Σαν σήμερα 13 Ιουνίου: Ο Ρήγας Φεραίος εκτελείται μαζί με συντρόφους του
13 Ιουνίου του 1798. Ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του εκτελούνται στο Βελιγράδι και τα πτώματά τους πετιούνται στον Δούναβη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ήταν 13 Ιουνίου (με το νέο ημερολόγιο 24), όταν ο Ρήγας Φεραίος – Βελεστινλής υπέγραφε – εκτελείται δια στραγγαλισμού με τους συντρόφους του και τα πτώματά τους ρίχνονται στα νερά του Δούναβη.
Ο Ρήγας γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας (όπου η αρχαία πόλη Φεραί) το 1757. «Ρήγας» είναι το βαπτιστικό του όνομα, το οποίο ήταν πολύ συνηθισμένο τότε στην περιοχή της Μαγνησίας. Ο Ρήγας, γνωστός στο Βελεστίνο ως γιος του Κυρίτση, όταν βρέθηκε στο γειτονικό Πήλιο, μαθητής, έγινε εκεί περισσότερο γνωστός ως «Ρήγας Βελεστινλής». Πήρε λοιπόν και κράτησε το Βελεστινλής ως επώνυμο, και σε όλα τα έργα του υπογράφεται «Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός».Ο Ρήγας ήταν ίσως από ευκατάστατη οικογένεια γι’ αυτό και τον έστειλαν στο γειτονικό Πήλιο να μάθει γράμματα. Στη Ζαγορά του Πήλιου λειτουργούσε τότε το καλύτερο σχολείο της περιοχής. Ο Ρήγας βρήκε εκεί καλούς δασκάλους και πήρε την καλύτερη μόρφωση που μπορούσε να πάρει τότε ένας φιλομαθής Θεσσαλός. Διδάχθηκε τα «καλά γράμματα» της εποχής, αλλά και κάποιες «επιστημονικές» γνώσεις.
Διαβάστε επίσης: Επανάσταση 1821. Η Ιστορία του Ελληνικού ξεσηκωμού από τη Διασπορά
Ο Ρήγας ήταν 12 χρονών περίπου, όταν ξέσπασαν τα Ορλοφικά (1769-1774) και ο αναβρασμός του πρώτου Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Ο Ρήγας πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, μετά το 1774, όπου μαθαίνει ξένες γλώσσες και αυξάνει τις γνώσεις του κοντά στους Φαναριώτες. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Βλαχία, όπου υπήρχε κάποια ελευθερία και γειτνίαζε με την Ευρώπη. Εκεί διορίστηκε γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας, Νικολάου Καρατζά. Το 1790 ο Ρήγας είχε την ευκαιρία να βρεθεί για 6 περίπου μήνες στη Βιέννη. Τον πήρε μαζί του από το Βουκουρέστι, ως διερμηνέα και «γραμματικό» του, ένας ανώτερος αξιωματούχος· ο Ρήγας ως συνοδός και διερμηνέας του έζησε μαζί του την μεγάλη ζωή της Βιέννης και είχε εκεί υψηλές γνωριμίες. Στη Βιέννη τυπώνει, πρώτα, μια σειρά από χάρτες (όπως την «Χάρτα της Ελλάδος»), μετά το «Νέος Ανάχαρσις» και έπειτα το «Ηθικός Τρίπους», ο «Θούριος» κ.ά. Πριν ξεκινήσει από την Βιέννη για να κατέβει στην Ελλάδα το 1797, τυπώνει μυστικά σε χιλιάδες αντίτυπα την Διακήρυξη που θα απευθύνει, προς όλες τις κατευθύνσεις, η Επανάσταση συνοδευμένη από τον Καταστατικό Χάρτη της δημοκρατικής κοινοπολιτείας που θα εγκαθιδρυθεί στην ελεύθερη επικράτεια και θα ονομάζεται «Ελληνική Δημοκρατία». Τα κιβώτια με τα επαναστατικά έντυπα στάλθηκαν, ως εμπορεύματα δήθεν, από την Βιέννη στην Τεργέστη, λιμάνι τότε της Αυστρίας. Και ενώ είχε πάρει διαβατήριο από την αυστριακή αστυνομία με σκοπό να κατέβει στην Ελλάδα, όταν φθάνει και ο ίδιος στην Τεργέστη συλλαμβάνεται έπειτα από προδοσία του Έλληνα εμπόρου Δημητρίου Οικονόμου. Την παραμονή της μεταγωγής του για την Βιέννη, ο Ρήγας επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Τελικά οδηγούνται στη Βιέννη 1 μήνα περίπου αργότερα.
Ισχυρή φρουρά παρέλαβε, σιδηροδεμένους, τον Ρήγα και εφτά συντρόφους του από τις φυλακές της Βιέννης, τους οδήγησε στο Σεμλίνο, παραδουνάβιο φρούριο της Αυστρίας τότε, και αργότερα τους παρέδωσε στο αντικρινό φρούριο του Βελιγραδίου, στον εκεί Τούρκο διοικητή.
Ύστερα από 40 περίπου μέρες βασανιστηρίων, ήρθε το σχετικό φιρμάνι από την Κωνσταντινούπολη και τους στραγγάλισαν και πέταξαν τα κορμιά τους στον Δούναβη (1798).
Διαβάστε επίσης: Πρωτότυπο υλικό για τον Ρήγα Φεραίο δωρίζει στον ομώνυμο δήμο το ΑΠΘ
Ο Ρήγας χαρακτηρίζεται εθνεγέρτης, διότι με το «Θούριο» , τη «Χάρτα» του, το «Σύνταγμά» του συνέβαλε σημαντικά στην αφύπνιση των συνειδήσεων των σκλαβωμένων Ελλήνων. Τόνωσε το ηθικό τους πως με τις δικές τους δυνάμεις θα αποκτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία και τους δίδαξε τον τρόπο με τον οποίο θα την αποκτούσαν.
Πηγή: library-zagora.gr
Επίσης μια μέρα σαν σήμερα
Το 1917 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιείται η πιο θανατηφόρα γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Λονδίνο, με απολογισμό 162 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών, και 432 τραυματισμούς.
Το 1952 ένα σουηδικό Douglas DC-3 καταρρίπτεται από σοβιετικό μαχητικό MiG-15.
Τέλος μια μέρα σαν σήμερα, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Λευκοπάθεια, που καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2014 και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τις συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και διακρίσεων, που υφίστανται οι πάσχοντες από λευκοπάθεια, γνωστοί και στη χώρα μας ως αλμπίνοι. Επίσης κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου η διεθνής κοινότητα του σόφτμπολ γιορτάζει το αγαπημένο της άθλημα, με αφορμή την ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στις 13 Ιουνίου του 1991.
Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr