Τζορτζ Μάλορι: Πώς βρέθηκε το σώμα του διάσημου ορειβάτη 75 χρόνια μετά στα Ιμαλάια και πώς η γυναίκα του... αποκάλυψε ότι είχε κατακτήσει πρώτος το Έβερεστ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Τζορτζ Μάλορι ήταν ο πρώτος ορειβάτης που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο Μάλορι πάγωσε στις πλαγιές των αφιλόξενων Ιμαλαΐων και κανένα στοιχείο δεν απέδειξε ότι ο Έντμουντ Χίλαρι - 30 χρόνια μετά - έφτασεε 2ος. Μόνο εικασίες…
Tο άψυχο σώμα ήταν παγωμένο και αποχρωματισμένο από τον ήλιο. Κείτονταν μπρούμυτα στο χιόνι με τα πόδια προς την κατηφόρα. Ο κορμός ήταν κοκκαλωμένος και κολλημένος στον πάγο, που κάλυπτε την πλάγια. Τα χέρια, μυώδη ακόμα, ήταν απλωμένα πάνω από το κεφάλι.
Αποστολή στο άγνωστο...
Την άνοιξη του 1999 ένας Αμερικάνος, ο Έρικ Σίμονσον, οργάνωσε μία ερευνητική αποστολή για να εντοπίσει τα ίχνη των Μάλορι και Έρβιν. Πέντε πεπειραμένοι ορειβάτης σκαρφάλωσαν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, αναζητώντας τα πτώματα των δύο ανδρών.
Είχαν στη διάθεση τους κάποια στοιχεία, που θα τους βοηθούσαν στις έρευνες. Το 1975 ένας κινέζος ορειβάτης είχε ανακαλύψει τυχαία στα 8100 μέτρα έναν «άγγλο πεθαμένο». Ο Κινέζος πρόλαβε να εξιστορήσει τα σχετικά με το εύρημα του σε μέλος μεταγενέστερης ορειβατικής αποστολής, λίγο πριν παρασυρθεί και σκοτωθεί από χιονοστιβάδα. Το ακριβές σημείο του «άγγλου πεθαμένου» δεν προσδιορίστηκε τότε.
Η πενταμελής ομάδα των έμπειρων ορειβατών ξεκίνησε αισιόδοξη. Γρήγορα οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα επικλινές χιονοσκέπαστο πλάτωμα μεγάλο όσο 12 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το σημείο βρισκόταν σε υψόμετρο 8.000 μέτρων. Ήταν τόσο απότομη κλίση του εδάφους, ώστε οι άντρες ήξεραν πως αν έχαναν την ισορροπία τους, θα γκρεμίζονταν δύο χιλιόμετρα κάτω, μέχρι τον παγετώνα Ρόνγκμπουκ.
Την Πρωτομαγιά, ένας από τους ορειβάτες, ο Κόνραντ Άνκερ, εξερευνούσε την πλαγιά, όταν έβγαλε μία κραυγή έκπληξης. Είχε εντοπίσει ένα πτώμα λευκό σαν αλάβαστρο να προεξέχει από τον πάγο. Στο σημείο έφτασαν και οι άλλοι. Έσκαψαν με μεγάλη προσοχή και γρήγορα είχαν μπροστά τους μια παγωμένη σορό: Η κνήμη και η περόνη του δεξιού ποδιού ήταν σπασμένες, ο δεξιός ώμος εξαρθρωμένος και όλη η δεξιά πλευρά χτυπημένη άσχημα. Το σχοινί αναρρίχησης είχε τυλιχθεί σφιχτά γύρω από τα πλευρά.
Τον... πρόδωσε το καθαριστήριο
Δεν άργησαν να αναγνωρίσουν το πτώμα: Στο εσωτερικό του πουκαμίσου υπήρχε μία ετικέτα καθαριστηρίου με το όνομα «George Mallory»!
«Ίσως έφταιγε το υψόμετρο και το γεγονός ότι δεν είχαμε μαζί τις συσκευές οξυγόνου», είπε ο ορειβάτης Ντέιβ Χαν, «…αλλά μας πήρε ώρα να χωνέψουμε την πραγματικότητα. Είχαμε μπροστά μας το πτώμα του Τζορτζ Μάλορι!».
Το ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο, ήταν αν ο Μάλορι και ο Έρβιν είχαν πατήσει στην κορυφή; Πέθαναν κατά την αναρρίχηση ή μήπως στην κατάβαση; Η ομάδα ευελπιστούσε να βρει τη φωτογραφική μηχανή Μάλορι. Όταν όμως οι άντρες έψαξαν τις τσέπες του άτυχου ορειβάτη, το μόνο που βρήκαν ήταν ένα μεταλλικό κουτί με κύβους ζωμού κρέατος. Υπήρχαν και άλλα ευρήματα: Ένας μπρούτζινος υψομετρητής, ένας σουγιάς, ένα μαντήλι με μονόγραμμα και ένα ζευγάρι ορειβατικά γυαλιά ηλίου σε άριστη κατάσταση.
Αυτά τα γυαλιά ήταν ένα, δυνητικά, σημαντικό στοιχείο για το τι είχε συμβεί πραγματικά. Λίγες μέρες πριν επιχειρήσει την ανάβαση στην κορυφή ο συνοδός ορειβάτης που Μάλορι, Έντουαρτ Νόρτον, υπέστη τύφλωση από το χιόνι, επειδή είχε αμελήσει να φορέσει τα ειδικά γυαλιά του.
Αποκλείεται, ο Μάλορι, να είχε βάλει τα δικά του γυαλιά στην τσέπη αν σκαρφάλωνε όσο ήταν μέρα. Το γεγονός ότι βρέθηκαν στην τσέπη του, σήμαινε ότι οι δύο άνδρες είχαν ολοκληρώσει την ανάβαση με το φως του ήλιου μέχρι την κορυφή και είχαν αρχίσει την επιστροφή όταν νύχτωσε.
Ένα επίσης ενδιαφέρον εύρημα ήταν ένας φάκελος που βρέθηκε στο πτώμα του Μάλορι: Ήταν γραμμένος ολόκληρος με αριθμούς, ενδείξεις πίεσης των φιαλών οξυγόνου που είχαν μαζί τους. Μετά την εξαφάνιση, είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι ορειβάτες δεν είχαν αρκετό οξυγόνο για να φτάσουν μέχρι την κορυφή, αλλά οι αριθμοί έδειχναν ότι οι δύο άντρες ήταν εφοδιασμένοι επαρκώς.
Το πιο ενδιαφέρον ήταν αυτό που οι ερευνητές αναζητούσναν να βρουν το σώμα του βρετανού ορειβάτη: Ήταν γνωστό πως είχε μαζί του μία φωτογραφία της γυναίκας του της Ρουθ την οποία είχε υποσχεθεί να τοποθετήσει στην κορυφή. Η φωτογραφία αυτή δεν βρέθηκε πουθενά, παρότι το πορτοφόλι και τα χαρτιά του ήταν άθικτα.
Το πιθανό σενάριο του θανάτου
Οι άντρες που βρήκαν τον Μάλορι κατέληξαν σε ένα σενάριο για το τι είχε συμβεί το μοιραίο βράδυ του θανάτου του:
Ήταν αργά το βράδυ της 8ης Ιουλίου και οι δύο ορειβάτες βρίσκονταν ακόμη σε μεγάλο υψόμετρο εξαντλημένοι και με λιγοστά αποθέματα οξυγόνου. Έψαχναν απεγνωσμένα ένα ασφαλές καταφύγιο. Καθώς διέσχιζαν ένα επικίνδυνο στρώμα πάγου γνωστό με την ονομασία Κίτρινη Ζώνη, ένας από τους δύο γλίστρησε. Δεν αποκλείεται αυτός να ήταν Μάλορι. Αν συνέβη αυτό, την πτώση του ανέκοψε απότομα το σχοινί με αποτέλεσμα να προσκρούσει με δύναμη σε κάποια βραχώδη προεξοχή. Τα πλευρά του έσπασαν και ο ώμος του εξαρθρώθηκε. Το σκοινί τον συγκράτησε, αλλά εντελώς αναπάντεχα κόπηκε και εκείνος κατακρημνίστηκε. Τότε πια, τρομοκρατημένος, σφαδάζοντας από τους πόνους, αλλά διατηρώντας τις αισθήσεις του, προσπάθησε να σωθεί. Απελπισμένος γαντζώθηκε σε μία παγωμένη πλάγια, σκάβοντας με τα νύχια του τον πάγο, Όμως γλιστράει μέχρι που το μέτωπό του προσκρούει σε έναν βράχο. Τότε ακινητοποιείται και χάνει τις αισθήσεις του. Μέσα σε λίγα λεπτά ο Μάλορι είναι νεκρός! Την ίδια τύχη κατά πάσα πιθανότητα είχε και ο σύντροφος του.
Ο γιός έδωσε τη σωστή απάντηση
Είχαν όμως προλάβει να πατήσουν στην κορυφή; Ήταν οι πρώτοι που κατέκτησαν το Έβερεστ ή ο Έντμουντ Χίλαρι ήταν πραγματικά ο πρώτος το 1953;
Πρόκειται για ένα ερώτημα, που η ομάδα των ορειβατών δεν μπόρεσε να απαντήσει με βεβαιότητα. Η ανακάλυψη του πτώματος του Μάλορι ήταν ένα συναρπαστικό εύρημα, αλλά ο γρίφος παρέμεινε άλυτος. Ένας άνθρωπος απάντησε αποστομοτικά αν ο Μάλορι και ο Έρβιν αξίζουν τον τίτλο των Κατακτητών του Έβερεστ: Ο γιος του Τζορτζ Μάλορι, Τζον, ήταν μόλις τριών χρονών όταν έχασε τον πατέρα του. Στα δικά του μάτια, η αποτυχία του Μάλορι να επιστρέψει κοντά του, ήταν αρκετή για να δώσει την απάντηση που χρειαζόταν: «Για μένα – είπε - ο μόνος τρόπος να κατακτήσεις μία κορυφή, είναι να γυρίσεις πίσω ζωντανός. Η δουλειά έχει μείνει στη μέση αν δεν τα καταφέρεις να επιστρέψεις». Σωστός!
Πηγή: Fascinating footnotes from history
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr