία: Στη δεκαετία του 1950, οι ΗΠΑ άρχισαν να απλώνουν τα πλοκάμια τους (και) στη Μέση Ανατολή και να αναζητά ισχυρούς συμμάχους στην ευαίσθητη περιοχή των πετρελαίων, που μέχρι τότε κυριαρχούσαν οι Βρετανοί.
Ο νεαρός βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν ήταν ένας από τους πιθανούς συμμάχους του προέδρου Τρούμαν. Όταν ο Χουσεΐν επισκέφτηκε την Αμερική το 1959, επτά χρόνια μετά την ενθρόνισή του, οι οικοδεσπότες Αμερικανοί προσπάθησαν να ικανοποιήσουν όλες τις ορέξεις του. Κι όταν ο Βασιλιάς ζήτησε ψιθυριστά «γυναικεία συντροφιά», η CIA κραύγασε για την ευκαιρία που της παρουσιαζόταν: στράφηκε στο «δεξί χέρι» του δισεκατομμυριούχου Χάουαρντ Χιούζ, τον πρώην πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Μάεου. Να σημειωθεί ότι ο Χουσεΐν ήταν τότε διαζευγμένος από τον πρώτο του γάμο (ακολούθησαν ακόμα τρεις).

Ο Μάεου κατέστρωσε ένα σχέδιο για να «δέσει» τον βασιλιά, φέρνοντάς τον σε επαφή με μια ηθοποιό του Χόλιγουντ.
Ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA αποδεικνύει ότι ο Μάεου ικανοποίησε την απαίτηση για «γυναικεία συντροφιά» του 23χρονου Χουσεΐν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο Λος Άντζελες. Αναφερόμενος στον Βασιλιά ως «ξένο αξιωματούχο», στο έγγραφο καταγράφεται: « Ο ξένος αξιωματούχος επιθυμούσε ιδιαίτερα τη γυναικεία συντροφιά… και ζητήθηκε να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις μέσω μιας ελεγχόμενης πηγής του Γραφείου [Ασφάλειας της CIA] προκειμένου να διασφαλιστεί μια συνάντηση που θα τον ικανοποιούσε».

Η Γυναίκα Σφήκα τσίμπησε τον Βασιλιά...

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας δεν ήταν στη λίστα με τους επιθυμητούς και δημοφιλείς μονάρχες του Κόσμου συνεπώς ο Μάεου αναζήτησε δεύτερης διαλογής ηθοποιούς, αφού σταρ σαν την Μέριλιν Μονρόε και την Γκρέις Κέλι δεν ήταν διαθέσιμες για τέτοιου είδους «αποστολές». Η Σούζαν Κάμποτ, ηθοποιός που είχε συμμετάσχει σε β’ διαλογής ταινίες όπως η «Γυναίκα Σφήκα» (είχε βραχύβια καριέρα, εμφανιζόμενη δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Λι Μάρβιν, ο Τόνι Κέρτις και ο Ροκ Χάντσον ) δέχτηκε την πρόταση του… προξενητή και συνάντησε τον βασιλιά Χουσεΐν σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο επιχειρηματίας πετρελαίων Έντουιν Πάουελι.

Η Κάμποτ είχε λάβει ρητή και απροκάλυπτη εντολή: «Θέλουμε να κοιμηθείτε μαζί με τον βασιλιά»! Στο έγγραφο της CIA ξεκαθαρίζεται: «Αρχικά η ηθοποιός αρνήθηκε να συναινέσει, αλλά στο τέλος υποχώρησε». Και στη συνέχεια; «Ήρθε κοντά με τον Χουσεΐν και μάλιστα τον βρήκε αρκετά γοητευτικό».
Αλλά και ο Χουσεΐν «τσίμπησε» το δόλωμα: «Ερωτεύτηκε και μάλιστα όταν έφυγε από το Λος Άντζελες κανόνισε να συναντηθεί με την ηθοποιό στη Νέα Υόρκη.

Τις λεπτομέρειες ανέλαβε η CIA: νοίκιασε για τον Χουσεΐν ένα σπίτι στο Λονγκ Μπιτς του Λονγκ Άιλαντ, όπου ο βασιλιάς και η νεαρή στάρλετ έζησαν νύχτες πάθους. Στην όλη υπόθεση υπήρχε μια μικρή αλλά ουσιώδης λεπτομέρεια η Κάμποτ ήταν εβραϊκής καταγωγής και η σχέση της με έναν μουσουλμάνο ήταν επιεικώς ανάρμοστη και για εκείνη και για εκείνον. Η σχέση τηρήθηκε μυστική και κάποιες φήμες που διέρρευσαν στον Τύπο διαψεύστηκαν με οργή…

Ποιος ήταν ο Χουσεΐν

Οι «New York Times» ανέφεραν τον Μάρτιο του 1959 ότι «οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εντυπωσιάστηκαν από την προσωπικότητα του Βασιλιά». Οι αξιωματούχοι «συζήτησαν την πιθανότητα ότι με τον καιρό (ο Χουσεΐν) θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ηγέτη του Αραβικού Κόσμου όπως ο παππούς του» (ο βασιλιάς Αμπντάλα που δολοφονήθηκε όταν ο Χουσεΐν ήταν μόλις 17 χρονών). Το 1980 μια έκθεση των ισραηλινών μυστικών πληροφοριών περιέγραψε τον Χουσεΐν ως «έναν άνθρωπο παγιδευμένο σε μια γέφυρα που καίγεται και στις δύο άκρες, με κροκόδειλους στο ποτάμι από κάτω του». Ο Χουσεΐν μπόρεσε να επιβιώσει στις τέσσερις ταραχώδεις δεκαετίες της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και του Ψυχρού Πολέμου, εξισορροπώντας με επιτυχία υπό τις πιέσεις Αράβων Εθνικιστών, της Σοβιετικής Ένωσης των Δυτικών και του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της 46χρονης βασιλείας του, ο Χουσεΐν θεωρούνταν χαρισματικός, θαρραλέος και ταπεινός ηγέτης.

Και ο έρωτας του Βασιλιά για την όμορφη στάρλετ απέδωσε καρπούς για τους Αμερικανούς: το 1977, ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ της «Washington Post» έγραψε ότι ο βασιλιάς Χουσεΐν λάμβανε κεφάλαια από τη CIA επί 20 χρόνια! Η σχέση του με την Κάμποτ είχε ανοίξει την πόρτα για μια εποικοδομητική φιλία.

Το κακό τέλος της... όπερας

Ο Χουσεΐν συνέχιζε να συναντιέται κρυφά με τη Σούζαν Κάμποτ όποτε επισκεπτόταν τις ΗΠΑ, μέχρι που ο δεσμός τους έληξε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Όμως μέχρι τότε η Κάμποτ είχε γεννήσει τον γιο του Χουσεΐν, τον μονάκριβό της Τίμοθι, που οι κουτσομπολίστικες στήλες του διεθνούς Τύπου έγραφαν συγκαλυμμένα για νόθο παιδί του Βασιλιά της Ιορδανίας! Οι φήμες και τα κουτσομπολιά ενισχύονταν από τη διαρροή ειδήσεων για τακτικό έμβασμα 1500 δολαρίων τον μήνα στην Κάμποτ από το Αμάν, κάτι που έμοιαζε με διατροφή.
Όμως το λιμπρέτο της μοίρας είχε τέλος κακό. Η Σούζαν Κάμποτ στη δεκαετία του ’80 ασθένησε ψυχικά και κλείστηκε στον εαυτό της. Ο γιος της, ο Τίμοθι, ο οποίος γεννήθηκε με νανισμό, κληρονόμησε ψυχολογικά προβλήματα τόσο από τη μητέρα του όσο και από τον Χουσεΐν- ο πατέρας του βασιλιά Χουσεΐν, ο βασιλιάς Ταλάτ είχε καθαιρεθεί λόγω σχιζοφρένειας! Τα προβλήματα του Τίμοθι επιδεινώθηκαν μέσα σε ένα δυσλειτουργικό σπίτι με μια καταθλιπτική μητέρα που τον μεγάλωσε υπό άθλιες συνθήκες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απόφαση της Κάμποτ να αντιμετωπίσει τον νανισμό του γιου της κάνοντάς του ενέσεις με ορμόνες που εξάγονταν από τις υποφύσεις νεκρών ανθρώπων.

Ο φόνος της μητέρας

Η θεραπεία, η οποία διακόπηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ανακαλύφθηκε ότι προκαλούσε σε κάποιους ασθενείς εκφυλιστική εγκεφαλική νόσο, όχι μόνο δεν θεράπευσε τον νανισμό του Τίμοθι, αλλά του άφησε έντονα ψυχολογικά προβλήματα για όλη του τη ζωή. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1986 η Σούζαν Κάμποτ βρέθηκε νεκρή, χτυπημένη μέχρι θανάτου με μια μεταλλική ράβδο (μπάρα άρσης βαρών).

Ο Τίμοθι δήλωσε στην αστυνομία ότι ένας άγνωστος που φορούσε μάσκα νίντζα είχε εισβάλει στο σπίτι και δολοφόνησε τη μητέρα του.
Η αστυνομία και ο εισαγγελέας απέδωσαν κατηγορίες για τον φόνο της μητέρας του στον Τίμοθι, που επικαλέστηκε παραφροσύνη. Το 1989, ο Τίμοθι, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια· έχοντας ήδη εκτίσει δυόμισι χρόνια στη φυλακή περιμένοντας τη δίκης, καταδικάστηκε σε τριετή αναστολή· πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 2003.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν είχε πεθάνει από καρκίνο το 1999, αφήνοντας πίσω του 11 αναγνωρισμένα παιδιά και ένα νόθο… Ο βασιλιάς Χουσεΐν ουδέποτε μίλησε για τη σχέση του με την Κάμποτ· λέγεται, όμως, ότι μετά τον θάνατό του, στο πάντα κλειδωμένο συρτάρι του γραφείου του βρέθηκαν φωτογραφίες της ηθοποιού και ένα γράμμα που τον αποκαλούσε «έρωτα της ζωής της»… Χόλιγουντ!

ηθοποιόςΧόλιγουντCIAβασιλιάς ΙορδανίαςΙορδανίαειδήσεις τώρα