Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου διασώζεται και ο τελευταίος μεταλλωρύχος από τους 33 εγκλωβισμένους στη Χιλή
13 Οκτωβρίου του 2010 και ο τελευταίος μεταλλωρύχος από τους 33 που είχαν εγκλωβιστεί σε ορυχείο στη Χιλή τον Αύγουστο, βγαίνει στην επιφάνεια!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Ήταν μεγάλη η βραδιά», αστειεύτηκε ο Λουίς Ουρθούα όταν έβγαλε το κεφάλι του στην επιφάνεια της Γης, μια μέρα σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου του 2010.
Πραγματικά ήταν μία ατέλειωτη βραδιά που κράτησε κοντά δυο μήνες! Αρχές του Αυγούστου, ο Ούρθουα και η ομάδα του, ακόμα 32 μεταλλωρύχοι είχαν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους έπειτα από κατολίσθηση στο ορυχείο Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Οι ηγετικές ικανότητες που είχε επιδείξει ο Ουρθούα είχαν κρατήσει την ομάδα ζωντανή. Και ένας τέτοιος άνδρας - έπειτα από 69 ημέρες στα βάθη της γης - επέμεινε να περιμένει μέχρι να βγουν όλοι του οι συνάδελφοί του ασφαλείς, πριν ο ίδιος ξαναδεί τον ουρανό.
Το απόγευμα της 5ης Αυγούστου η ομάδα των μεταλλωρύχων είχε παγιδευτεί από την κατάρρευση σήραγγας σε ένα ορυχείο που είχε πρόσφατα περάσει χωρίς επιτυχία τους ελέγχους ασφαλείας!
«Είμαστε 33 και ασφαλείς»
Αφού αναζήτησε κάποια οδό διαφυγής ο Ουρθούα μοίρασε το φαγητό και κράτησε ψηλά το ηθικό των ανδρών. Στις στις 22 Αυγούστου ένα διατρητικό μηχάνημα έφτασε ως εκεί που βρίσκονταν, καθώς στην επιφάνεια γίνονται προσπάθειες να διαπιστωθεί η παρουσία επιζώντων. Οι εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι κόλλησαν ένα σημείωμα στο τρυπάνι με μονωτική ταινία: «Είμαστε 33 και ασφαλείς στο καταφύγιο». Τα συγκλονιστικά νέα σήμαναν συναγερμό και άρχισε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης, στην οποία ενεπλάκησαν εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι εξόρυξης καθώς και η NASA!
Στις 5 Σεπτεμβρίου άρχισε να διανοίγεται ένα φρεάτιο αρκετά φαρδύ, ώστε να χωράει μία κάψουλα που θα μπορούσε να μεταφέρει έναν άνθρωπο.
Ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα της 12ης Οκτωβρίου ο πρώτος μεταλλωρύχος μπήκε στην κάψουλα, διαμέτρου 53 εκατοστών και άρχισε την αργή πορεία προς την επιφάνεια.
Για τον καθένα από τους διασωθέντες είχε προβλεφθεί διατροφή σε υγρή μορφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία σάκχαρα και κάλιο. Επίσης ο καθένας τους είχε πάρει μία ασπιρίνη για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων. Τους φόρεσαν ειδικές ζώνες για τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και γυαλιά ηλίου για την προστασία από την ξαφνική έκθεση το φως, μετά τόσες μέρες στο απόλυτο σκοτάδι.
Παρών και ο πρόεδρος
Ο καθένας τους έφτανε στην επιφάνεια μέσα σε 9 με 18 λεπτά. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα και τα τηλεοπτικά συνεργεία που αναμετάδοσαν τη διάσωση ζωντανά παγκοσμίως σε ένα δισεκατομμύριο θεατές.
Στις 13 Οκτωβρίου και ώρα 21:56, ο 54χρονος Λουίς Ουρθούα ήταν ο τελευταίος που βγήκε απ΄π τη σκοτεινή κόλαση.
«Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο Ουρθούα στον πρόεδρο της Χιλής, αγκαλιάζοντάς τον. «Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός», πρόσθεσε, με τη σημαία της πατρίδας του τυλιγμένη στους ώμους.
Ο Φράνκλιν Λόμπος, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έγινε μεταλλωρύχος και οδηγός ταξί για να τα βγάλει πέρα, είπε ότι «Αυτός ήταν ο σκληρότερος αγώνας της ζωής μου».
Και οι ανθρακωρύχοι βγήκαν στο φως…
Στην αρχή γίνονταν τηλεοπτικές εκπομπές προς τιμήν τους και κάθε είδους εκδηλώσεις. Τους προσκάλεσαν στην Κρήτη και στην Disney World. Το CNN τούς τίμησε σαν ήρωες στο Λος Αντζελες. Η ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τους κάλεσε ως τιμώμενα πρόσωπα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Πήγαν και ένα ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, προσκεκλημένοι επισήμως από το Ισραήλ για ένα προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Ο Πάπας τους μνημόνευσε στις συνομιλίες του με τον Θεό…
Όμως η αγάπη περνάει με τον καιρό και ο καιρός με την αγάπη…
Το ενδιαφέρον του κοινού άρχισε να ξεθωριάζει, και μαζί με αυτό σταμάτησαν τα ταξίδια και σώθηκαν τα χρήματα. Σήμερα. 21 χρόνια μετά, πολλοί από τους μεταλλωρύχους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι ζουν από μια σύνταξη που τους έδωσε η κυβέρνηση, περίπου 500 δολάρια τον μήνα. Αυτά είναι περίπου τα μισά από όσα έπαιρναν όταν δούλευαν στο ορυχείο του Σαν Χοσέ. Η αποζημίωση που διεκδικούσαν από το χιλιανό κράτος ακόμα δεν έχει επιδικαστεί. Ο κορονοϊός έχει φέρει τη υπόθεση πίσω… Στις μέρες μας, ένας από τους 33, ο Χόρχε Γκαγεγκουίγιος, βγάζει κάποια χρήματα ξεναγώντας επισκέπτες στον χώρο του ορυχείου. Και η ζωή συνεχίζεται…
Το 2015 η ιστορία των 33 ανθρακωρύχων έγινε ταινία: «33 Ψυχές» με πρωταγωνιστές τον Αντόνιο Μπαντέρας, τη Ζιλιέτ Μπινός.
Επίσης σαν σήμερα: Το 1972 αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες εντοπίζονται σώοι 72 ημέρες αργότερα, αλλά όπως ομολογούν κατέφυγαν στην ανθρωποφαγία, προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους έχει μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.
Το 1977 κατά την πτήση από τη Μαγιόρκα στη Φρανκφούρτη 2 άντρες και 2 γυναίκες καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Λουφτχάνσα, με 86 επιβάτες. Απαιτούν την απελευθέρωση 11 γερμανών και 2 τούρκων κρατουμένων. Ο πιλότος δολοφονείται, ωστόσο όλα τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες απομακρύνονται με ασφάλεια, έπειτα από επιχείρηση στη Σομαλία στις 17 Οκτωβρίου.
Τέλος σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, η Ημέρα της ΔΕΗ και η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr