Σαν σήμερα 25 Ιουνίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος καταλαμβάνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα και... μακραίνει τις φούστες
25 Ιουνίου 1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος (παππούς του πολιτικού) ανατρέπει την κυβέρνηση και καταλαμβάνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Πρώτο μέλημα της δικτατορικής κυβέρνησης; Οι φούστες των κυριών της Αθήνας!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στις 25 Ιουνίου του 1925, ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου και εγκατέστησε δικτατορία.
Ο εγγονός του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πολιτικός Θεόδωρος Πάγκαλος (ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και πρώην υπουργός) διηγήθηκε - με κάθε επιφύλαξη, όπως είπε - ένα ανέκδοτο που άρεσε να λέει ο στρατηγός: «Συναντάω τον πρωθυπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο στους διαδρόμους της Βουλής. Με χαιρετάει χαμογελαστός και μου λέει: Θόδωρε, οι εφημερίδες γράφουν ότι ετοιμάζεις πραξικόπημα.
-Όντως το σκέφτομαι σοβαρά, κύριε πρόεδρε. Η Βουλή αυτή είναι απαράδεκτη.
-Δε μας λες και εμάς, βρε Θόδωρε, πότε θα το κάνεις να κοιμόμαστε ήσυχοι;
-Απόψε, κύριε πρόεδρε! Τα πρώτα τμήματα είναι ήδη εν κινήσει. Το πραξικόπημα είναι εν εξελίξει»… Ο Μιχαλακόπουλος απομακρύνθηκε γελώντας. Καταλαβαίνετε πόσο το διασκέδασα όταν στις δύο το πρωί τον συνέλαβαν και τον προσκόμισαν σε εμένα στο υπουργείο Στρατιωτικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, που είχε καταληφθεί από τον μετέπειτα στρατηγό Βλάχο, τότε υπολοχαγό». Τον πιο πάνω διάλογο άλλοι τον αποδίδουν στον Πάγκαλο και σε βουλευτή της κυβέρνησης.
Περίμεναν όλοι το πραξικόπημα!
Στις αρχές του 1925, οι φήμες για το κίνημα Πάγκαλου είχαν κυκλοφορήσει. Οι απεργίες, καθώς και οι προκλήσεις της Τουρκίας επιδείνωσαν το σκηνικό. Η κυβερνητική διαφθορά και η κυβερνητική αστάθεια είχαν διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την επικείμενη επιβολή δικτατορίας. Έτσι, στις 25 Ιουνίου του 1925, εκδηλώθηκε το Στρατιωτικό Κίνημα , που το βοήθησε να επικρατήσει η χαλαρή αντίδραση της κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, η οποία δίστασε να το αντιμετωπίσει δυναμικά.
Διαβάστε επίσης: Από τον Κωνσταντίνο στον Ναπολέοντα: Δολοφόνοι που έγιναν «Μεγάλοι» της Ιστορίας
Στις 10 π.μ., της 25ης Ιουνίου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος έστειλε τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Παύλο Κουντουριώτη, με το οποίο ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ύστερα από σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κατευθυνόμενος πρώτα στο στρατόπεδο του Ρουφ για να συναντήσει τον Πάγκαλο. Ο Πάγκαλος αρχικά φάνηκε διατεθειμένος να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια, και αφού έχει βεβαιωθεί ότι το κίνημα έχει επικρατήσει, του διεμήνυσε ότι μόνο ως πρωθυπουργός θα έπαιρνε μέρος σε αυτήν. Σε νέα συγκέντρωση που έγινε, ο Παπαναστασίου κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έτσι, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε την πρωθυπουργία, την 26η Ιουνίου του 1925. Στη Βουλή παρουσιάστηκε ως πρωθυπουργός και πήρε ψήφο εμπιστοσύνη. Τι έχει μείνει ιδιαίτερα στη μνήμη από την μικρή περίοδο της δικτατορίας Παγκάλου; Το μήκος της φούστας!
Συνεργεία αστυνομικών εφοδιασμένα με μεζούρες σταματούσαν όποια γυναίκα συναντούσαν στον δρόμο και μετρούσαν πόσο απείχε από το έδαφος η άκρη της φούστας της! Το ανώτατο όριο της «συννόμου αποστάσεως» εδάφους - φουστανιού δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 30 εκατοστά του μέτρου! Η περίοδος της δικτατορίας διήρκεσε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο.
Διαβάστε επίσης: 21-22 Αυγούστου 1926: Ο Κονδύλης ανατρέπει τον Πάγκαλο
Τον Αύγουστο του 1926 και ενώ ο Πάγκαλος έκανε τις διακοπές του στις Σπέτσες, ανατράπηκε από τον στρατηγό Κονδύλη. Ο Πάγκαλος επιβιβάστηκε στο τορπιλοβόλο «Πέργαμος» που βρισκόταν στο νησί και προσπάθησε να διαφύγει. Τον πρόλαβε όμως στ’ ανοιχτά άλλο πολεμικό και συνελήφθη. Φυλακίστηκε στο φρούριο Ιτζεδίν, απέναντι από τη Σούδα, στην Κρήτη. Στη συνέχεια αμνηστεύτηκε για τα πολιτικά αδικήματα, καταδικάστηκε για τα ποινικά, ιδιώτευσε, ξαναμπήκε στη φυλακή μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς Ήταν υποψήφιος βουλευτής το 1950 με το Εθνικόν Κόμμα του Ναπολέοντα Ζέρβα, απέτυχε όμως να εκλεγεί και πέθανε το 1952.
Επίσης σαν σήμερα: Το 1912 ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.
Το 1950 αρχίζει ο κορεατικός πόλεμος, με την εισβολή της Βορείου Κορέα στη Νότιο Κορέα.
Τέλος σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα των Ναυτικών (Day of the Seafarer) που καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr