Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου ο Ναπολέων φθάνει στην κόλαση της Αγίας Ελένης όπου τον περιμένουν αρουραίοι
15 Οκτωβρίου του 1815, ο Ναπολέων Βοναπάρτης αντικρίζει τις στεριές του νησιού της Αγίας Ελένης, του τόπου της εξορίας του.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ήταν 15 Οκτωβρίου, όταν το πλοίο «Northumberland» μεταφέροντας έναν επιβάτη που η Ιστορία θα αποκαλέσει Μέγα, προσεγγίζει τις ακτές του νησιού του Ατλαντικού Αγία Ελένη, έπειτα από 10 εβδομάδες ταξιδιού. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης πατάει στη γη που θα τον σκεπάσει έξι χρόνια μετά.
Ο άλλοτε κραταιός μονάρχης, ο παντοδύναμος αυτοκράτορας της Γαλλίας περίμενε ότι θα φυγαδευτεί στην Αμερική. Λάθος του. Οι Άγγλοι του επιφύλασσαν ένα κομμάτι στεριάς 1200 μίλια μακριά από τις ακτές της Αφρικής.
Το νησί της Αγίας Ελένης ξεπήδησε εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια από μία έκρηξη ηφαιστείου Και τώρα υψώνει τους σκοτεινούς του βράχους προς τον ουρανό.
Τα τοιχώματα του από λάβα απόκρημνα και μαύρα σκαμμένα από βαθιές χαρακιές πέφτουν απότομα στη θάλασσα. Πλησιάζοντας στο λιμάνι βλέποντας τις χαίνουσες χαράδρες φαντάζεσαι πώς κάπως έτσι θα ‘ναι η είσοδος της κόλασης. Το έδαφος του νησιού, που είναι από πηγμένη λάβα τρίζει κάτω από τα πόδια του ταξιδιώτη. Είναι το νησί του θανάτου.
Ο θάνατος παρών στο νησί
Ουδείς μπορεί να μείνει πολύ καιρό σε αυτό το νησί. Ποτέ ένας άνθρωπος κατοικώντας εκεί δεν έφτασε τα 60 χρόνια. Σε λιγότερο από μία ώρα, παγωμένες νεροποντές διαδέχονται μία θερμοκρασία υγρή και ζέστη. Ο Ναπολέων είχε στη διάθεσή του δύο δωμάτια 4 μέτρα μάκρος 3 πλάτος και 2,5 ύψος το καθένα. Η κρεβατοκάμαρα του έχει ένα χαλί σε κακή κατάσταση, κουρτίνες από μουσελίνα, ένα τζάκι και καρέκλες βαμμένες.
Μεγάλοι αρουραίοι πηγαινοέρχονται στο σπίτι. Ποιοι είναι αυτοί που θα μοιραστούν την κατοικία με τους αρουραίους; Τρεις κόμητες, ένας βαρόνος, όλοι οι αξιωματικοί και αυλικοί με τις οικογένειές τους και οι υπηρέτες, περίπου 40 άνθρωποι. Τόσοι στην αρχή, μα ύστερα από έξι χρόνια δεν θα έχουν μείνει παρά μονάχα οι μισοί.
Πάνω στο Βράχο, ο Ναπολέων θα μάθει την υπομονή και την επιείκεια.
Ένας άνθρωπος αδύνατος, κοκκινοτρίχης, κάπως ηλικιωμένος, με νευρικές κινήσεις, με το πρόσωπο γεμάτο πιτσιλιές και με μία άσχημη ουλή στο μάγουλο, με αραιά φρύδια πάνω από ένα ζευγάρι μάτια που δεν κοιτάζουν ποτέ κατάματα, και ντυμένος με στολή άγγλου στρατηγού είναι ο δεσμοφύλακας του Ναπολέοντα, ο Χάντσον Λόου. Από την ημέρα που έφτασε ο Ναπολέων στην Αγία Ελένη, ο Λόου έκανε ό,τι μπορούσε για να επιταχύνει το τέλος του.
Αληθινό μπουντρούμι
Ο διοικητής αυτός, είχε μεταβάλει το νησί σε αληθινό μπουντρούμι. Ένας κανονισμός, που περιλαμβάνει 24 παραγράφους, ειδοποιούσε τα πλοία μόλις έμπαινα στο λιμάνι για όσα απαγορεύονταν, απειλώντας με βαριές ποινές. Κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει την περιοχή που κατοικούσε ο Ναπολέων και η συνοδεία του αν δεν ήταν εφοδιασμένος με ειδική άδεια. Επί 6 χρόνια άγγλοι αξιωματικοί κατόπτευαν τη γύρω περιοχή με κιάλια, χωρίς να βλέπουν τίποτε άλλο παρά σαύρες που γλιστρούσαν πάνω από τη σκεπή του σπιτιού.
Ο αυτοκράτορας συνηθισμένος 30 χρόνια τώρα να κάνει μακρινές διαδρομές έφιππος δεν είχε το δικαίωμα να ξεπεράσει τα όρια του σπιτιού χωρίς να συνοδεύεται από άγγλους αξιωματικούς. Μία τέτοια ζωή μαζί με την καταθλιπτική επίδραση του κλίματος ήταν φυσικό να επιδεινώσει την αρρώστια του και να επιταχύνει το θάνατό του. Ο Ναπολέων πέθανε – όπως εικάζεται – από καρκίνο του στομάχου τον Μάιο του 1821 και τάφηκε αρχικά στο νησί, μέχρι που δόθηκε άδεια στους Γάλλους να επιστρέψουν τα λείψανά του στη Γαλλία, 19 χρόνια μετά το θάνατό του.
Τα οστά του Ναπολέοντα είναι τώρα θαμμένα στο Les Invalides στο Παρίσι, ωστόσο οι επισκέπτες της Αγίας Ελένης μπορούν να δουν τον πρώτο τάφο του, ο οποίος περικλείεται με φράχτη και περιβάλλεται από πληθώρα λουλουδιών και πεύκων.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr