Ιστορία|21.09.2024 07:15

Ζωή σαν ταινία: Mίλησε με τον Χίτλερ, παντρεύτηκε έναν Τσόρτσιλ, τη λάτρεψε ο Κλίντον και πέθανε στην πισίνα του Ritz

Νίκος Τζιανίδης

Η ζωή της Πάμελα Χάριμαν θα μπορούσε να ήταν και ταινία: μίλησε με τον Χίτλερ, παντρεύτηκε τον μοναχογιό του Τσώρτσιλ την λάτρεψε ο Μπιλ Κλίντον και πέθανε στην πισίνα του Ritz στο Παρίσι!

Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν απολαύσει ζωή τόσο ξέχειλη από εμπειρίες και ένταση ώστε κάποια στιγμή να παραδεχτούν: «ναι, τώρα μπορώ να φύγω»… Η Πάμελα Χάριμαν είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις.

Η ζωή της θα μπορούσε να είναι θέμα για ρομαντικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα που θα συνδύαζε έρωτα, πάθη και ίντριγκα, ή και για τηλεοπτική σειρά του 21ου αιώνα με ιδιαίτερο σαπένς, σενάριο που θα προκαλούσε αντιδράσεις ως υπερβολικό και ερμηνεία απαράμιλλή με λαμπερή πρωταγωνίστρια, την Νικόλ Κλίοντμαν, για παράδειγμα! Τον 20ο αιώνα τον αφήσαμε απ’ έξω γιατί στα χρόνια του, η Πάμελα Χάριμαν έχτισε τον μύθο της· τι να της προσθέσουν στη ζωή της μια νουβέλα ή ένα σίριαλ τύπου «Δυναστεία»; Άλλωστε η ίδια από μόνη της ήταν ένας μύθος!

Η Πάμελα Χάριμαν γεννήθηκε στην Αγγλία το 1920 σε αριστοκρατικό περιβάλλον και μέχρι το τέλος της ζωής της, 77 χρόνια μετά, ήταν διάσημη και επιθυμητή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη· το… Ληξιαρχείο την είχε καταχωρημένη με τρεις γάμους, τα κουτσομπολίστικα έντυπα δεν προλάβαιναν να διασταυρώνουν τις σχέσεις της με ισχυρούς και πλούσιους άνδρες, ο Τρούμαν Καπότε την είχε συμπεριλάβει στη νουβέλα του «Answered Prayers», το ημιτελές κύκνειο άσμα του, στο οποίο απογύμνωσε με χαρά τις ζωές όλων των «δικών» του, και όταν εκείνη «έφυγε» από τον πεζό πια, για εκείνη, Κόσμο μας, ο Μπιλ Κλίντον έστειλε το «Air Force1» για να παραλάβει τη σορό της από το Παρίσι! Τι άλλο πια;

Κάλπασε στη ζωή, πηδώντας εμπόδια...

Η Πάμελα Χάρισον συνήθιζε να λέει: ««Γεννήθηκα σε έναν κόσμο όπου μια γυναίκα ήταν υπό πλήρη έλεγχο από τους άνδρες. Τα αγόρια πήγαιναν στο σχολείο και τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι, για να εκπαιδευτούν ως νοικοκυρές και μητέρες». Και η Πάμελα έσπασε τον συνεκτικό ιστό των ηθών της εποχής της και ρίχτηκε με μανία στη ζωή που επιθυμούσε.
Η Πάμελα Γεννήθηκε το 1920 στο Φάρνμπορο του Χαμσάιρ από τον Έντουαρντ Ντίγκμπι-11ο βαρόνο του Ντίγκμπι και την Κόνστανς Πάμελα Άλις.

Στα 12 της- λέγεται ότι- πήδηξε με το άλογό της πάνω από τον υπερμεγέθη φαλλό του γίγαντα Cerne Abbas, μια κολοσσιαίων διαστάσεων ανθρώπινη φιγούρα μήκους 55 μέτρων, λαξευμένη σε ένα βουνό κοντά στο χωριό Cern Abbas στο Ντόρσετ της Αγγλίας, λίγα μέτρα από το σπίτι της οικογένειας· η Πάμελα δεν κρατήθηκε: «Θεέ μου, είναι μεγάλο!» είπε με θαυμασμό χωρίς να διευκρινίσει αν μιλούσε για τον φαλλό ή για τον γίγαντα...

Ως έφηβη η Πάμελα γοητεύτηκε από την ιστορία της προγόνου της Τζέιν Ντίγκμπι, της οποίας οι ερωτικές περιπέτειες ήταν το θέμα συζήτησης στα σπίτια του «καλού κόσμου»: ενώ ήταν παντρεμένη με τον πολύ μεγαλύτερο της λόρδο Έλενμπρο, έκανε δεσμό και δύο παιδιά με τον πρίγκιπα Σβάρτσενμπεργκ της Αυστρίας, έγινε ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας (πατέρα του «δικού» μας Όθωνα) και τελικά παντρεύτηκε έναν Σύρο Σεΐχη υπό τον όρο να εγκαταλείψει το χαρέμι του…

Σε ηλικία 17 χρονών, η Πάμελα, μπήκε σε οικοτροφείο στο Μόναχο για έξι μήνες· εκεί γνώρισε τον Αδόλφο Χίτλερ μέσω της βρετανίδας ερωμένης του Φίρερ Γιούνιτι Μίτφορντ και όπως θα πει αργότερα «με γοήτευσε»· τα επόμενα χρόνια συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη. Αφού τελείωσε με τα μαθήματα σε Γαλλία και Γερμανία, η Πάμελα- χωρίς ποτέ να αποκτήσει τίτλο σπουδών- άρχισε να εκγυμνάζει τα ταλέντα της ως γοητευτική γυναίκα, καταλαβαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει ήταν να γοητεύσει κάποιους με πραγματική ισχύ. «Αν την βάλεις με δεμένα μάτια σε ένα δωμάτιο γεμάτο άνδρες, θα μπορούσε να εντοπίσει αμέσως τον πιο ισχυρό», έγραψαν γι’ αυτήν.

Από Τσώρτσιλ άρχισε...

Το 1939, ενώ εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών του Λονδίνου κάνοντας μεταφράσεις από τα γαλλικά στα αγγλικά, η 19χρονη Πάμελα γνώρισε τον Ράντολφ Τσώρτσιλ, τον μοναχογιό του Ουίνστον Τσώρτσιλ, έναν άνθρωπο κράμα αλαζονείας, υπερβολής και αλκοόλ, που όμως κινούνταν πάντα στη σκιά του θρυλικού πατέρα του. Ο Τσώρτσιλ της έκανε πρόταση γάμου το ίδιο απόγευμα που συναντήθηκαν εκτός Γραφείου κι εκείνη δεν το σκέφτηκε καν· παντρεύτηκαν στις 4 Οκτωβρίου του 1939 και δυο μέρες μετά που ο Ράντολφ Τσώρτσιλ εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων, γεννήθηκε ο γιος τους Ουίνστον. Ο Ράντολφ, το 1941 μετατέθηκε στο Κάιρο ακολουθώντας τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις κι εκεί επιδόθηκε στον τζόγο και στο ποτό. Για να ξεχρεώσει, ο Ράντολφ Τσώρτσιλ, υποχρέωσε τη σύζυγό του να πουλήσει τα γαμήλια δώρα της και πολλά άλλα από τα κοσμήματά της… Και εκείνη δεν έμεινε να τον περιμένει με το κέντημα στο χέρι…

Μετακόμισε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ακολουθώντας τον πεθερό της· ο λόρδος Μπίβερμπακ έγινε ο μέντοράς της, ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Φρανκλίνου Ρούσβελτ, Χάρι Χόπκινς, έγινε στενός φίλος της και ο αμερικανός Άβερελ Χάριμαν, ο πολιτικός, επιχειρηματίας και διπλωμάτης, έγινε εραστής της. Ο Χάριμαν ήταν ήδη παντρεμένος, αλλά η σύζυγός του είχε επιστρέψει στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Άβερελ ήταν 49 χρονών και η Πάμελα 20. Και τι σήμαινε αυτό; Η νεαρή βρετανίδα θεωρούσε τον Αμερικανό ως «τον πιο όμορφο άντρα που είχε δει ποτέ»! Με τον Χάριμαν να αναλαμβάνει όλα τα έξοδά της, άφησε τον γιο της με τα πεθερικά της και εγκαταστάθηκε στην πλατεία Γκρόσβενορ, όπου μεγαλούργησε…

Με όλους τα είχε καλά...

Η Πάμελα είχε παράλληλες σχέσεις με τον γείτονά της John Hay (Jock) Whitney, μετέπειτα πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βρετανία, και τον δημοσιογράφο του CBS Edward R. Murrow, ο οποίος ήταν ανταποκριτής στο Λονδίνο. Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αστέρι της Πάμελα έλαμπε τόσο φωτεινά που ο σνθέτης σερ William Walton είχε πει χαριτολογώντας ότι «η Πάμελα ήταν ο μόνος άνθρωπος στο Λονδίνο που έλαβε τρεις ξεχωριστές επιστολές από τους τρεις συμμετέχοντες στη Συμφωνία της Γιάλτας»… Το διαζύγιο με τον Ράντολφ Τσώρτσιλ ήρθε το 1946.

Ο Χάριμαν είχε γίνει στο μεταξύ πρεσβευτής στη Μόσχα και η πάμελα αποφάσισε να διασχίσει τη Μάγχη για να βρει μια πόλη με λιγότερα συμπτώματα από εκείνα της αρρώστιας του πολέμου· το Παρίσι ήταν αυτό ακριβώς που επιθυμούσε. Η Πάμελα εργάστηκε ως ανταποκρίτρια της «Daily Express» και άρχισε να έχει επαφές με τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ- όπως θα λέγαμε σήμερα· έπαιρνε το πρωινό της (brunch στις μέρες μας…) με τον Αλί Χαν γιο του Αγά Χαν (μετέπειτα σύζυγο της Ρίτα Χέιγουορθ), γευμάτιζε με τον κληρονόμο της αυτοκρατορίας της FIAT τον Τζιάνι Ανιέλι και δεν του χαλούσε χατίρι για ένα… ποτό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του (αργότερα ο Ανιέλι της αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και της παρείχε λιμουζίνα με σοφέρ…), δειπνούσε με τον ισπανό αριστοκράτη, τον μαρκήσιο Αλφόνσο ντε Πορτάγκο, με Τραπεζίτες και επιχειρηματίες και όταν κατάλαβε ότι ο Ανιέλι δεν είχε σκοπό να την παντρευτεί, έριξε τα θέλγητρά της στον βαρόνο ντε Ρότσιλντ της γνωστής οικογενείας, ενώ δοκίμαζε τις ερωτικές αποδόσεις και του «δικού» μας Σταύρου Νιάρχου, αλλά και του (τότε) διάσημου γάλλου συγγραφέα Μορίς Ντρουόν. Με τους συγγραφείς τα είχε καλά η Πάμελα… Κάποτε ο άγγλος συγγραφέας Σόμερσετ Μομ συμβούλευσε την Πάμελα: «Δεν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα να παντρευτείς;» κι εκείνη τον άκουσε.

Με παραγωγό του Μπρόντγουεϊ συνέχισε

Το 1959, έπειτα από μια θυελλώδη πορεία περίπου 40 χρόνων, η Πάμελα, παντρεύτηκε τον παραγωγό του Μπρόντγουεϊ Λίλαντ Χέιγουορντ και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Ο Χέιγουορντ ήταν πλούσιος και παντρεμένος, αλλά η πρώτη λεπτομέρεια αφορούσε την Πάμελα· την δεύτερη τη ρύθμισε ο Αμερικάνος… Η Πάμελα (πλέον) Χέιγουορντ έμεινε με τον σύζυγό της μέχρι τον θάνατό του, στις 18 Μαρτίου 1971. Από την επομένη της κηδείας του Χέιγουορντ κιόλας, η Πάμελα ήρθε σε επαφή με τον πρώην εραστή της, Άβερελ Χάριμαν (τότε 79 χρονών και χήρος)· άφησε τον Φρανκ Σινάτρα να περιμένει πάνω από το ακουστικό του τηλεφώνου του και τα… βρήκαν ξανά και παντρεύτηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1971, πάνω στα «εξάμηνα» του Χέιγουορντ…

Η νύφη 51 κι ο γαμπρός 79! Λεπτομέρειες… Και από τη Νέα Υόρκη, η Πάμελα, μετακομίζει στην Ουάσιγκτον DC. Ο Χάριμαν, κληρονόμος της οικογενείας των σιδηροδρόμων, ήταν- τι άλλο θα μπορούσε;- πλούσιος με ένα δυσθεώρητο κτήμα στη Βιρτζίνια και ιδιωτικό τζετ. Και η Πάμελα πλάι στον Χάριμαν ενεπλάκη και με την πολιτική. Ο τελευταίος γάμος της Πάμελα διήρκεσε μέχρι το θάνατό του συζύγου της το 1986. Στα επόμενα χρόνια, τα νομικά προβλήματα με τα παιδιά του Χάριμαν σχετικά με την κληρονομιά κυριάρχησαν στη ζωή της. Η Πάμελα βολεύτηκε με 115 εκατομμύρια δολάρια!

Και μιας και αναφέραμε την πολιτική. Η Πάμελα Ντίγμπι- Τσώρτσιλ -Χέιγουορντ- Χάριμαν ήταν έτοιμη να ερμηνεύσει τον τελευταίο της ρόλο ως grand dame της Ουάσιγκτον. Στήριξε τον Μπιλ Κλίντον και τον Αλ Γκορ στις εκλογές του 1992 δημιουργώντας ένα σύστημα συγκέντρωσης κεφαλαίων - μια επιτροπή πολιτικής δράσης. Το 1980, η Εθνική Δημοκρατική Λέσχη Γυναικών την ονόμασε «Γυναίκα της Χρονιάς» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την διόρισε πρέσβειρα στη Γαλλία το 1993. Η Συμφωνία του Ντέιτον υπογράφηκε στο Παρίσι το 1995 ενώ η Πάμελα υπηρετούσε στην Πόλη του Φωτός.
Και κάποτε όλα έχουν ένα τέλος… Η Πάμελα πέθανε, στα 76 της από εγκεφαλική αιμορραγία ενώ απολάμβανε το καθημερινό της μπάνιο στην πισίνα του υπερολυτελούς ξενοδοχείου Paris Ritz. Πού αλλού;

Η Πάμελα Χάριμαν «έφυγε» στις 5 Φεβρουαρίου του 1997 στο νοσοκομείο του Neuilly-sur-Seine. Το επόμενο πρωί μετά τον θάνατό της, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τοποθέτησε τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής στο φέρετρό της πάνω στην Αστερόεσσα· ήταν η πρώτη γυναίκα ξένη διπλωμάτης που λάμβανε αυτό το παράσημο. Ο Μπιλ Κλίντον έστειλε το Air Force One για να μεταφέρει τη σορό της στις ΗΠΑ και μίλησε στην κηδεία της, στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον, εξαίροντας τη προσφορά της με λέξεις βαρύγδουπες. Μίλησε και η Μαντλίν Ολμπράιτ η υπουργός των Εξωτερικών... Κι όσοι αποκαλούσαν την Πάμελα απλά«πόρνη» τούτες τις ώρες απλά σώπαιναν…

Η Πάμελα, άφησε πίσω της έναν θρύλο: τη σαγηνευτική, ζωηρή γυναίκα, που παρέσυρε ένα πλήθος διάσημων, πλούσιων και πανίσχυρων ανδρών στο πέρασμά της. «Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα. Τα πάντα στη ζωή, πιστεύω, είναι η τύχη και το timing- ο συγχρονισμός» είχε πει. «Προτιμώ να γράφουν άσχημα πράγματα για μένα», έλεγε, «παρά να με ξεχάσουν». Και σίγουρα έχει μείνει αξέχαστη.

Μπιλ Κλίντονειδήσεις τώραγυναίκαΟυίνστον ΤσώρτσιλΑμερικανός πρέσβηςΗνωμένες Πολιτείες