Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου, ο Φάρος του Κολόμβου ανάβει, αλλά δεν φωτίζει την υπόθεση με τα οστά του θαλασσοπόρου
5 Οκτωβρίου του 1992 εγκαινιάζεται ο Φάρος του Κολόμβου στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Τα οστά του θαλασσοπόρου παραμένουν μια σκοτεινή υπόθεση...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το ημερολόγιο έγραφε 5 Οκτωβρίου του 1992 – 500 χρόνια μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Ο φάρος είχε αρχίσει να χτίζεται από το 1948 στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά έπρεπε να περάσουν περισσότερα από 40 χρόνια για να αποπερατωθεί. Οι Δομινικανοί ισχυρίζονται ότι έχουν το λείψανο του Χριστόφορου Κολόμβου θαμμένο στο επιβλητικό μνημείο – φάρο τους.
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου, ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο απελευθερωτής της Νότιας Αμερικής εξουσιοδοτείται να συνεχίσει την επανάσταση
Αντίθετα οι Ισπανοί διατείνονται ότι αυτοί έχουν τα ιερά απομεινάρια του θρυλικού θαλασσοπόρου Η Δομινικανή Δημοκρατία αρνήθηκε όλες τις εξετάσεις DNA για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Άλλωστε ο τουρισμός και οι φωτογραφίες μπροστά από τον – υποτιθέμενο τάφο του Κολόμβου – φέρνουν κέρδος!
Γκαντέμης και μετά θάνατο...
Γράφει με τη γοητευτική πέννα του ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο στο βιβλίο του «Οι Μέρες Αφηγούνται»: «Το 1992 η δομινικανή δημοκρατία έφερε εις πέρας την ανέγερση του πλέον ασυνήθιστου φάρου του κόσμου. Ήταν τόσο ψηλός ώστε η λάμψη του, αναστάτωνε τον ύπνο του Θεού… Ο φάρος στήθηκε προς τιμήν του Χριστόφορου Κολόμβου του καπετάνιου που εγκαινίασε… τις ευρωπαϊκές κρουαζιέρες στην Καραϊβική. Παραμονές της εορταστικής εκδήλωσης τ αλέιψανα του Κολόμβου μεταφέρθηκαν από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δομίνικου στο μαυσωλείο που χτίστηκε στη βάση του φάρου. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, πέθανε αιφνιδίως η Έμα Μπαλαντέρ υπεύθυνος της όλης οργάνωσης και κατέρρευσε η εξέδρα από όπου ο Πάπας της Ρώμης θα έδινε την ευλογία του. Επιβεβαιώθηκε έτσι η κακεντρέχεια μερικών που ισχυρίζονταν ότι ο Κολόμβος ήταν γκαντέμης…».
Ταξίδεψε περισσότερο νεκρός παρά ζωντανός!
Και ποιοι ήταν αυτοί που κακολογούσαν τον Χριστόφορο Κολόμβο; Αυτοί που έλεγαν ότι ανακάλυψε την Αμερική και νόμιζε πως βρισκόταν στις Ινδίες.
Αυτοί που γελούσαν λέγοντας ότι πάτησε πρώτος στην Κούβα και πίστευε ότι ήταν χερσόνησος της ηπειρωτικής Ασίας!
Ότι έπλευσε νοτιοδυτικότερα πιστεύοντας ότι έτσι θα φτάσει στην Ιαπωνία αλλά τελικά ανακάλυψε τις Αντίλλες! Και πολλά άλλα. Τελικά μήπως είχαν δίκιο; Να πούμε ότι ο Κολόμβος... ταξίδεψε περισσότερο μετά τον θάνατό του παρά όσο ήταν στη ζωή! Πέθανε στο Βαγιαδολίδ και η σορός του μεταφέρθηκε στη Σεβίλλη.
Μετά 35 χρόνια το φέρετρο με τα οστά του Κολόμβου μεταφέρθηκε στην Ισπανιόλα στην Καραϊβική και θάφτηκε πλάι στο γιό του. Είχαν περάσει 250 χρόνια, όταν οι Ισπανοί παρέδωσαν στους Γάλλους τα νησιά (Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία) και πήραν τα λείψανα του Κολόμβου μαζί τους και τα πήγαν στην Κούβα. Όταν και η Κούβα έπαψε να είναι ισπανική κτήση, ο Κολόμβος ξαναγύρισε στην Σεβίλλη, όπου αναπαύτηκε στον καθεδρικό ναό. Αυτά λένε οι Ισπανοί. Οι Δομινικανοί άλλα υποστηρίζουν. Το 1877, στη διάρκεια εργασιών στον καθεδρικό ναό του Σάντο Ντομίνγκο, ανακαλύφθηκε ένα κουτί από μολύβι που έφερε την επιγραφή «Επιφανής και φωτισμένος άνδρας Δον Χριστόφορος Κολόμβος». Το κουτί περιείχε 41 υπολείμματα οστών και μια σφαίρα, που πιθανόν είχε μείνει σε παλιά πληγή του νεκρού. Χρόνια μετά, η λάρνακα θάφτηκε στον Φάρο του Κολόμβου που μόλις είχε εγκαινιασθεί - ένα κατάφωτο μνημείο σε σχήμα πυραμίδας των Ίνκας. Οι Δομινικανοί πιστεύουν και το διατυμπανίζουν, ότι έχουν το πραγματικό λείψανο του Κολόμβου και πως οι Ισπανοί, όταν έφυγαν από το νησί, πήραν κατά λάθος μαζί τους τα οστά του γιου του, του Ντιέγκο. Κι ακόμη το θέμα παραμένει υπό αμφισβήτηση…
Και κάτι τελευταίο: Όταν διαπιστώθηκε τελικά ότι είχε ανακαλυφθεί μια νέα ήπειρος, οι γιοί του Κολόμβου του το ανακοίνωσαν στον τάφο του… Είχε πεθάνει πάμπτωχος και ξεχασμένος χωρίς να το μάθει ποτέ…
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
«Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr