Ο Πρίγκιπας που τρόμαξε τους Γλίξμπουργκ: τον αποκήρυξαν, του έκλεισαν το δρόμο για έδρα στο Πανεπιστήμιο και στο τέλος τον άφησαν άταφο επί ένα χρόνο!
Νίκος ΤζιανίδηςΉταν ο πρίγκιπας Πέτρος, που τρόμαξε τη δυναστεία των Γλίξμπουργκ· τον αποκήρυξαν, του έκλεισαν το δρόμο για έδρα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο τέλος τον άφησαν άταφο!
Σεργιανίζοντας στον σιωπηλό χώρο των βασιλικών τάφων, στο Τατόι, περιπατώντας πλάι στη ματαιότητα των ανθρώπων, αφουγκράζεσαι την Ιστορία… «Πλούσιος ή πένης, βασιλεύς ή στρατιώτης…»… Σκοτεινά μηδενικά σε ένα λαμπρό απροσμέτρητο Σύμπαν.
Εκεί, τώρα μόνο σπαράγματα από μάρμαρο και ονόματα γαλαζοαίματων που, αναιδώς, τα σβήνουν οι καιροί.
Αναμετρώντας τους ενταφιασμένους, ο γνώστης και μελετητής της ιστορίας της βασιλικής οικογένειας θα εντοπίσει- εύκολα- έναν απόντα! Ο πρίγκιπας Πέτρος, γιος του πρίγκιπα Γεωργίου (Δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Α’ και Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης) και της Μαρίας Βοναπάρτη δεν αναπαύεται πλάι στις αυτών υψηλότητες των προγόνων του· ξέφυγε… Ή, το πιο σωστό: οι «δικοί» του δεν τον ήθελαν ούτε καν στη τελευταία κατοικία τους γείτονα! Γιατί; Διότι ήταν διαφορετικός από εκείνους!
Ο πρίγκιπας Πέτρος «έφυγε» ξεχασμένος από όλους κι από την Ιστορία περισσότερο, αλλά ένα εμπόδιο λησμονιάς του, υπάρχει ακόμα στη Γλυφάδα: οδός Πρίγκιπος Πέτρου. Ποιος, όμως, ήταν ο Πέτρος που ήθελε να γίνει Βασιλιάς, αλλά πέθανε ως… απλός πρίγκιπας;
Κανένα βασιλικό ελάττωμα...
Η Ελένη Βλάχου, εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινής», είχε σκιαγραφήσει τον Πέτρο με αυτές τις αράδες: «Με αθλητικό παράστημα, ξανθός, γελαστός, ο πρίγκηψ Πέτρος, γιος του πρίγκιπα Γεωργίου και της Γαλλίδας Μαρίας Βοναπάρτη, δεν είχε κληρονομήσει κανένα βασιλικό "ελάττωμα". Ούτε φιλοδοξίες είχε, ούτε διάθεση για μεγαλεία, ούτε τον απασχολούσε η πολιτική, ούτε η "ανώτερη" κοινωνία. Αντίθετα, είχε δημιουργήσει σωρεία εχθρών ύστερα από το γάμο του με μια όμορφη Ρωσίδα "σφραγισμένη" κομμουνίστρια, που του έκλεινε όλες τις πόρτες. Ειδικά τις ελληνικές».
Εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α' και γιος του πρίγκιπα Γεωργίου και της Μαρίας Βοναπάρτη, ο Πέτρος, έφτασε δύο φορές στο κατώφλι του Θρόνου της Ελλάδας: το 1917 πρώτα, όταν εξορίστηκε από την Ελλάδα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' και το 1941, μετά την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα, όταν ο Γεώργιος Β' τον όρισε Αντιβασιλέα.
Ο Πέτρος είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 1908 και στην Ελλάδα ήρθε μόλις στη δεκαετία του ’30! Κάτι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κάτι η Β’ Ελληνική Δημοκρατία, ήταν δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες στον τόπο μας… Ο Πέτρος έμεινε στη Δανιά- την πατρίδα του ουσιαστικά- και εντάχτηκε στη Βασιλική Φρουρά για τη βασική στρατιωτική θητεία και το 1934 έγινε Ανθυπολοχαγός.
Στα εφηβικά του χρόνια, ο Πέτρος ανέπτυξε ερωτική διάθεση για την αδελφή του Ευγενία και έπειτα από συμβουλές του διάσημου ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ αποφεύχθηκε αιμομικτική συνεύρεση και κατασίγασαν τα ερωτικά αισθήματα του ενός για τον άλλον.
Να σημειωθεί εδώ ότι, ο πατέρας του Πέτρου, πρίγκιπας Γεώργιος ήταν ομοφυλόφιλος, συζούσε με τον θείο του, πρίγκιπα Βαλντεμάρ της Δανίας, είχε ερωτικές σχέσεις με το Πρωθυπουργό της Γαλλίας Αριστίντ Μπριάντ και ουδέποτε ασχολήθηκε με τα παιδιά του…
Η πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του σε ελληνικό χώμα, ο Πέτρος, ήταν κατά την ανακομιδή των λειψάνων του θείου του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου της βασίλισσας της γιαγιάς του Όλγας και της θείας του Σοφίας, τον Νοέμβριο του 1936.
Πλούσιες σπουδές!
Ο Πέτρος φοίτησε στο Lycee Janson de Sailly και έλαβε πτυχίο Διδάκτωρος Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επίσης σπούδασε Ανθρωπολογία από το 1935 έως το 1936 στο London School of Economics. Το 1936, ο Πέτρος εντάχτηκε στο 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων και για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Κρήτη στην οποία ο πατέρας του είχε διατελέσει Ύπατος Αρμοστής.
Και από τότε αρχίζουν τα δύσκολα με τη βασιλική οικογένεια. Ο Πέτρος γνώρισε την κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη του Irina Aleksandrovna Ovtchinnikova, ρωσίδα παντρεμένη, διαζευγμένη μια φορά και όταν γνώρισε τον Πέτρο πρόσθεσε ακόμα ένα διαζύγιο στο… μητρώο της.
Η οικογένεια του Πέτρου αποδοκίμασε έντονα τη σχέση εκείνη με τη «Ρωσίδα», όπως την αποκαλούσαν με περιφρόνηση· μάλιστα παρομοίαζαν τον δεσμό του Πέτρου με εκείνον του Εδουάρδου Η’ της Βρετανίας με την δυο φορές διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.
Κι ο Πέτρος, για να ξεχαστεί, συνοδευόμενος από τη «Ρωσίδα» και έναν μαθητή του, άρχισε τα ταξίδια: Συρία, Περσία, Ινδία, στο (σημερινό) Πακιστάν. Ο Πρίγκιπας, με την ιδιότητα του Ανθρωπολόγου, διεξήγαγε έρευνα στις περιοχές της Λαχώρης, του Κουλού, του Λεχ και του Σριναγκάρ κι όταν φάνηκε ο δριμύς χειμώνας να καλπάζει σ’ εκείνα τα μέρη, εγκατέλειψαν τα ριζά των Ιμαλαΐων και βρήκαν καταφύγιο στη νότια Ινδία, στο Μαδράς, στην Κεϋλάνη. Εκεί, στο Μαδράς, ο Πέτρος νυμφεύθηκε την Ιρίνα Οβτσινίκοβα στο Προξενείο της Δανίας. Ο Πρίγκιπας δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει την ελληνική βασιλική αυλή ή τους γονείς του σχετικά με το γάμο.
Η βασιλική οικογένεια έμαθε για τον «ανάρμοστο» γάμο από τον Τύπο λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο πρίγκιπας Γεώργιος, στενοχωρήθηκε από την απόφαση του γιου του να μην ζητήσει από αυτόν ή από τον Βασιλιά την άδεια να παντρευτεί· αποκήρυξε τον Πέτρο και αρνήθηκε να έρθει σε επαφή μαζί του μέχρι τέλους της ζωής του! Η μητέρα του Πέτρου, η Μαρία Βοναπάρτη, πάλι, μιλούσε τακτικά μαζί του και του έστελνε χρήματα.
Προτίμησε τον Ελληνικό Στρατό
Ο πρίγκιπας Πέτρος και η Οβτσινίκοβα επέστρεψαν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 1939. Η γερμανική εισβολή στη Γαλλία το 1940 οδήγησε τον Πέτρο και τη σύζυγό του να εγκαταλείψουν το Παρίσι και να μετακομίσουν στην Ασίζη της Ιταλίας, αλλά και από εκεί «κυνηγήθηκαν» από τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας. Ο Πέτρος αρνήθηκε την πρόταση μαθητή του να ενταχτεί στο Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και προτίμησε να στρατευτεί στο Πεζικό της Ελλάδας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β' πίστευε ότι ο Πέτρος ήταν υστερόβουλος και κράτησε επιφυλακτική στάση απέναντί του· υποψιαζόταν ότι κάποιοι (Αριστεροί) κύκλοι ήθελαν να τον ρίξουν από τον θρόνο και να ανεβάσουν τον Πέτρο.
Όταν εισέβαλλαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, ο Πέτρος ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στην Κρήτη και κατόπιν στην Αίγυπτο. Ο Πέτρος ήταν ο μόνος που παρέμεινε στο Κάιρο, (οι υπόλοιποι κατέφυγαν στο Λονδίνο) έχοντας χριστεί «Εκπρόσωπος του Βασιλιά των Ελλήνων στη Μέση Ανατολή». Ο Πέτρος επανασυνδέθηκε με τη σύζυγό του (είχε καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη) στην Παλαιστίνη, την νυμφεύθηκε με θρησκευτικό γάμο με ελληνορθόδοξη τελετή, στην Ιερουσαλήμ· το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κάιρο, όπου ο Πέτρος σύστηνε τη γυναίκα του ως Πριγκίπισσα· αυτό θορύβησε τον Βασιλιά, ο οποίος δεν δίστασε να ενημερώσει το διπλωματικό σώμα ότι ο γάμος τους δεν αναγνωρίστηκε από τη Δυναστεία και ότι η Οβτσινίκοβα δεν είχε τον τίτλο της Πριγκίπισσας. Επίσης, ο Βασιλιάς έθεσε το ζευγάρι υπό παρακολούθηση. Συζητείτο τότε, ότι η «Ρωσίδα» ήταν μεν Ορθόδοξη, αλλά επιθυμούσε την επικράτηση των κομμουνιστών στην Ελλάδα… Πάντα το άλλοθι των καιροσκόπων ανοήτων για οποιαδήποτε πράξη τους ήταν ο «κομμουνιστικός κίνδυνος»…
Στη Ρώμη επικεφαλής στρατεύματος Μαορί
Το βασικό καθήκον του πρίγκιπα Πέτρου στη Μέση Ανατολή ήταν να αναδιοργανώσει τα υπολείμματα του Ελληνικού Στρατού· έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στις ερήμους της Αιγύπτου και της Λυβίης, στην εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία και στην εισβολή στην Ιταλία, παρήλασσε στη Ρώμη επικεφαλής στρατεύματος Μαορί και έπειτα, οι Σύμμαχοι, τον μετέθεσαν στην Κίνα για μερικούς μήνες. Και οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν ραγδαίες μετά την απελευθέρωση: Εμφύλιος, θάνατος του Γεωργίου Β’, άνοδος του Παύλου στον θρόνο και ο Πέτρος πίστεψε προς στιγμή, ότι εξάδελφός του Παύλος, θα αναγνώριζε τον γάμο του με την Οβτσινίκοβα. Ο Βασιλιάς συμφώνησε, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο πρίγκιπας Πέτρος θα αναγνώριζε επίσημα πως ο γάμος του στέρησε τα δικαιώματα στο θρόνο, κάτι που ο Πρίγκιπας αρνήθηκε. Ο Πέτρος απέρριψε την προσφορά και ο Παύλος του απαγόρευσε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ο πρίγκιπας Πέτρος και η Οβτσινίκοβα αποφάσισαν να μετακομίσουν από την Αίγυπτο στη Δανία· εκεί συνάντησαν τον εξερευνητή Henning Haslund-Christensen, που επρόκειτο να ηγηθεί αποστολής στην Κεντρική Ασία. Ζητήθηκε από τον Πέτρο να τεθεί επικεφαλής του θιβετιανού κλάδου· ο Πέτρος δέχτηκε. Ο Πρίγκιπας και η σύζυγός του ταξίδεψαν στο Θιβέτ, μελέτησαν τον τοπικό πολιτισμό, άρχισαν να μαθαίνουν τη γλώσσα των ντόπιων και κατέγραψαν τα ήθη και τα έθιμά τους. Η αποστολή ολοκληρώθηκε το 1952. Επόμενος σταθμός το Αφγανιστάν και ξανά τα Ιμαλάια. Τον Μάιο του 1956, το ζευγάρι έλαβε ειδοποίηση από την ινδική κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τη χώρα· οι Κινέζοι τους υποπτεύονταν για κατασκοπεία και η Ινδία δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με τον ισχυρό γείτονά της.
Μπλόκο για το Πανεπιστήμιο!
Και ο πρίγκιπας Πέτρος επέστρεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, όπου εκπόνησε διατριβή για την πολυανδρία. Το 1961, ο πρίγκιπας Πέτρος ήταν κοντά στο να αναλάβει θέση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά η ωμή παρέμβαση του Παλατιού του στέρησε την ευκαιρία. Το Πανεπιστήμιο των Αθηνών προσκάλεσε τον Πέτρο να δώσει διαλέξεις σε θέματα ανθρωπολογίας. Κάποιοι καθηγητές πρότειναν την εκλογή του πρίγκιπα Πέτρου στην έδρα της ανθρωπολογίας, όμως τα Ανάκτορα εξεδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους και μέσω του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζήτησαν από τον Πρίγκιπα να αρνηθεί την έδρα.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Παύλου, το 1964, ο Πέτρος ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β'. Ο Πέτρος θα ήταν κληρονόμος του θρόνου του Κωνσταντίνου Β' σύμφωνα με τους νόμους της διαδοχής, ωστόσο, η Βουλή των Ελλήνων τροποποίησε το Σύνταγμα προς όφελος του Βασιλιά. Ο πρίγκιπας Πέτρος, σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, αμφισβήτησε ανοιχτά τη νομιμότητα της συνταγματικής τροποποίησης και επιτέθηκε ανοιχτά στη χήρα του ξαδέλφου του Παύλου, την έντονα αντιδημοφιλή βασίλισσα Φρειδερίκη την οποία κατηγόρησε ότι είχε κακή επιρροή στον γιο της. Μετά τη ρήξη του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, ο Πρίγκιπας επέκρινε ανοιχτά τη συμπεριφορά του Βασιλιά και πρότεινε τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση , ωστόσο τον πρόλαβαν οι εξελίξεις: δικτατορία, κατάργηση της μοναρχίας και η ανακήρυξη της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας το 1974 και ο Πέτρος έμεινε με το όνειρο της ανόδου στον θρόνο.
Μετά την κατάργηση της μοναρχίας, ο πρίγκιπας Πέτρος ρευστοποίησε την περιουσία του στην Ελλάδα, κυρίως την μονοκατοικία του στη Γλυφάδα και έκτοτε, αυτός και η σύζυγός του περνούσαν το χρόνο τους μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Κοπεγχάγης κι όσο έφευγαν τα χρόνια, η σχέση του ζευγαριού έφθινε και τελικά αποφάσισαν να χωρίσουν χωρίς όμως να το επισημοποιήσουν. Η Οβτσινίκοβα μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ και ο Πέτρος έκανε δεσμό με νεαρή Αγγλίδα.
Άταφος επί 340 ημέρες!
Και ταξίδεψε και πάλι στο Θιβέτ ο Πέτρος, με προτροπή της κινεζικής κυβέρνησης αυτή τη φορά, συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα και σχεδίαζε ακόμα μια επίσκεψη στα Ιμαλάια, για να κινηματογραφήσει τις περιοχές που είχε επισκεφτεί στα νιάτα του, όμως τον σταμάτησε η μοίρα: πέθανε από ενδοκρανιακή αιμορραγία στο Λονδίνο στις 15 Οκτωβρίου του 1980 σε ηλικία 72 χρονών· το σώμα του παρέμεινε άταφο επί σχεδόν έναν χρόνο (340 ημέρες) μέχρι να αποφασιστεί το πού θα ενταφιαστεί· στη διαθήκη του ζήτησε να ταφεί πλάι στα μέλη της οικογένειάς του στο Τατόι, με την προϋπόθεση ότι εκεί θα ενταφιαζόταν και η χήρα του, όταν πέθαινε. Ο Πέτρος συμβιβαζόταν ότι η επιγραφή στον τάφο της θα την περιέγραφε ως «Ιρίνα, σύζυγος του πρίγκιπα Πέτρου, Αλεξάντροβνα Οβτσινίκοβα» και όχι Ελληνίδα Πριγκίπισσα.
Ο Νικόλαος Νικολούδης, στο βιβλίο του «Πρίγκιπας Πέτρος – Η περιπετειώδης ζωή ενός ταλαντούχου Έλληνα γαλαζοαίματου» εκδόσεις Σταμούλη, περιγράφει τον Πέτρο: Αν και γαλαζοαίματος, δεν διακρινόταν από έπαρση ή αλαζονεία αλλά από μετριοφροσύνη και παρατηρητική διάθεση που αποτυπώνεται στα κείμενά του. Ανέπτυξε αξιόλογο επιστημονικό έργο, με έμφαση στην “έρευνα πεδίου”, γεγονός σπάνιο για άτομα της κοινωνικής του προέλευσης»...
«Εδώ και εκατομμύρια χρόνια τα λουλούδια παράγουν αγκάθια», γράφει ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί στον Μικρό του Πρίγκιπα. Ο πρίγκιπας Πέτρος κατάλαβε ότι οι βασιλιάδες της οικογένειάς του, ήταν μόνο αγκάθια!
- Ζοφερή προειδοποίηση ΓΓ ΝΑΤΟ για Ρωσία: Να αποτραπεί ο επόμενος μεγάλος πόλεμος – Δεν είμαστε έτοιμοι γι αυτό που έρχεται
- Στη Δαμασκό ο Καλίν: Θα συναντήσει τον Τζολάνι, μαζί με Καταριανό αξιωματούχο
- Στάση εργασίας και στον ΗΣΑΠ: Οι ώρες που «τραβά χειρόφρενο» ο Ηλεκτρικός την Παρασκευή
- Ιστορική ανακάλυψη σε ελληνικό μοναστήρι: Στο «φως» η μοναδική προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου!