Σαν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου απαγχονίζεται στην Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές
17 Σεπτεμβρίου του 1961, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγχόνη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1961, όταν ο Αντνάν Μεντερές, ο μέχρι πριν από ένα χρόνο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτελείται με απαγχονισμό. Η εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος το 1950 άνοιξε την πόρτα στον πολυκομματισμό. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές είχε ηγηθεί μιας κοινωνικής συμμαχίας με την οποία η συντηρητική «βαθιά Ανατολή» έπαιρνε ρεβάνς απέναντι στον «κεμαλισμό».
Διαβάστε επίσης: Πανδημία, οικονομία και... Μεντερές
Όμως στα οικονομικά, η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο… Η Τουρκία δανείστηκε από τις Τράπεζες με αποτέλεσμα να διογκωθούν τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και τα ελλείμματα. Σταδιακά ο Μεντερές άρχισε να χάνει οπαδούς και να γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Του χρεώνεται η ένταση στο Κυπριακό και το πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Το πραξικόπημα του 1960 - το πρώτο της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας – ήρθε χωρίς να εκπλήξει κανέναν. Ο Μεντερές και στελέχη της κυβέρνησης του συνελήφθησαν. Στη δίκη του ο Μεντερές κατηγορήθηκε για διαφθορά, αντιλαϊκή πολιτική και για την επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Πόλης. Καταδικάστηκε σε θάνατο για την καταπάτηση του Συντάγματος.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961, στο νησάκι Ιμραλί του Μαρμαρά (εκεί που κρατείται ο Οτσαλάν), ξύρισαν τον Μεντερές και του φόρεσαν χειροπέδες. Στις 14:15 του φόρεσαν τον λευκό χιτώνα των μελλοθανάτων και τον οδήγησαν στην αγχόνη. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός άφηνε την τελευταία του πνοή. Πάνω στο στήθος του υπήρχε ένα έγγραφο με την κατηγορία για την οποία εκτελέστηκε: «Παραβίαση του Συντάγματος». Πριν από τον Μεντερές είχαν απαγχονιστεί οι υπουργοί της κυβέρνησής του Ζορλού και Πολατκάν.
Ο Μεντερές είχε γεννηθεί το 1899 στις Τράλλες. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή της Άγκυρας. Κατά την διάρκεια ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιωνία υπήρξε επικεφαλής ομάδας ατάκτων (Τσέτες), και ενέχεται για τη σφαγή των 31 χριστιανών προσκόπων του Αϊδινίου.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr