Ιστορία|20.01.2020 15:07

Φάκελος «Μπάκιγχαμ»: Οταν ο Εδουάρδος Η’ άφησε τον θρόνο για μια παντρεμένη Αμερικανίδα

Γεώργιος Σαρρής

Ποτέ δεν έλειψαν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ τα σκάνδαλα. Ακόμη και η ίδια η ανάρρηση στον θρόνο της Ελισάβετ Β’, την 6η Φεβρουαρίου 1952, προήλθε εξαιτίας ενός σκανδάλου. Η γραμμή διαδοχής άλλαξε όταν ο θείος της, Εδουάρδος Η’, δημοφιλής βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτοκράτορας της Ινδίας, ερωτεύτηκε σφόδρα την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον, μια κοινή θνητή. Η σχέση τους ήταν επεισοδιακή.

Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1931, όταν εκείνη ήταν ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, έναν Αγγλοαμερικανό πρώην αξιωματικό. Γρήγορα έγιναν εραστές, κάτι που ανησύχησε πολύ το Παλάτι. Λίγο καιρό αργότερα η Σίμπσον παίρνει διαζύγιο. Σε μια δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπάκιγχαμ, ο (ακόμη πρίγκιπας εκείνο τον καιρό) Εδουάρδος την παρουσίασε στους γονείς του. Εκείνοι εξοργίστηκαν, πρώτιστα από το γεγονός ότι ο γιος τους είχε επιλέξει μια γυναίκα που είχε πάρει ήδη δύο διαζύγια. Προφανώς και δεν θα ενέκριναν μια τέτοια σχέση. Εκείνος όμως επέμενε. Οταν στέφθηκε βασιλιάς θέλησε να την πάρει επίσημα ως γυναίκα του. Το ανακοίνωσε λοιπόν στον πρωθυπουργό Μπόλντγουιν. Εκείνος κούνησε το κεφάλι του προβληματισμένος. Του εξήγησε ότι η εκλεκτή της καρδιάς του δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή από την αγγλική κοινωνία ως βασίλισσα και πως οι επιθυμίες του λαού θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

(copyright: AP image)

Ο Εδουάρδος, βλέποντας τη δημοφιλία του μέρα με τη μέρα να χάνεται εξαιτίας της προσωπικής του ζωής, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Στις 11 Δεκεμβρίου 1936 δηλώνει επισήμως ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του προκειμένου να παντρευτεί τη Σίμπσον. Μετά την παραίτηση πήρε τη γυναίκα της ζωής του, όπως αποδείχθηκε, και έφυγαν από τη χώρα. Εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και στις 3 Ιουνίου 1937 παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένοι μέχρι τον Μάιο του 1972, όταν ο Εδουάρδος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας ενός άλλου πάθους, του τσιγάρου. Ο Εδουάρδος Η’ και η Γουάλις δεν απέκτησαν ποτέ απογόνους. Τη θέση του στον θρόνο είχε πάρει από τότε που παραιτήθηκε ο αδελφός του Γεώργιος ΣΤ’, ο οποίος κυβέρνησε από τις 11 Δεκεμβρίου 1936 έως τις 6 Φεβρουαρίου 1952, καθώς εκείνη την ημέρα απεβίωσε, επίσης εξαιτίας του καρκίνου. Από τον γάμο του με την Ελισάβετ Αντζελα Μαργαρίτα Μπόουζ-Λάιον (γνωστή ως βασίλισσα Ελισάβετ η Βασιλομήτωρ), που διετέλεσε και τελευταία αυτοκράτειρα της Ινδίας, προέκυψαν δύο κοριτσάκια: η Ελισάβετ Β’ και η τέσσερα χρόνια μικρότερή της Μαργαρίτα. Σε ηλικία μόλις 27 ετών και εξαιτίας του σκανδαλώδους για τα ήθη του Παλατιού έρωτα του θείου της, η Ελισάβετ θα αναλάβει το βασίλειο.

(copyright: AP image)

Ένα άβολο θέμα για το Μπάκιγχαμ:  Η σχέση του με τον ναζισμό

Βίντεο δείχνει τη σημερινή Βρετανίδα μονάρχη να χαιρετάει με υψωμένο το χέρι της.

Ενα από τα πλέον άβολα θέματα για το Μπάκιγχαμ εδώ και πολλά χρόνια είναι η σχέση της βασιλικής οικογένειας με τον ναζισμό. Το 2015 διέρρευσε ένα ασπρόμαυρο βίντεο που προέρχεται από τη μακρινή δεκαετία του 1930 και δείχνει την περίπου έξι ετών τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ Β’ (τη σημερινή μονάρχη δηλαδή) να υψώνει καθαρά το χέρι της χαιρετώντας ναζιστικά.

Μαζί με τον Αδόλφο Χίτλερ λίγο πριν ξεσπάσει ο Β᾽Παγκόσμιος. Η φωτό που ακόμα στοιχειώνει το παλάτι

Μάλιστα, φαίνεται και ο θείος της, βασιλιάς Εδουάρδος Η’, να την ενθαρρύνει. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένα φιλμ που τραβήχτηκε σχεδόν οκτώ δεκαετίες πριν και περιλαμβάνεται στο προσωπικό οικογενειακό αρχείο της βασίλισσας αξιοποιείται με τον τρόπο αυτό» έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ, ενώ άνθρωποι από το περιβάλλον της προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι πιθανότατα δεν γνώριζε καν τη σημασία της χειρονομίας. Σίγουρα, όμως, κάποιος της την είχε δείξει…

Το ζευγάρι τη δεκαετία του '60 στο σπίτι του στη Γαλλία

[Κείμενο από την ειδική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, με τίτλο «Μυστικά & Σκάνδαλα στο Μπάκιγχαμ» - Οι έρωτες, τα πάθη, τα μίση και οι δολοπλοκίες που κλόνισαν το παλάτι]

Βασίλισσα ΕλισάβετΜπάκιγχαμ