Σαν σήμερα 6 Ιουλίου η Σοφί Μπλανσάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα
6 Ιουλίου 1819. Την έλεγαν Σοφί Μπλανσάρ και πάθος της ήταν οι πτήσεις με αερόστατο. Μια μέρα σαν σήμερα έχασε τη ζωή της καθώς πετούσε και έγινε η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Λέγεται ότι η Σοφί Μπλανσάρ φοβόταν να οδηγήσει άμαξα, αλλά έγινε μια από τις σπουδαιότερες πρωτοπόρους των πτήσεων του ανθρώπου. Όταν ο αυστριακός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner πήδηξε με μια κάψουλα στο κενό περίπου 40 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη στις 14 Οκτωβρίου 2012, εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο το εγχείρημά του, καθώς έσπασε το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση που διήρκεσε δέκα λεπτά.
Διαβάστε επίσης: Αερόστατο εξερράγη και έπεσε πάνω στον κόσμο
Όμως, περιμένοντας το άλμα του Baumgartner (και της ασφαλούς προσγείωσής του με αλεξίπτωτο), υπήρχε ελάχιστος χώρος για να θαυμάσει κάποιος το τεράστιο αερόστατο που τον πήγε στη στρατόσφαιρα. Πριν από περισσότερα από 200 χρόνια στη Γαλλία, μια γυναίκα, που ανέβαινε στον ουρανό με ένα γιγαντιαίο αερόστατο ήταν «ένα θέαμα το οποίο δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος».
Το αερόστατο μπαίνει στη ζωή του ανθρώπου
Οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις στα τέλη του 18ου αιώνα οδήγησαν σε μανία για τα αερόστατα σε όλη την Ευρώπη, καθώς χιλιάδες περίεργοι θεατές συγκεντρώνονταν σε χωράφια και στέγες της πόλης για να παρακολουθήσουν τους πρωτοπόρους των πτήσεων.
Η πιστεύεται ότι η Σοφί Μπλανσάρ είναι η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας αεροπλόος. Ήταν αγαπημένη τόσο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη όσο και του βασιλιά Λουδοβίκου XVIII, οι οποίοι συζητούσαν μαζί της για τις πτήσεις. Ωστόσο το καλοκαίρι του 1819, ήταν η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.
Η Marie Madeleine-Sophie Armant γεννήθηκε στο Trois-Canons το 1778, λίγο πριν από τους αδελφούς Montgolfier, πρωτοπόρους των αεροστάτων. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI είχε προτείνει να επανδρωθεί με δύο εγκληματίες το αερόστατο στην πρώτη δοκιμή του, αλλά τα δυο αδέρφια - εφευρέτες, επέλεξαν να στείλουν ένα πρόβατο, μια πάπια και έναν κόκορα στην πρώτη πτήση με αερόστατο. Τα τρία ζώα γύρισαν ζωντανά. Από τότε και πολύ γρήγορα η διστακτικές πτήσεις με αερόστατα εξελίχτηκαν σε μανία.
Η μόδα των «Ballons» γίνεται μανία στην Ευρώπη
Ένα παιδί αυτής της πρωτοποριακής εποχής, η Σοφί Αρμάντ παντρεύτηκε τον Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, έναν μεσήλικο εφευρέτη που είχε κάνει την πρώτη του πτήση με αερόστατο στο Παρίσι όταν ήταν μόλις πέντε ετών! Τον Ιανουάριο του 1785, ο Μπλανσάρ και ο Τζον Τζέφρις, ένας αμερικανός γιατρός, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πέταξαν πάνω από το τη θάλασσα της Μάγχης – από την Αγγλία στη Γαλλία - με αερόστατο υδρογόνου.
Τα αερόστατα έγιναν μόδα: Τα έπιπλα και τα κεραμικά ήταν διακοσμημένα με εικόνες από αερόστατα. Τα γυναικεία ρούχα στην Ευρώπη απέκτησαν φουσκωτά μανίκια και και οι φούστες… φούσκωσαν σαν μπαλόνια. Τα χτενίσματα επίσης θύμιζαν αερόστατο.
Διαβάστε επίσης: «Museo Aereo Solar»: Ένα αερόστατο από πλαστικά απορρίμματα στην Μπιενάλε της Βενετίας
Το ζεύγος Μπλανσάρ το ξεκίνησε τις πτήσεις από κοινού μέχρι το 1809, όταν Ο Ζαν Πιέρ - έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε μέσα στο καλάθι του αερόστατου. Η Σοφί συνέχισε να πετάει μόνη. Ο Ναπολέων τη διόρισε επικεφαλής αεροναυπηγείου όπου επεξεργάστηκε σχέδια για εναέρια εισβολή στην Αγγλία με αερόστατα, κάτι που αργότερα κρίθηκε αδύνατο. Όταν η γαλλική μοναρχία αποκαταστάθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVIII ονόμασε την Σοφί «επίσημη αεροναύτη της Γαλλίας». Η Μπλανσάρ ταξίδεψε στην Ιταλία, διέσχισε τις Άλπεις και γενικά έκανε ό,τι και ο σύζυγός της. Προτιμούσε να πετάει τη νύχτα και να κοιμάται στο αερόστατό της. Κάποτε λίγο έλειψε να πεθάνει από την παγωνιά πάνω από το Τορίνο. Γλύτωσε από πνιγμό μετά από πτώση σε ένα βάλτο στη Νάπολη. Τέλος κι επειδή η μοίρα σου στέλνει μηνύματα που πρέπει να λάβεις υπ’ όψη σου, σε ηλικία 41 ετών, η Σόφι Μπλανσάρ έκανε την τελευταία της πτήση.
Το απόγευμα της 6ης Ιουλίου του 1819, ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για μια γιορτή στους κήπους του Tivoli στο Παρίσι. Είχε προγραμματίσει να γίνει ρίψη πυροτεχνημάτων από το αερόστατο. Καθώς ανέβασε το μπαλόνι της, η Σοφί, είπε, « Allons, ce sera pour la derniere fois» (Πάμε, αυτή θα είναι η τελευταία φορά).
Πάμε για την τελευταία πτήση
Φορώντας ένα περίτεχνο λευκό φόρεμα και καπέλο με φτερά στρουθοκαμήλου, η Μπλανσάρ, άρχισε την πτήση. Οι άνεμοι την έφεραν μακριά από τους κήπους. Άναψε τα πυροτεχνήματα και τα έριξε με αλεξίπτωτο. Ξαφνικά μια έντονη λάμψη ξεπήδησε από τον ουρανό και φλόγες ξεπετάχτηκαν από την κορυφή του αερόστατου.
Το πλήθος από κάτω, που δεν είχε καταλάβει, παραληρούσε. Το αερόστατο άρχισε να πέφτει. Είχε αρπάξει φωτιά.
Η Μπλανσάρ προετοιμάστηκε για προσγείωση. Έκοψε ένα έρμα για να επιβραδύνει την πτώση και φαινόταν ότι θα έφτανε με ασφάλεια στο έδαφος. Όμως το καλάθι χτύπησε την οροφή ενός σπιτιού και ο Σοφί έχασε την ισορροπία της και εκσφενδονίστηκε από το καλάθι πέφτοντας πάνω στη στέγη του σπιτιού και στη συνέχεια στο δρόμο, όπου βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ενώ όλη η Ευρώπη θρήνησε το θάνατο της Σοφί Μπλανσάρ, πολλοί προειδοποιούσαν ότι ένα αερόστατο δεν ήταν χώρος για μια γυναίκα... Η Μπλανσάρ θάφτηκε στο κοιμητήριο Pere Lachaise στο Παρίσι.
Επίσης σαν σήμερα, το 1827 με τη Συνθήκη του Λονδίνου παραχωρείται στην Ελλάδα η ανεξαρτησία της. Η οριστική ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους οριστικοποιήθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.Το σχέδιο της συνθήκης του Λονδίνου αποδίδεται στον Γεώργιο Κάνινγκ.
Πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες: Δύο νεκροί και χιλιάδες στρέμματα στάχτη - Εικόνες αποκάλυψης
Σέλι: Πώς κατόρθωσε να επιβιώσει ο 23χρονος σκιέρ - «Άναψα φωτιά με αποσμητικό»
Σοκ στα Διαβατά: Τρεις ανήλικες χτύπησαν και τραυμάτισαν 15χρονη - Βιντεοσκοπούσαν την επίθεση
Ο Δημήτρης Κόκοτας νοσηλεύεται για δέκατο μήνα μετά το σοβαρό έμφραγμα - Αισιοδοξία από την αδερφή του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr