1914: Τα σύννεφα του Πολέμου φθάνουν στην Ελλάδα- Επικείμενη επιστράτευση, Παπαγάλοι και μικρές αγγελίες
Νίκος ΤζιανίδηςΈτος 1914 και τα σύννεφα του πολέμου σκοτεινιάζουν την Ελλάδα, οι κλαγγές των όπλων, όμως- ακόμα- ακούγονται μακριά- Η επικείμενη επιστράτευση, οι Παπαγάλοι και οι μικρές αγγελίες απασχολούν τους αναγνώστες...
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» και η καταιγίδα του Μεγάλου Πολέμου ξεσπάει στην Ευρώπη.
28 Ιουλίου του 1914: ημερομηνία που, όμως, αντιστοιχεί στις 13 Αυγούστου του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο που ακόμα δεν είχε εφαρμοστεί στην Ελλάδα· έτσι η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» με ημερομηνία 28 Ιουλίου του 1914 δεν ασχολείται με την κήρυξη του πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία αφού το γεγονός έχει συμβεί 16 μέρες πριν (η 28η Ιουλίου είναι η επίσημα καταχωρημένη ημερομηνία στην Ιστορία για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) και στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας, ξεχωρίζουν θέματα που αφορούν τη συμφορά που έμελλε να τυλίξει ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο.
Ο πόλεμος για τα... ενοίκια
Και πραγματικά, το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι έγκυρο. Έτσι, για την Ιστορία, να καταγράψουμε ότι η Ελλάδα εισήλθε στον Μεγάλο Πόλεμο ακριβώς τρία χρόνια μετά την κήρυξή του, τον Ιούνιο του 1917 και μετά έναν ολέθριο Εθνικό Διχασμό που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτά…
Και συνεχίζουμε το ταξίδι μας 100 χρόνια πίσω με πυξίδα την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Στο οπισθόφυλλο της εφημεριδας κυριαρχούν θέματα με τίτλους όπως: «Ο Φραγκίσκος κλαίει συντετριμμένος» (αναφέρεται στον αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ), «Ανετινάχθησαν μαζί (μαζή στην τότε ορθογραφία…) και Βέλγοι – Αφάνταστοι ηρωισμοί», και γενικά όλα τα θέματα αφορούν τον πολεμο: επιστράτευση στην Τουρκία, Νίκες των Γάλλων, μάχες που μαίνονται στο Βέλγιο που χτυπήθηκε από τους Γερμανούς, αλλά… Αλλά κάτω κάτω δεξιά είτε για να κλείσει το μονόστηλο, είτε γιατί οι ενδιαφερόμενοι πλήρωσαν για να έχουν εκείνον τον χώρο, ο πόλεμος… σβήνει με μια μικρή αγγελία: «ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ πλησίον της Ομονοίας και εν τη οδώ Πειραιώς 10 και Ζήνωνος1, τα δύο νεόδμητα πατώματα εκ 17 δωματίων ανατολικομεσημβρινών, με εγκατάσταση ηλεκτρικού και αεριόφωτος, λουτρού κτλ». Και καταλήγει η αγγελία: Δια Κλινικήν είνε καταλληλότατα»! Οι Κλινικές ελλείπουν από την πρωτεύουσα του 1914, πόλεμος έρχεται, σου λέει, να νοικιάσουμε στο κέντρο δυο ορόφους να υπάρχουν…
Και δεξιώς και προνοητικώς
Στο φύλλο της επομένης ημέρας, της 29ης Ιουλίου του 1914 δηλαδή, η πρώτη σελίδα έχει τα συνήθη θέματα για την εποχή. Βασικό τις φήμες περί επιστρατεύσεως. Το «ΕΘΝΟΣ» ξεκαθαρίζει: «Πρέπει να κατανοηθή καλώς, ότι παρέχουσι χειρίστην υπηρεσίαν εις την χώραν οι διαδίδοντες και αναγράφοντες φήμας περί αμέσου Ελληνικής επιστρατεύσεως. Η Ελλάς ουδένα έχει λόγον να επιστρατευθεί». Και αφού αναλυθεί το θέμα, καταλήγει: «Ούτω δ’ ευτυχώς πολιτεύεται η Κυβέρνησις, σωφρόνως πάντοτε και δεξιώς και προνοητικώς αντιμετωπίζουσα τας περιστάσεις». Και δεξιώς και προνοητικώς… ο Βενιζέλος.
Τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα θέματα; Χρονογράφημα με τα «Βάσανα των Πλουσίων», σύγχρονον αθηναϊκόν μυθιστόρημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, το σίριαλ της εποχής, δηλαδή, με τίτλο: «Η Τιμή του Αδελφού» και θεατρική κριτική για το έργο «Παπαγάλος», που όπως δημοσιεύεται “πέθανε αδόξως”: «Ο Πανευρωπαϊκός πόλεμος και οι αποχωρήσεις ένεκα τούτου πολλών ηθοποιών κληθέντων να υπερασπιστούν την πατρίδα των Γαλλίαν, μαζί με την πρώτην απομάκρυνσιν των κυριών του θιάσου, έδωσαν το πρώτον θανατηφόρον κτύπημα εις το πράσινον πτηνόν, το οποίον μέχρι της τελευταίας στιγμής είχε την δύναμη να γεννά επί σκηνής το αυγό του…».
- Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
- Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
- Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη