Σαν σήμερα 27 Μαΐου: Το θρυλικό γερμανικό θωρηκτό Μπίσμαρκ κοιμάται με τα ψάρια…
27 Μαΐου 1941: Το εντυπωσιακό γερμανικό θωρηκτό «Μπίσμαρκ» βυθίζεται στον βόρειο Ατλαντικό από βρετανικά πολεμικά πλοία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το εντυπωσιακό θηριώδες πλοίο είχε αντέξει αδιανόητα χτυπήματα. Δεκάδες βρετανικά πολεμικά το σφυροκοπούσαν εδώ και ώρες· στο τέλος εκεί κατά τις 10:30 το πρωί στις 27 Μαρτίου του 1941, το «Μπίσμαρκ» χάνεται στα κύματα του Ατλαντικού. Το «ισχυρότερο θωρηκτό του εχθρού» δεν υπάρχει πια και το γεγονός από μόνο του παίρνει μυθικές διαστάσεις. Λίγες μέρες πριν, το «Μπίσμαρκ», είχε στείλει στο βυθό το «ανίκητο» βρετανικό θωρηκτό «Χουντ» μαζί με 1.415 ψυχές. Και η εκδίκηση έγινε εμμονή. Αναγνωριστικό αεροσκάφος εντόπισε το γερμανικό πολεμικό πλοίο, έδωσε τη θέση του και τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα χρόνου.
Διαβάστε επίσης: Απίστευτο: To παιχνίδι της μοίρας για δυο στρατιώτες που θα ζήλευε κι ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος
Από το βράδυ της 26ης Μαΐου μέχρι το πρωί της επομένης το «Μπίσμαρκ» χτυπήθηκε ανηλεώς από τορπίλες αεροπλάνων, οβίδες και τορπίλες πλοίων. Παρά τα 400 βλήματα που δέχτηκε το «Μπίσμαρκ» ακόμα έπλεε! Μέλη του πληρώματός του πυροδότησαν εκρηκτικά στην προσπάθειά τους να το βυθίσουν οι ίδιοι· μάταιος κόπος. Το «Μπίσμαρκ» ψυχορραγούσε, αλλά ακόμη άντεχε! Η «χαριστική βολή» ήρθε από το βρετανικό καταδρομικό «Ντορσετσάιρ»: δυο τορπίλες και το γερμανικό θωρηκτό παραδίδεται στον υγρό τάφο του.
Το «Μπίσμαρκ» είχε το όνομα του καγγελάριου Ότο φον Μπίσμαρκ, του ανθρώπου που πρωτοστάτησε για τη γερμανική ενοποίησης του 1871. Ήταν γερμανικό σκάφος επιφανείας, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του. Από τη βύθιση του πλοίου επέζησαν 114 άνδρες από 2.200 ανδρών του πληρώματος.
Το 1959 ο Κ. Σ. Φόρεστερ (C. S. Forester) συνέγραψε το μυθιστόρημά του «Last Nine Days of the Bismarck» (Οι εννιά τελευταίες ημέρες του Μπίσμαρκ). Το 1960 το μυθιστόρημα αυτό έγινε η βάση της ταινίας «Sink the Bismarck!» (ελληνικός τίτλος Βυθίσατε το Βίσμαρκ!), ταινία που άφησε εποχή.
Επίσης σαν σήμερα: Το 1942 Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό δρόμο της Πράγας («Επιχείρηση Ανθρωποειδές») και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της Γκεστάπο, Ράινχαρτ Χάιντριχ, που θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα.
Το 1960 στην Τουρκία, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Ο Τζελάλ Μπαγιάρ καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961, αλλά η ποινή του μετατράπηκε, εξαιτίας της ηλικίας του, σε ισόβια· αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία του 1966 και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 103 ετών, το 1986. Ο Μεντερές και ακόμα δύο μέλη της κυβέρνησης απαγχονίστηκαν από τους πραξικοπηματίες.
Το 1963 - Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες Ελλήνων γιατρών αλλά και άλλων χωρών, ενώ ο σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας Γιώργος Σωτηρχόπουλος, ανακαλύπτεται αναίσθητος σε λεωφόρο της Θεσσαλονίκης!
Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Λαμπράκη: Ο γιος του και αυτόπτες μάρτυρες μιλούν στο ethnos.gr
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr