Ιστορία|29.09.2024 00:00

Ένα απίθανο αεροπορικό ατύχημα: αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα κι όμως προσγειώθηκαν με ασφάλεια!

Newsroom

Ήταν ένα απίθανο αεροπορικό ατύχημα, που συνέβη μια μέρα σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου του 1940, στον ουρανό της Αυστραλίας.

Δύο βρετανικής κατασκευής δικινητήρια αεροσκάφη «Avro Anson» της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας συγκρούστηκαν στον αέρα πάνω από το Μπρόκλεσμπι της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πού εντοπίζεται το «απίθανο»; Τα αεροσκάφη παρέμειναν κολλημένα μετά τη σύγκρουση και στη συνέχεια προσγειώθηκαν με ασφάλεια!

Η σύγκρουση είχε αχρηστεύσει τους κινητήρες του πάνω αεροπλάνου, αλλά εκείνοι του κάτω συνέχισαν να λειτουργούν, επιτρέποντας στα δύο αεροσκάφη να συνεχίσουν να πετούν. Ο πιλότος του πάνω αεροπλάνου διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να ελέγχει και το προσκολλημένο αεροσκάφος και έκανε επιτυχή αναγκαστική προσγείωση σε ένα κοντινό χωράφι. Και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος επέζησαν, ενώ μόνο ένας υπέστη ελαφρύ τραυματισμό. Το άνω «Anson» επισκευάστηκε και επέστρεψε στους αιθέρες. Το κάτω «Anson» παρέμεινε επί γης και χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Τα δύο αεροπλάνα πετούσαν σε ύψος 1000 ποδών (περίπου 300 μέτρα), όταν επιχείρησαν αναστροφή. Τότε ήταν που συγκρούστηκαν. Αργότερα ένας από τους πιλότους θυμόταν: «έλικες χτυπούσαν ο ένας τον άλλο και δάγκωναν τα καλύμματα του κινητήρα»!
Ωστόσο, ο πιλότος του πάνω αεροσκάφους, Λέοναρντ Γκράχαμ Φούλερ, 22 ετών, κατάλαβε ότι ήταν σε θέση να ελέγχει και τα δυο αεροσκάφη και άρχισε να αναζητεί τόπο για να προσγειωθεί.

Ο Φούλερ ταξίδεψε 8 χιλιόμετρα μετά τη σύγκρουση και στη συνέχεια έκανε επιτυχώς αναγκαστική προσγείωση σε ένα μεγάλο χωράφι!
Ο Φούλερ προήχθη μετά την επιτυχή προσγείωση, σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία, όμως (άμα σου μέλλει να πνιγείς, που λένε…) σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1944 όταν χτυπήθηκε από λεωφορείο ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του.
Ο έτερος πιλότος, ο Χιου Γκέβιν Φρέιζερ σκοτώθηκε το 1942, όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος του συγκρούστηκε με ένα δέντρο!
Στις 26 Ιανουαρίου του 2007 αναγέρθηκε μνημείο στον τόπο του σπάνιου ατυχήματος με έναν από τους κινητήρες του «Avro Anson».

σαν σημεραΑυστραλίαειδήσεις τώρααεροπλάνα