Σαν σήμερα: Πρωταπριλιά πεθαίνει ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' και δεν το πιστεύει κανείς
1η Απριλίου: Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και οσίου Μακαρίου. Πρωταπριλιά σήμερα και οι καθ' έξιν ψεύτες γιορτάζουν. Μια μέρα σαν σήμερα, το 1947, πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β', αλλά ποιος να το πιστέψει;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πρωταπριλιά σήμερα και προσέξτε μην σας πουν ότι κορονοϊός δεν υπάρχει ή πως τα εμβόλια σκοτώνουν, θα προσπαθούν να σας γελάσουν, σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας. Η «Πρωταπριλιά» και τα καλοπροαίρετα ψέματά της, λέγεται ότι, έχει τις ρίζες της στους Κέλτες ψαράδες που άρχιζαν την δραστηριότητά τους στην 1η Απριλίου και μ’ αυτήν ξεκινούσαν και τις υπερβολές για τα κατορθώματά τους.
Μια δεύτερη, επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι έως το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν την 1η Απριλίου. Τότε όμως, επί βασιλείας του Καρόλου του ΙΧ, η ημερομηνία άλλαξε και η πρώτη μέρα του νέου έτους θα εορταζόταν από εδώ και πέρα την 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι… ρομαντικοί παλαιομοδίτες συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν! Έτσι άρχισε το έθιμο, που έχει φθάσει μέχρι τις μέρες μας. Να μην ξεχνάμε πως για πολλούς η «πρωταπριλιά» είναι καθημερινότητα…
Διαβάστε επίσης: Πρωταπριλιά 2020: Όλη η αλήθεια της ημέρας με τα ψέματα
Στην Ελλάδα έφθασε το έθιμο σχεδόν αναλλοίωτο: Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει κακοτυχία τον υπόλοιπο χρόνο.
Μα αλήθεια, πέθανε ο βασιλιάς;
Πρωταπριλιά του 1947 και ουδείς, στην Αθήνα, πίστεψε την είδηση που είχε αρχίσει να διαδίδεται από το μεσημέρι: «Πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος»! Η είδηση για τον θανάτου του Γεωργίου άρχισε να γίνεται κάπως πιστευτή από τους Έλληνες, όταν το ραδιόφωνο άρχισε να μεταδίδει πένθιμα εμβατήρια. Στις παραμονές του θανάτου του Γεωργίου Β΄ είχε επίσημα ενσωματωθεί η Δωδεκανήσος στην Ελλάδα.
Μάλιστα δυο μέρες πριν από τον θάνατό του, ο Γεώργιος, είχε εγκατασταθεί στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Σπύρο Μελά, που είχε παραστεί στην επίσημη τελετή της Ρόδου, δύο «κακά σημάδια» προοιώνιζαν ότι κάτι κακό θα συνέβαινε: Η ασυνήθιστα βαριά ομίχλη που επικρατούσε στη Ρόδο και το γεγονός ότι η ελληνική σημαία κατά την επίσημη πρώτη έπαρση της στο νησί των Ιπποτών, μπερδεύτηκε στον κοντό!
Τι να μετρήσουν οι προλήψεις όμως μπροστά σε μια ανατριχιαστική «προφητεία» που είχε προηγηθεί έξι μήνες νωρίτερα. Ένα μέντιουμ της εποχής, η γερόντισσα Δέσποινα, που σ' ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα του Κολωνακίου δεχόταν από τον Μποδοσάκη και τον Τσουδερό μέχρι τον Πλαστήρα και μέλη της βασιλικής οικογένειας για να τους προβλέψει το μέλλον, είχε προβλέψει ή καλύτερα προειδοποιήσει για τον θάνατο του βασιλιά!
Ο ιστορικός και πολιτικός Σπύρος Μαρκεζίνης έχει γράψει για την «προφητεία» σε ένα από τα βιβλία του, που σύμφωνα μ’ αυτήν, αν κατά την επιστροφή του από την εξορία, ο βασιλιάς Γεώργιος, δεν περνούσε πρώτα από την Τήνο για να προσκυνήσει τη Μεγαλόχαρη θα πέθαινε μέσα σε έξι μήνες. Και έτσι έγινε! Την Πρωταπριλιά, λοιπόν, ο βασιλιάς πέθανε, όπως έδειξαν τα «σημάδια» κι όπως προείπεν η γερόντισσα, αλλά ουδείς το πίστεψε. Την επόμενη μέρα χρειάστηκε να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Πολιτικό Γραφείο του Βασιλέως, δίνοντας λεπτομέρειες για τον βασιλικό θάνατο.
Επίσης σαν σήμερα 1η Απριλίου: Η οργάνωση ΕΟΚΑ αρχίζει ένοπλο αγώνα (1955) για ανεξαρτησία της Κύπρου από τη Μεγάλη Βρετανία.
-Κηδεύεται με ύψιστες τιμές και με τους αρχηγούς κρατών να συνωστίζονται πλάι στο φέρετρο, ο στρατάρχης της νίκης και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1969).
Διαβάστε επίσης: ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ: Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΧΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΓΓΛΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΛΗΣΤΕΨΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr