Σαν σήμερα: Βυθίζεται το Lusitania παρασύροντας στον βυθό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τις ΗΠΑ
7 Μαΐου. Το αγγλικό υπερωκεάνιο RMS Lusitania βυθίζεται, το 1915, από γερμανικό υποβρύχιο και παρασύρει τις ΗΠΑ στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το RMS Lusitania (Λουζιτάνια) βυθίζεται από το γερμανικό υποβρύχιο U20 στις 7 Μαΐου του 1915 και προκαλεί την αφορμή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την είσοδό τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το υπερωκεάνιο Λουζιτάνια - αγγλικών συμφερόντων - μετέφερε στα αμπάρια του εκρηκτικά και πολεμοφόδια, ακολούθησαν στον υγρό του τάφο 1.201 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων και Αμερικανών πολιτών. Το γεγονός υπήρξε μια από τις αφορμές για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαβάστε επίσης: «Βρετανικός»: Γιατί οι προληπτικοί δεν θα έμπαιναν ποτέ στο πλοίο που βυθίστηκε από νάρκη
Το υπερωκεάνιο, που θεωρείτο το καμάρι της ναυπηγικής βιομηχανίας, ταξίδευε από τη Νέα Υόρκη προς το Λίβερπουλ. Περίπου μετά τις 2 το μεσημέρι της 7ης Μαΐου, το πλοίο βρισκόταν 6 μίλια ανοιχτά από τις νότιες ακτές της Ιρλανδίας, όταν μια τορπίλη πέτυχε το σκάφος στη δεξιά πλευρά. Την έκρηξη ακολούθησε μία δεύτερη πιο ισχυρή, που έσχισε στα δύο το σκάφος.
Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 20 λεπτά και 1.201 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 4 Έλληνες ενώ δύο ακόμα διασώθηκαν. Η επίθεση του γερμανικού υποβρυχίου προκάλεσε ταραχή στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.
Η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το γεγονός υποδαυλίζοντας την έκρηξη οργής ενάντιον των Γερμανών, ακόμα και με αφίσες, που καλούσαν σε εκδίκηση για το «Λουζιτάνια». Αυτό αποδείχτηκε αποτελεσματικό στην Ιρλανδία, όπου η στράτευση δεν ήταν υποχρεωτική. Παράλληλα, βοήθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον να δρομολογήσει τη διαδικασία για να μπουν - το 1917 - οι ΗΠΑ στον Μεγάλο Πόλεμο. Ακραία σενάρια υποστηρίζουν ότι το «Λουζιτάνια» εγκαταλείφθηκε στη τύχη του, σύμφωνα με ένα σχέδιο του Τσώρτσιλ, για να υποχρεωθούν να μπουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο.
Οι Βρετανοί για πολλές δεκαετίες αρνούνταν ότι το πλοίο μετέφερε πυρομαχικά, γεγονός που θα το καθιστούσε «νόμιμο στόχο» για τα γερμανικά υποβρύχια και θα ανέτρεπε την επιχειρηματολογία για την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο. Τελικά, μόλις τη δεκαετία του 1970 η Βρετανία παραδέχτηκε ότι στο πλοίο υπήρχαν 4.200 κιβώτια φυσιγγίων για μικρά όπλα, 3.250 πυροκροτητές με φιτίλι και 1.248 κιβώτια που περιείχαν 5.000 κελύφη οβίδας.
Επίσης οι άγνωστοι θησαυροί, που βυθίστηκαν μαζί με το «Λουζιτάνια», εξάπτουν τη φαντασία και ακόμα και σήμερα τροφοδοτούν ιστορίες που κινούνται στα όρια του μύθου. Για παράδειγμα οι αμύθητης αξίας πίνακες ζωγραφικής, που είχε στην καμπίνα του με αριθμό D26, ο συλλέκτης έργων τέχνης σερ Χιου Λέιν (Hugh Lane). Αυτόπτης μάρτυς είχε ιστορήσει χρόνια μετά το ναυάγιο ότι είχε δει έργα των Ρούμπενς, Μονέ, Ρέμπραντ και Τισιάνο. Να σημειώσουμε πως ανάμεσα στους διασωθέντες του ναυαγίου υπήρχε και ο ναύτης Τζορτζ Μπιούτσαμπ, που είχε επιβιώσει τρία χρόνια πριν και από το ναυάγιο του Τιτανικού!
Επίσης σαν σήμερα: Το 1824, πραγματοποιείται η παγκόσμια πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Βιέννη, υπό την εποπτεία του συνθέτη.
Το 1832, αναγνωρίζεται με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Το 1960, στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, καταρρίπτεται ένα αεροσκάφος «U2» από τους Σοβιετικούς. O Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πιλότος, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, βρίσκεται στα χέρια των Σοβιετικών.
Τέλος σήμερα στην Ελλάδα είναι Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες της Αεροπορίας Στρατού. Η 7η Μαΐου έχει επιλεγεί συμβολικά, διότι είναι η ημερομηνία υπογραφής του Π.Δ. 107/1998, περί συγκρότησης του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr